پمپ

پمپ pump چیست؟

وسیله‌ای است که به روش مکانیکی مایعات را جابجا می‌کند و بر اساس سازوکار جابجایی سیالات به سه گروه تقسیم می‌شوند: بالابر مستقیم (Direct Lift)، جابجایی (Displacement) و گرانشی. پمپ‌ها در صنعت و وسایل نقلیه  کاربردهای فراوانی دارند.

پمپ ها از منابع انرژی مختلفی استفاده می کنند که شامل پمپ ها با کارکرد دستی، برقی، موتورهای درون سوز و نیروی باد می باشد. پمپ ها دارای اندازه های مختلفی هستند که از سایز میکروسکوپی برای کارهای پزشکی تا پمپ های بزرگ صنعتی را شامل می شود.

انواع پمپ

دینامیک

اثرات خاص

گریز از مرکز

          جریان مختلط

          جریان شعاعی

          جریان محوری

جابجایی مثبت

دورانی

تک روتور

روتور چند گانه

رفت و برگشتی

پیستونی/پلانجر

دیافراگمی

پمپ‌های دینامیکی:

در این پمپ‌ها انتقال انرژی به سیال به‌طور دائم است.

انواع پمپ‌های دینامیکی عبارت اند از:

گریز از مرکز (Centrifugal)
جریان محوری (Axial)

پمپ دینامیکی

پمپ‌های جابجایی مثبت:

در این پمپ‌ها انتقال انرژی به سیال به صورت متناوب می باشد.

انواع پمپ‌های جابجایی مثبت عبارت اند از:

رفت و برگشتی (Reciprocating)
دوار (Rotary)

پمپ جابجایی مثبت

پمپ گریز از مرکز

پمپ گریز از مرکز بر اساس تبدیل انرژی جنبشی سیال به فشار ایستا کار می‌کند. عملکرد پمپ گریز از مرکز به این صورت است که میتوان با تکان دادن یک سطل آب بر روی یک مسیر دایره‌ای شکل توسط یک طناب، نشان داد. نیرویی که آب را به کف سطل فشار می‌دهد، نیروی گریز از مرکز است. اگر یک سوراخ در کف سطل تعبیه شود، آب از طریق این سوراخ جریان می‌یابد. و اگر یک لوله ورودی در بالای سطل تعبیه شود، جریان آب به بیرون سوراخ منجر به تولید خلاء در داخل سطل خواهد شد. این خلاء آب را از یک منبع در سمت دیگر لوله ورودی به داخل سطل خواهد کشید. در این روش یک جریان پیوسته از منبع به بیرون سطل به وجود می‌آید.

در رابطه با پمپ‌های گریز از مرکز، سطل و سرپوش آن متناظر با قاب پمپ، سوراخ و لوله ورودی متناظر با ورودی و خروجی پمپ و طناب و بازو متناظر با پروانه هستند.

پمپ های سانتریفوژ دارای یک محفظه حلزونی شکل هستند که پوسته یا کِیسینگ نامیده می‌شود و درون آن یک یا چند چرخ قرار دارند که روی یک محور (شفت) نصب شده‌اند. هر چرخ مجهز به تعدادی پره می‌باشد. انتقال انرژی به سیال در این قسمت انجام می‌شود. برای اینکه از محل خروج شفت از کِیسینگ پمپ سیالی خارج نشود و اصطلاحاً نشتی به خارج نداشته باشیم از ابزاری به نام مکانیکال سیل استفاده شده‌است. نکته بسیار مهم در مورد این نوع پمپ‌ها هواگیری یا پرایم کردن پمپ قبل از روشن کردن آن‌ها می‌باشد. یعنی بعد از لاین آپ نمودن پمپ و اطمینان از ورود سیال به داخل پمپ، باید از خروج کامل هوا یا گاز حبس شده در داخل پمپ نیز اطمینان حاصل نمود. از این نوع پمپ‌ها در ابعاد و اندازه‌های مختلف برای مصارف گوناگون ساخته می‌شوند.

پمپ گریز از مرکز

پمپ محوری

این نوع پمپ‌ها دارای پروانه باز می‌باشند که این نوع پروانه برای تولید دبی بیشتر و هد کمتر کاربرد دارد.

پمپ محوری

پمپ‌های جابجایی مثبت

پمپ‌های رفت و برگشتی

این نوع پمپ‌ها وسایلی هستند که انتقال انرژی از آن‌ها به سیال به صورت دوره‌ای می‌باشد. نیروی محرکه این نوع پمپ‌ها غالباً توسط موتورهای الکتریکی تأمین می‌گردد. در این نوع پمپ‌ها حرکت چرخشی میل لنگ تبدیل به حرکت رفت‌وآمدی پیستونی در یک سیلندر می‌شود. با عقب رفتن پیستون در سیلندر ایجاد مکش شده و در نتیجه مایع از طریق یک شیر ورودی داخل سیلندر می‌گردد. با حرکت پیستون به طرف جلو دریچه ورودی بسته و مایع از طریق شیر خروجی به خارج هدایت می‌گردد. شیرهای ورودی و خروجی یکطرفه بوده و طوری ساخته شده‌اند که در مراحل رفت‌وآمد پیستون، از ورود مایع داخل سیلندر به قسمت کم فشار و بالعکس ممانعت شود. اگر به جای پیستون، پلانجری در داخل سیلندر رفت‌وآمد کند در این حالت به آن پمپ پلانجری می‌گویند. در ضمن اگر پلانجر دیافراگمی را حرکت دهد پمپ از نوع دیافراگمی است. فرق میان پیستون و پلانجر در این است که طول سر پیستون کوتاه‌تر از مسافتی است که پیستون درون سیلندر طی می‌نماید، در حالی که طول پلانجر بیشتر از طول مسافت طی شده توسط آن در داخل سیلندر می‌باشد. از طرفی در پمپ‌های پیستون از حلقه یا رینگی جهت آب‌بندی پیستون و سیلندر استفاده شده‌است که روی بدنه پیستون قرار گرفته و همراه آن حرکت می‌کند، در حالیکه در پمپ‌های پلانجری این رینگ روی سیلندر قرار دارد و ثابت است. این پمپ‌ها معمولاً کم ظرفیت هستند ولی فشار خروجی سیال را می‌توانند تا مقدار زیادی افزایش دهند؛ بنابراین از این پمپ‌ها در جاهایی که نیاز به جابه‌جا کردن سیالی با حجم کم ولی فشار بالا می‌باشد استفاده می‌کنند. در ضمن باید به این نکته نیز توجه داشت که جریان سیال در این پمپ‌ها به صورت غیر یکنواخت می‌باشد. نکته بسیار مهم در مورد این پمپ‌ها آن است که هرگز نباید آن‌ها را در حالیکه شیر خروجی پمپ (دیسشارژ پمپ) بسته‌است روشن نمود.

پمپ رفت و برگشتی

پمپ‌های چرخ دنده‌ای (Gear Pumps)

این پمپ‌ها نوعی از پمپ‌های دورانی یا روتاری می‌باشند. پمپ‌های چرخ‌دنده‌ای از دو قسمت تشکیل شده‌اند، یکی قسمت جداره ثابت و دیگری قسمت دوار که شامل یک محور گردان با چرخ دنده می‌باشد. در پمپ‌های چرخ دنده‌ای مقداری مایع بین دنده‌های چرخ دنده پمپ قرار دارد و در اثر چرخیدن چرخ دنده‌ها این مایع به قسمت خروجی پمپ رانده می‌شود. این پمپ‌ها به گونه‌ای ساخته می‌شوند که در آن‌ها فاصله میان اجزاء دوار و جداره ثابت بسیار کم می‌باشد. پمپ دنده ای نمونه‌های کوچک و ساده ای هستند که دارای قطعات محرک کمی می‌باشند. این مدل از پمپ‌ها فشار تولیدی کمتری نسبت به پمپ‌های برگشتی تولید می‌کنند. همچنین دبی جریان سیال این مدل از پمپ‌ها کمتر از پمپ‌های گریز از مرکز است. اما فشار خروجی بیشتری را نسبت به پمپ‌های گوشه ای و پره ای تولید می‌کند. پمپ‌های دنده ای برای سیالات با ویسکوزیته بالا مناسب می‌باشد.

کاربرد این پمپ‌ها برای جابه‌جایی مایع با حجم کم و فشار متوسط می‌باشد. نکته مهم در مورد این پمپ‌ها آن است که هرگز نباید آن‌ها را در حالیکه شیر خروجی پمپ (دیسشارژ پمپ) بسته‌است روشن نمود؛ چرا که در این حالت، اگر هیچ شیر اطمینانی در مسیر دیسشارژ پمپ وجود نداشته باشد، یا خود پمپ از بین می‌رود یا اینکه لوله دیسشارژ می‌شکند.

پمپ چرخ دنده ای

نحوه عملکرد پمپ دنده ای

در پمپ دنده ای داخلی دو عضو دوار وجود دارد. وظیفه‌ این دو عضو دوار جریانی یکنواخت و بدون پالس میباشد. به همین علت است که سرعت کارکرد این نوع از پمپ دنده‌ای پایین‌تر است. یکی از ویژگی‌های پمپ دنده‌ای داخلی این است که به‌صورت خودمکش کار می‌کند. همچنین امکان کارکرد به صورت خشک در این نوع پمپ ها نیز وجود دارد. و زمان کاردکرد این پمپ به صورت کوتاه میباشد. مهم‌ترین ویژگی پمپ دنده‌ای داخلی این است که این نوع پمپ در دو جهت کار می‌کند، هم به‌عنوان تخلیه یک مخزن مورد استفاده قرار می‌گیرد هم به عنوان پمپ پرکننده آن. همچنین این نوع از پمپ دنده‌ای برای سیالات مختلف با ویسکوزیته بالا کاربرد دارد.

یکی از نکات مهمی که در هنگام خرید پمپ دنده‌ای باید مورد توجه قرار گیرد، تعمیر و نگهداری پمپ است. تعمیر پمپ دنده داخلی بسیار ساده است. و نگهداری از این پمپ هزینه کمتری دارد. کاربرد این نوع پمپ هم برای سیالات رقیق مثل انواع روغن و هم برای سیالات غلیظ مثل شکلات، چسب و حتی آسفالت است. انواع صابون‌ها، رزین‌ها، روانکارها، مواد غذایی مختلف مثل شکلات و کره بادام‌زمینی و انواع رنگ‌ها با استفاده از این پمپ قابل‌جابه‌جایی است.

انواع پمپ از لحاظ کاربرد

پمپ‌های بهداشتی (Sanitary Pumps)

پمپ‌های بهداشتی پمپ‌هایی هستند که در صنایع غذایی، دارویی و داروسازی و صنایع بیوتکنولوژی کاربرد دارد. در این صنایع به دلیل اهمیت بالای رعایت بهداشت معمولاً استانداردها الزام می‌کنند تا تمام سطوح در تماس با سیال، زبری سطحی در محدوده ۳٫۲ تا ۰٫۴ میکرومتر Ra داشته باشند.

پمپ بهداشتی

پمپ‌های فاضلاب (Wastewater Pumps)

پمپ‌های فاضلاب یونیت‌های بسته‌ای شامل موتور و پمپ هستند. به همین دلیل این پمپ‌ها مناسب نصب در داخل حوضچه‌های فاضلاب و در زیر آب هستند.به دلیل ساختمان این پمپ‌ها برای تعمیر و سرویس آن نیاز به داخل شدن در داخل حوضچه نیست و می‌توان به راحتی آن را از حوضچه خارج کرد. این پمپ‌ها بسته به اندازه ذراتی که قابلیت پمپاژ آن را دارند به ترتیب برای ذرات بزرگتر پمپ لجن‌کش و برای ذرات کوچکتر پمپ کف‌کش خوانده می‌شوند.

پمپ‌های فاضلاب معمولاً دارای یک موتور خشک با درجه حفاظت محفظه IP68 هستند.

پمپ فاضلاب

پمپ‌های شناور (Immersible Pumps)

پمپ‌های شناور پمپ‌هایی هستند که قسمت محفظه پمپ آنها در داخل و زیر آب قرار می‌گیرد، در حالیکه موتور آنها خارج از آب می‌باشد و خشک نگه داشته می‌شود. معمولاً این پمپ‌ها بالا یا بر روی دیواره مخازن نصب می‌شود. برای مثال از این پمپ‌ها در صنعت ماشینکاری بر روی دستگاه‌هایی از قبیل دستگاه اسپارک، دستگاه‌های فرز یا تراش، ماشین‌های سنگ زنی، سیستم‌های خنک‌کننده یا هر دستگاه دیگری که دارای مخزن باشد استفاده می‌شود.

پمپ شناور

پمپ‌های نصب در سوراخ عمیق (Borehole Pumps)

دوگونه اصلی از پمپ‌های سوراخ عمیق وجود دارد: پمپ نصب در سوراخ عمیق شناور و پمپ نصب در سوراخ عمیق چاهی که در آن موتور خشک نگه داشته شده و توسط شفتی بلند به پمپ کوپل می‌شود. این پمپ‌ها باریک و بلند هستند.

امروزه استفاده از این پمپ ها کمتر شده‌است و جای خود را به پمپ‌های شناور داده‌اند. شفت بلند این پمپ‌ها یک عیب بزرگ محسوب شده و نصب آنها را دشوار می‌کند. این پمپ‌ها برای پمپاژ مایعات داغ بهتر از پمپ‌های شناور عمل می‌کنند چرا که موتور آنها توسط هوا خنک می‌شود در حالیکه پمپ‌های شناور در مایعات داغ راهی برای خنک کاری ندارند.

پمپ سوراخ عمیق

پمپ‌های دوزینگ (Dosing Pumps)

این پمپ‌ها جزء پمپ‌های جابجایی مثبت بوده و معمولاً از نوع دیافراگمی هستند. در این پمپ‌ها به دلیل وجود دیافراگم و آب‌بندی دقیق احتمال نشتی بسیار کم است.

دوزینگ پمپ | پمپ دوزینگ

موتور پمپ (Pump motor)

موتور پمپ‌ها برای مناطقی که برق وجود ندارد یا دسترسی به برق سخت است بهترین گزینه می‌باشند زیرا که با سوخت‌های فسیلی کار می‌کنند. موتورپمپ‌ها را اصولاً در ارتفاع ۶ متری از منبع آب قرار می‌دهند زیرا از دسته پمپ‌هایی می‌باشند که با سوخت فسیلی کار می‌کنند و توانایی پمپاژ آب تا ارتفاع ۳۰ متری را دارند. اگر از موتور پمپ برای انتقال حجم آب زیادی استفاد می‌کنید سعی کنید بیشتر از ۳ ساعت مداوم اینکار رو انجام ندهید زیرا سبب کاهش طول عمر موتور پمپ می‌شود برای افزایش طول عمر موتور پمپ‌ها زمان کارکردشان را به ۲ الی ۳ ساعت محدوده کنید.

موتور پمپ

کاویتاسیون در پمپ چیست؟

 کاویتاسیون یا همان حفره‌زایی (با نام های دیگری همچون خوردگی، حباب‌زایی، حفره‌سازی، خلاءزایی) پدیده‌ای است که در آن کاهش فشار سیال نسبت به فشار جزئی بخار مایع (p_v) سبب تبخیر و ایجاد حباب‌هایی می شود. این حباب ها همراه آب از ناحیه کم فشار وارد ناحیه پر فشار می شوند و فروریزش می کنند. در این حالت آب برای پر کردن فضای خالی ایجاده شده ناشی از فروریزش به سمت آن حرکت می کند و میکروجت هایی با سرعت زیاد تشکیل می گردد. این پدیده در پمپ‌های سانتریفیوژ، پروانه کشتی‌ها، اژدرها و سرریز سدها دیده می شود.

طراحی نامناسب حوضچه مکش باعث تشکیل گردابه ها در الگوی جریان سیال شده و به همین جهت به دفعات مکش حباب های هوای فشرده به داخل پمپ دیده می شود که از مشکلات عمده در پمپ ها به شمار می رود.

رایج ترین این نمونه ها، سایش پروانه پمپ است هنگامی که یک تغییر ناگهانی در جهت حرکت سیال رخ می دهد. کاویتاسیون معمولا به دو بخش ساکن و گذرا تقسیم می شود.

کاویتاسیون

مهمترین آثار کاویتاسیون

ایجاد تغییرات در هیدرودینامیک سیال (کاهش هد و دبی)

صدمه به سطوح مرزی بین جامد و سیال (خوردگی پروانه)

ایجاد ارتعاش و لرزش

ایجاد نابالانسی

چگونه هد پمپ را محاسبه کنیم؟

برای انتقال سیال از نقطه ای به نقطه دیگر در داخل سیستم به فشار نیاز است، این فشار باید بر مقاومت سیستم غلبه کند؛ که به آن هد می گویند. هد کلی برابر با مجموع هد استاتیکی، هد فشاری و هد دینامیکی می باشد.

هد استاتیکی پمپ برابر با مقدار ارتفاع پمپاژ بوده که عموماً بر حسب متر محاسبه می شود. جهت محاسبه ارتفاع پمپاژ پمپ باید مقدار هد مکش و مقدار هد دهش را در حین کارکرد پمپ اندازه گیری کنید.

بسته به نحوه نصب دستگاه، ارتفاع پمپ به دو حالت زیر محاسبه می شود:

مقدار هد مکش منفی می باشد که در این صورت سطح سیال پمپاژ شونده پایین تر از لوله مکش قرار دارد.

مقدار هد مکش مثبت می باشد که در این صورت سطح سیال پمپاژ شونده بالاتر از لوله مکش قرار دارد.

در حالت اول مقدار ارتفاع پمپاژ برابر با مجموع ارتفاع مکش و دهش و در حالت دوم برابر با کسر مقدار ارتفاع مکش از مقدار ارتفاع دهش است. توجه داشته باشید که اتصالات ارتفاع سنج های مکش و دهش به دهانه هایی با قطر یکسان متصل باشند تا تفاوت در غلظت سیالات موجب تغییر مقادیر آنها نشود. هد دینامیکی (هد اصطکاکی) افت فشار داخل لوله در اثر اصطکاک بین سیال با جداره لوله و اتصالات است و از طریق فرمول هیزن-ویلیامز و دارسی-ویسباخ محاسبه می شود.

عیب یابی، تعمیرات و نگهداری پمپ

در صورت کارکرد زیاد پمپ یا عدم مهارت کاربر مشکلاتی رخ می دهد از قبیل لرزش در پمپ و داغ شدن پمپ، خوردگی پروانه تلمبه یا رینگ ها و بلبرنگ هایی که سائیده شده یا فاصله آزاد میان آنها زیاد شده اند. در این مبحث مختصرا به دلایل برخی عیوب و روش های رفع آنها می پردازیم.

لرزش پمپ:

رسیدن به سرعت بحرانی

پمپ نیاز به روغن کاری دارد

فیکس نبودن قطعات با یکدیگر

خم شدن محور

یاتاقان ها دچار سائیدگی شده اند.

فونداسیون به اندازه کافی محکم نمی باشد.

کاهش پمپاژ آب توسط پمپ:

مسدود شدن لوله ها

پمپ باید هواگیری شود.

هوا وارد لوله ورودی شده است.

چرا پمپ داغ می کند.

یا اینکه یک اشکال مکانیکی وجود دارد.

زیاد بودن درجه سرعت پمپ

ویسکوزیته سیال بیشتر از حد مورد نظر می باشد

فشار خروجی کم شده باشد:

یک قطعه بین پره های پمپ گیر کرده

ایجاد کاویتاسیون در داخل لوله ها

سرعت دوران پمپ کم می باشد

معیوب شدن کاسه نمد

روتور پمپ در جهت عکس دوران دارد

قطع شدن پمپاژ:

کم بودن ارتفاع

هوا وارد لوله ها شده است

وجود نشت در یکی از لوله ها

نکاتی در زمینه استفاده از انواع پمپ

در زمینه تعمیرات و نگهداری پمپ باید به موارد زیر دقت نمود:

پس از باز و بسته کردن پمپ ،حتما از اورینگ های مخصوص آب بندی پمپ استفاده شود و از چسب زدن در قسمتهای آب بندی خودداری گردد.

هنگام اضافه کردن کابل حتماً از سایز کابل مربوط به پمپ مورد نظر استفاده شود (از سیم ارت استفاده گردد).

از باز و بسته نمودن پیچ های روغن جداً خودداری نمائید.

قسمت‌های اساسی یک الکتروپمپ گریز از مرکز عبارتند از:

الکتروموتور: که شامل قسمت الکتریکی پمپ است.

کوپلینگ یا هم محور سازی :که متصل کننده الکترومتر به شافت (محور) پمپ است.

محفظه یاتاقان: که محل قرار گیری برینگها می‌باشد.

مکانیکال سیل: که محل آب بندی پمپ و جدا کننده سیال پمپاژ شده و قسمت مکانیکی پمپ است.

پره‌های پمپ: که با توجه به نوع کاربرد دارای انواع گوناگون هستند.

کاربرد های پمپ

از پمپ ها در صنایع، موسسات تجاری، منازل ، بیمارستان، آکواریوم ها، کشاورزی و مقابله با حریق مورد استفاده قرار میگیرد.

نحوه انتخاب پمپ

بر حسب کارایی بالا و طولانی ترین مدت بهره برداری انتخاب و معرفی میگردد.

پمپ ها سیال را از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال می دهد در این رابطه مابین فشار و دبی پمپ  رابطه معکوس وجود دارد. بدین مفهوم که ؛ پمپ هایی که دبی زیادی را انتقال می دهند فشار کمتری تولید می کنند و برعکس آن نیز صادق است، یعنی پمپ هایی که فشار زیادی تولید می کنند دبی کمتری تولید می کنند. برای انتخاب یک پمپ اولین موضوع مقدار دبی و میزان فشار لازم است.

از مهمترین مشخصه های پمپ ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد

نوع، ماهیت و مشخصات شیمیایی مایع قابل انتقال نظیر آب آشامیدنی، آب کشاورزی، فاضلاب شهری، فاضلاب صنعتی، مواد شیمیایی، مواد سوختنی، پساب های صنعتی (اسیدی و بازی) و غیره

مشخصات فیزیکی مایع قابل انتقال نظیر دمای کاری و محدود درجه حرارت، میزان گرانروی یا ویسکوزیته، میزان املاح و ذرات جامد، ظرفیت و مقدار آبدهی، هد  یا ارتفاع آبدهی

اجزای اصلی و مشترک پمپ ها

در تمامی انواع پمپ ها 9 قطعه مشترک وجود دارد:

محفظه یا پوشش پمپ

پروانه پمپ از اجزای اصلی پمپ ها

باز

نیمه باز

بسته

موتور پمپ

ولوت یکی از اصلی ترین اجزای پمپ گریز از مرکز

شفت پمپ

محفظه پمپ

بلبرینگ

هاب

آب بند

پمپ  

زیرشاخه‌ها

  • پمپ سانتریفیوژ تک مرحله ای

    پمپ سانتریفیوژ تک مرحله ای   Single stage centrifugal pump :

    پمپ سانتریفیوژ تک مرحله ای ، شامل یک پروانه است و از پر مصرف ترین پمپ ها می باشد. این نوع پمپ در آبرسانی با TDHs کم تا متوسط به کار می رود. TDH ( هد دینامیکی کل ) تابعی از اوج سرعت پروانه است و به طور معمول فراتر ازft/min 700 نمی باشد. پمپ های تک مرحله ای می توانند به صورت تک مکنده یا دو مکنده باشند. پمپ تک مرحله ای از راندمان و پایداری بالایی برخوردار می باشد.

     مکش استاندارد پمپ گریز از مرکز تک مرحله شامل استاندارد EN 733 / DIN 24255، استاندارد ISO2558، بدون پمپ مکش پمپاژ پایه شفت معمولی، پمپ تک بلور و پمپ خطی است. آنها مناسب برای پمپاژ آب پاک یا مایع هستند که اموال شیمیایی و فیزیکی مشابه آب است. بنابراین پمپ های سانتریفوژ مکش تنها در حمل و نقل آب، تامین و توزیع آب، آبیاری، زهکشی و کنترل سیل، خنک سازی / گرم کردن منطقه و آتش سوزی استفاده می شود.
    پمپ مکش پایان بخش شفت افقی پاره شده به صورت شعاعی تقسیم شده است، که اجازه می دهد تا همپوشانی پوشش و اجزای چرخشی بدون برداشتن لوله به وجود آید. پمپ آب تک مرحله مکش ساده در ساختار، قابل اعتماد در عملکرد، کوچک در اندازه، سبک وزن، بلند در مکش، مصرف کم در قدرت و آسان در تعمیر و نگهداری.
    پمپ های سانتریفوژ تک مرحله سری COT در کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری طراحی شده اند. شفت پمپ و شفت موتور از هم جدا شده و مونتاژ می شوند. بدون هیچ گونه تجهیزات جرثقیل، بدون توجه به توان موتور، شخص می تواند تحمل موتور و مهر و موم مکانیکی را ظرف 20 دقیقه جایگزین کند.

    پمپ سانتریفیوژ تک مرحله ای

  • پمپ سانتریفیوژ چند مرحله ای (طبقاتی)

    پمپ سانتریفیوژ چند مرحله ای (طبقاتی)    Multistage centrifugal pump (class)

    مناسب برای دستگاه های فشار ، مخان دیگ بخار ، گردش آب گرم ، هدایت میعانات و آب خنک کننده ، آتش نشانی و سیستم های شستشو ، تامین آب آشامیدنی و پرکردن مخازن تحت فشار ، بارانی و سیستم های آبیاری.

    • محدوده عملیاتی: از ۱.۸ تا ۱۳.۵ متر مکعب بر ساعت با ارتفاع تا ۱۳۹ متر
    • نصب و راه اندازی : ثابت ، پوزیشن عمودی
    • حداکثر فشار کاری : ۱۸ بار (۱۸۰۰kPa)
    • محدوده ی دمای مایع : از ۰ تا ۳۵ درجه سانتی گراد برای استفاده داخلی (EN 60335-2-41). از ۱۵- تا ۱۱۰ درجه سانتی گراد برای سایر کاربردها.

    یک بالانس پیستون در پمپ سانتریفیوژ چند مرحله ای به کار رفته است ؛ این بالانس برای جبران نیروهای تراستی یا محوری شافت یا محور پمپ ، استفاده می شود.

    پمپ طبقاتی | پمپ سانتریفیوژ چند مرحله ای

    ساختار یک پمپ چند مرحله ای با بالانس پیستون چگونه است؟

    فشار در طرف بیرون بالانس پیستون به اندازه فشار ورودی بوده که از طریق اجازه نشتی در امتداد بالانس پیستون از طرف لوله تعادل به طرف ورودی پمپ نگه داری می شود . این نوع پمپ ها در هر دو انتهای محور خود دارای نشت بند می باشند . در این گونه پمپ ها لوله تعادل وجود دارد که وظیفه آن نگه داری فشار دو طرف نشت بند ها برابر با فشار ورودی پمپ می باشد بنابراین تا وقتی که فشار روغن نشت بند از فشار ورودی پمپ بیشتر باشد ، نشتی نشت بند سبب نشت روغن به داخل پمپ می شود ولی نشت مایع پمپ به سیستم روغن نشت بند اتفاق نمی افتد . به دلیل اینکه روغن نشت بند جزء مایعات زود تبخیر نیست اگر به درون پمپ نشت کند مایع پمپ را آلوده نمی کند . در بعضی مواقع از روغن روانکاری به جای روغن نشت بند در پمپ هایی که وظیفه آنها حمل هیدروکربن است ، استفاده می شود .

  • پمپ کف کش

    پمپ کف کش  Floor pump چیست؟

    پمپ کف کش یک پمپ عمودی طبقاتی سانتریفیوژ است که بوسیله پروانه‌ها انرژی را به سیال منتقل میکند و با قرار گرفتن کامل در مایع، آب را از کف چاه، استخر و یا… به سطح منتقل میکند.

    شفت در پمپ کف کش، به جداکننده هوا یا محافظ کوپلینگ مکانیکی، در انتهای پمپ متصل است. در این پمپها سیالات از طریق بخش انتهایی پمپ وارد کفکش شده و توسط طبقات پمپ بالا برده میشوند.

    کفکشها قادر به انتقال آب تمیز هستند و نمیتوانند سیالات حاوی ناخالصی، فیبر، الیاف و… را پمپاژ کنند و برای اینکار نیاز به "لجن کش" میباشد.

    پمپ کف کش

    کاربرد پمپ کف کش

    -  تخلیه مخازن، تانکرها و استخرها
    -  تخلیه چاه‌ها و مکانهای آب گرفته
    -  جمع آوری آب باران و پساب‌ها
    -  سیستم‌های فواره و آبنما
    -  پمپاژ آب‌های آلوده بدون مواد ساینده

    انواع کف کش

    کفکشها از لحاظ نوع پروانه، نوع پره، برق مصرفی و لوله خروجی و... دسته‌بندی میشوند.

    ·        کف کش تک فاز / سه فاز

    بسته به اینکه کف کش با چه نوع ولتاژی کار کند میتواند تک فاز (220ولت) و یا سه فاز (380ولت) باشد.

    کف کش تک فاز / سه فاز

    ·        کف کش پروانه نیمه باز / بسته

    معمولا کفکشها بصورت پروانه بسته طراحی میشوند اما برای برخی کاربریها که نیاز به انتقال سیالاتی همراه با مقادیری ناخالصی است از پروانه نیمه باز استفاده میکنند .

    کف کش پروانه نیمه باز / بسته

    ·        کف کش تک کاناله / چند کاناله

    اگر پروانه بکار برده شده در کفکش، از یک پره و یا بیشتر ساخته شده باشد به آن تک کاناله یا چند کاناله میگوند که در نتیجه آن میتواند سیالات با مقدار معینی مواد جامد معلق را نیز منتقل کند.

    کف کش تک کاناله / چند کاناله

    ·        کف کش لوله بغل / لوله بالا

    محل قرار گیری لوله خروجی کفکش، رابطه مستقیمی با کاربری آن دارد، بگونه‌ای که بیشتر کفکشها با لوله بغل را بصورت پرتابل (قابل حمل) برای تخلیه استخرها، تانکرهاو… استفاده میکنند؛ در حالی که کفکش لوله بالا بدلیل اینکه حجم کمتری را اشغال میکند، بیشتر برای نصب درون چاه‌ها بکار برده میشود.

    کف کش لوله بغل / لوله بالا

    ·        نوع پروانه

    در طراحی کفکشها از پروانه‌های مختلفی استفاده میکنند که بسته به نوع کاربری میتوانند پروانه گردابی، پروانه حلزونی و… باشند.

    نوع پروانه

    پمپ پلیمری کف کش (پمپ کف کش پلاستیکی)

    پمپ پلیمری یکی از انواع پمپ های صنعتی است که با ساختار ویژه و قابلیت های منحصر به فرد برای پمپاژ سیالات با ماهیت شیمیایی خورنده طراحی شده است. پمپ های پلیمری اسیدی یا ضد اسیدی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند.

    پمپ پلیمری زمینی جهت پمپاژ مواد خورنده و سیال هایی که اسیدی ، باز یا حلال می باشند استفاده می گردد . پمپ پلیمری یا پمپ اسید شویی معمولاً از جنس پلی پروپیلن ، PVDF ، تفلون و پی وی سی ساخته شده است و فاقد سیل مکانیکی می باشد و به همین دلیل با پمپاژ مواد شیمیایی و خورنده سیل مکانیکی آن به مشکل نمی خورد و در اصل نوعی پمپ پلیمری مگنتی است. از پمپ پلیمری در انتقال مواد اسیدی ، آب شور دریا ، اسید نیتریک ، اسید سولفوریک ، اسید فسفریک ، مواد آبکاری ، مواد شوینده و مبدل های حرارتی استفاده می شود.

    سیالات شیمیایی نظیر حلال های مختلف، مواد اسیدی، مواد قلیایی و نظیر این ها از طریق پمپ پلیمری در صنایع مختلف در یک مسیر خاص پمپاژ می شوند. علت نامگذاری این پمپ های صنعتی با نام "پمپ ضد اسید" این است که با استفاده از پلیمرهای قوی، بستر مناسب برای حرکت سیالات خورنده  فراهم شده است.

    به طور کلی مواد پلیمری در برابر اثرات خورندگی مواد شیمیایی اسیدی، قلیایی یا حلال ها مقاومت بالایی دارند.

    پمپ پلیمری کف کش

    اجزاء پمپ کف کش

    -  پروانه
    -  الکتروموتور
    -  محور
    -  حلزون
    -  درزگیر مکانیکی
    -  کابل
    -  متعلقات

    نکات مهم در انتخاب پمپ کف کش

    ·         ارتفاع:

    در زمان انتخاب پمپ کف کش توجه داشته باشید که تا چه ارتفاعی قصد دارید آب را منتقل کنید. یعنی اگر میخواهید آب را از چاه بگیرید و به زمین‌های کشاورزی خود منتقل کنید، باید علاوه بر ارتفاع چاه، فاصله چاه تا زمین کشاورزی را نیز باید در نظر بگیرید. بعنوان مثال اگر ارتفاع چاه 4متر باشد و فاصله تا زمین 12متر باشد شما حداقل به یک کفکش 18متری نیاز دارد (چون در ارتفاع 18متر آبدهی کفکش به صفر میرسد).

    ·         قطر خروجی لوله:

    یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب کفکش قطر لوله خروجی است که بسته به اینکه بخواهید آب را با چه میزان دبی منتقل کنید میتواند از ¼ 1 تا 4 اینچ متغییر باشد.

    ·         جنس پروانه:

    برای انتقال سیال خاص این گزینه حائز اهمیت است. عموما جنس پروانه کفکشها از استینلس استیل، نوریل و یا چدن است.

    ·         فلوتردار یا ساده:

     فلوتر در واقع همان سیستم قطع کننده پمپ است که با افت سطح آب تا حد معینی، پمپ را خاموش و پس از بالا آمدن سطح آب آن را مجددا روشن میکند. اهمیت این گزینه برمیگردد به طراحی خاص کفکشها، زیرا این پمپها بدلیل طراحی بصورت مستغرق، درصورت کارکرد خارج از سیال، سریع میسوزند و در کاربریهایی که احتمال خشک شدن و کارکرد بدون آب کفکش وجود دارد، وجود فلوتر حیاتی می باشد.

    نصب و نگهداری پمپ کف کش

    -  صافی پمپ، بسته به نوع سیال، طی دوره های زمانی مشخص می بایست بازرسی فنی گردد.
    -  تحت هیچ عنوان برای جابجایی از کابل برق متصل به پمپ استفاده ننمایید و فقط از حلقه زنجیری بالای موتور استفاده کنید.
    -  بلبرینگ های شیار عمیق  این محصولات دارای محفظه گریس بوده و می بایست هر از چند گاهی بازبینی و با گریس تمیز پر گردند.
    -  غالبا در بالای کف کش ها پیچی به منظور افزودن روغن وجود دارد که حدودا 4-3 لیتر روغن در مخزن آن می ریزند.
    -  دوره زمانی تعویض روغن این محصولات 4000 ساعت کاری می باشد، در زمان تعویض می بایست رنگ روغن زرد باشد که نشانه سلامت مکانیکال سیل است و در صورت نفوذ آب به درون پمپ می بایست مکانیکال سیل تعویض گردد.
    -  در صورت عدم اطلاع از نوع روغن مورد نیاز محصول، می توانید از روغن های SAE10W و SAE20W استفاده نمایید.
    -  مهمترین نکته در نصب پمپ کف کش کنترل املاح آب می باشد؛ زیرا کف کش ها قادر به پمپاژ آب تمیز با املاح کم هستند و باید به ماکزیمم قطر ذرات عبوری تعیین شده برای هر مدل در کاتالوگ مربوطه آن ها توجه کرد.
    -  انتخاب پمپ کف کش با ارتفاع مناسب اهمیت زیادی دارد؛ زیرا حداکثر ارتفاع نوشته شده برای آن ها در دبی صفر درنظر گرفته شده است. به همین دلیل باید کف کش با ارتفاع بیشتر از آنچه مورد نیاز است انتخاب شود.
    -  در بعضی مواقع پمپ ها نیاز به هواگیری دارند که این کار باید بوسیله نیروهای مجرب انجام گیرد.
    -  هر پمپ کف کش حداکثر عمق غوطه وری دارد که باید هنگام استفاده و نصب مورد توجه قرار گیرد.
    -  پمپ های کف کش، دست کم باید 30-20 سانتی متر از کف محل نصب فاصله داشته باشد.
    -  یکی از نکات مهم در اجرا و نصب کف کش ها این است که نباید در خروجی آن، سایز تغییر کند و بهتر است تا حدود 2 متر با سایز خروجی کف کش لوله کشی، سایز آن تغییر داده شود تا به موتور فشار نیاید و نسوزد.
    -  به ولتاژ برق برای پمپ کردن سیال توسط کف کش ها باید توجه کرد زیرا کم بودن ولتاژ سبب آسیب به پمپ و نیم سوز شدن آن می گردد.

    میزان دفعات مجاز روشن و خاموش کردن در ساعت واحد

    -  حدودا 10 مرتبه برای 11 کیلووات
    -  حدودا 10 مرتبه برای 11 تا 30 کیلووات
    -  حدودا 10 مرتبه برای 30 تا 55 کیلووات
    -  حدودا 10 مرتبه برای 55 تا 130 کیلووات

    مزایای پمپ کف کش

    -  مصرف انرژی کم
    -  عمر طولانی
    -  عدم نیاز به روغن کاری
    -  خنک شوندگی به دلیل مستغرق بودن
    -  عدم نیاز به سرویس و نگهداری
    -  نصب سریع
    -  هزینه کم
    -  آب بندی مناسب
    -  کاهش خطر آتش سوزی
    -  جلوگیری از خسارت ناشی از جاری شدن سیل

    معایب پمپ کف کش

    -  این پمپ ها برای چاه ها و کلیه مکان هایی که عمق آب درآن ها زیاد است نمیتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
    -  این پمپ ها با وجود اینکه از نوع پمپ های مستغرق در آب هستند نمیتوانند هد و دبی زیادی را تامین کنند.

    جنس پمپ کف کش

    -  چدن
    -  استیل
    -  آلومینیوم
    -  تکنو پلیمر
    -  اسکوبایی

    تفاوت پمپ لجن کش و کف کش

    کف کش ها عمدتا دارای پروانه های بسته و نیمه باز می باشند. اما در پمپ های لجن کش معمولا از پروانه های باز، کانالی یا جریان گردابی استفاده می شود. پمپ های کف کش به جهت دستیابی به ارتفاع های بالا می توانند دارای یک یا چندین پروانه باشند. اما در پمپ های لجن کش از یک پروانه باز یا کانالی جهت جلوگیری از انسداد مایع درون پمپ استفاده می شود.

  • پمپ لجن کش

    پمپ لجن کش Sewage pumps چیست ؟

    پمپ لجن کش وسیله ای است که  از آنها برای انتقال آب های غلیظ یا آلوده که در خود دارای نا خالصی هایی مثل لجن غلیظ  و یا مواد خورنده و... هستند، استفاده می شود و ساختاری بسیار شبیه به پمپ کف کش دارد و هر دو برای انتقال سیال از نیروی گریز از مرکز استفاده می کنند ، با این تفاوت که پمپ لجن کش از سیستم قوی تری برای انتقال سیالات با گرانروی (غلظت) بالا استفاده میکند.  و در دو نوع سه فاز و تک فاز ارائه می گردند و جنس بدنه این نوع پمپ ها استیل، چدن، برنزی می باشد.

    عمده ترین کاربری این محصولات پمپ لجن کش چاه آب می باشد. این محصولات می توانند به سنسورهای حرارتی، روغن، بیرینگ، آب و رطوبت مجهز شوند که این موضوع بستگی به توان نامی محصول دارد.

    پمپ لجن کش

    کاربرد پمپ لجن کش

    • انتقال و جا به جایی مایعات دارای ذرات جامد مانند الیاف بلند
    • انتقال و جا به جایی سیالات دارای ذرات سایشی، آب و گاز با دمای بیش از ۶۰ درجه سانتی‌گراد
    • انتقال و جا به جایی فاضلاب صنعتی
    • انتقال و جا به جایی آب آلوده
    • انتقال و پمپاژ در خمیر کاغذ و صنعت فولاد سازی
    • پمپاژ سیالات خورنده و هیدروکربنی
    • صنایع چوب و کاغذ
    • صنایع چرم
    • مصارف کشاورزی
    • مکش آب دریا
    • انتقال اسیدها و محلول ‌های شیمیایی

    انواع لجن کش:

    • ساده / خردکن دار

    لجن کش ساده / خردکن دار
    • تک فاز / سه فاز

    لجن کش تک فاز / سه فاز
    • پروانه نیمه باز / باز

    لجن کش پروانه نیمه باز / باز
    • فلوتردار یا شناور (دارای قطع کن برقی)

    لجن کش فلوتردار یا شناور (دارای قطع کن برقی)
    • بادی (پنوماتیک)

    پمپ لجن کش بادی (پنوماتیک)
    • برقی ضد انفجار (EX) اروپایی (جهت انتقال سیالات شیمیایی و قابل اشتعال و انفجار و انواع مشتقات نفتی با بدنه چدن و سه فاز)

    پمپ لجن کش بادی (پنوماتیک)
    • خازن داخل
    • خازن بیرون

    انواع الکتروپمپ لجن کش از لحاظ نحوه خنک کاری

    • آب خنک
    • روغن خنک

    انواع لجن کش از لحاظ نوع پروانه

    • تک کاناله

    لجن کش تک کاناله
    • دو کاناله

    لجن کش دو کاناله
    • پروانه نیمه باز


    • پروانه باز


    • پروانه ورتکس (Vortex)

    لجن کش پروانه ورتکس (Vortex)

    انواع لجن کش از لحاظ نحوه نصب

    • لجن کش ثابت
    • لجن کش متحرک

    لجن کش شناور (مستغرق)

    این نوع لجن کش ها دارای درجه حفاظت 68IP می باشند و می توانند در سیال به صورت کامل غوطه ور شوند. عبور سیال از اطراف الکتروموتور که کاملا آببندی شده است، باعث خنک شدن موتور و در نتیجه افزایش طول عمر آن و همچنین در اثر کاهش جریان موتور، راندمان آن افزایش خواهد یافت.

    لجن کش شناور (مستغرق)

    لجن کش عمودی (ورتیکال)

    در این نوع لجن کش ها، الکتروموتور در ارتفاع مورد نظر و در خارج سیال قرار دارد و پمپ در داخل سیال غوطه ور می باشد. این دو از طریق کوپلینگ به هم وصل می باشند. در نتیجه به راحتی می توان الکتروموتور را در صورت نیاز از آن جدا نمود.

    متریال پمپ لجن کش

    جنس بدنه پمپ: استیل، چدن و برنز
    جنس پروانه: استیل، چدن و برنج
    این محصولات از لحاظ برقی در دو نوع لجن کش تک فاز و لجن کش سه فاز به مشتریان ارائه می گردند.
    محصول موتور پمپ لجن کش گاها با گِل کِش یکسان در نظر گرفته می شود اما این دو محصول مجزا می باشند.

    نکات مهم در انتخاب پمپ لجن کش:

    1. حداکثر ارتفاع:

    مهمترین عامل در انتخاب یک لجن کش ارتفاع است، از کف‌ترین جایی که دستگاه قرار میگیرد تا بالاترین نقطه‌ای که سیال را به آنجا میریزد ارتفاعی است که شما نیاز دارید پمپاژ صورت گیرد. اما باید در نظر داشته باشید که حداکثر ارتفاع یک پمپ نقطه‌ای است که آبدهی به نزدیکی “صفر” میرسد. پس باید حداکثر ارتفاع پمپ از ارتفاع مدنظر شما بیشتر باشد.

    2. قطر خروجی لوله:

    قطر لوله خروجی از آنجایی که با میزان آبدهی رابطه مستقیم دارد عامل بسیار مهمی‌ است. در انتخاب پمپ لجن کش باید با توجه به حجم آب موجود و همچنین زمان مورد نیاز برای تخلیه سیال، قطر خروجی را انتخاب کنید.
    نکته: اگر میخواهید لوله‌گذاری با قطر بیشتر انجام دهید، به هیچ وجه لوله‌ای با قطری بیشتر از قطر خروجی پمپ را به آن متصل نکنید زیرا این کار سبب فشار آمدن به پمپ و در نتیجه سوختن آن میشود؛ برای این عمر، ابتدا به طول 1.5 متر با سایز اصلی خروجی لجن کش لوله‌گذاری کنید و از آنجا به بعد اقدام به تغییر قطر کنید.

    3. جریان برق:

    لجن کش‌ها معمولا از برق AC تغذیه میکنند و بسته با توان مورد نیاز پمپ، میتوانند 220ولت (تک فاز) و یا 380ولت (سه‌ فاز) باشند.

    4. فلوتر (سیستم قطع کننده):

    در مکانهایی که حجم سیال محدود است و ممکن است پس از مدتی جریان سیال قطع شود و لجن کش با کارکردن بصورت خشک، بسوزد، نیاز به سیستم قطع خودکار است.

    5. نوع پروانه:

    در رابطه با این مبحث، برای داشتن حداکثر بازدهی، بسته به میزان ناخالصی و حجم مواد جامد معلق و همچنین امکان خوردگی و یا سایندگی سیال، پروانه مطابق با آن را باید انتخاب کرد.

    اجزاء پمپ لجن کش

    اجزاء پمپ لجن کش

    مزایا و معایب پمپ های آب لجن کش

    مزایا

    • استفاده از فشار مستقیم باعث کارایی بیشتر پمپ آب لجن کش در پمپاژ مایعات در فواصل طولانی می گردد.
    • نصب و نگهداری پمپ آب لجن کش و همین طور لجن کش های بزرگ که به دستگاه کوپلینگ مجهز شده اند، بسیار راحت می باشد.
    • این پمپ ها دارای ساختار کوچک هستند و بدون لرزش و سرو صدا بوده و هیچ گونه آلودگی برای محیط زیست ندارند.
    • پمپ های لجن کش قابلیت انتقال لجن از پایین ترین سطح چاه، را دارند.

    معایب

    • به دلیل پنهان بودن مهر و موم (سیل)، تشخیص خرابی آنها مشکل بوده و در صورت هرگونه خرابی، منجر به نشتی دستگاه شده و باعث خرابی اعضای داخلی میگردد.
    • اگر یکی از اجزای کوچک مانند واشر پاره شود، باعث نشتی پمپ و در نهایت تخریب اجزای داخلی سیستم می گردد.
    • به دلیل مستغرق بودن اینگونه پمپ ها، در صورت خراب شدن، تعمیر آن سخت می باشد.

    مراحل تعویض پروانه آسیب دیده لجن کش

    • پمپ را با استفاده از جرثقیل و زنجیر از چاه خارج کنید.
    • پیچ های متصل به حلزونی را باز کنید.
    • پمپ و پروانه را به سمت بالا کشیده و از حلزونی جدا کنید.
    • در حالتی که پمپ به صورت افقی است، مهره پروانه باز گردد.
    • پروانه را بیرون آورده و پروانه جدید را جایگزین کنید و برای مونتاژ کردن مراحل بالا را برعکس انجام دهید.

  • پمپ شناور

    پمپ شناور   submersible pump چیست؟

    پمپ شناور

    پمپ شناور که در انگلیسی به آن Submersible Pump گفته می شود جزء انواع پمپ چند طبقه با موتور محرکه الکتریکی است و شامل یک پمپ عمودی گریز از مرکز جهت انتقال آب یا سیال از چاه‌های عمیق استفاده می‌ گردد. این گونه پمپ ها به دلیل صرفه جویی در انرژی، پایین بودن هزینه های راه اندازی و نگهداری و عدم نیاز به فونداسیون گزینه ی مناسبی جهت استفاده می باشند. و از نظر نوع کارکرد معمولا به صورت 2900 دور می باشد.

    پمپ شناور بر اساس طبقه انتخاب و نصب میشود و می تواند یک یا چند طبقه ای باشد. نحوه نصب پمپ شناور در برخی موارد عمود نصب می شود و در برخی موارد نسبت به تعداد طبقات و سایز موتور آن را افقی نصب می نمایند.

    این محصول از دو بخش الکتروموتور شناور و پمپ تک شناور تشکیل شده است و از دو جنس استیل و چدن تولید می گردد.

    الکتروموتور شناور استیل به خاطر داشتن مقاومت بیشتر دارای کاربری بیشتری می باشد.

    پمپ شناور به صورت یکپارچه یا دو تکه می باشد. در پمپ های شناور یکپارچه، پمپ و موتور آن در یک پوسته قرار گرفته اند و پمپ با مکش آب از قسمت تحتانی و گذر آب از روی الکتروموتور به عملیات خنک کاری کمک می کند، و در حالت دو تکه، موتور و پمپ جدا بوده و در محل نصب مونتاژ می شوند و مجرای مکش پمپ قسمت میانی و حدفاصل الکتروموتور و پمپ می باشد و برای خنک کاری از گردش آب در داخل الکتروموتور توسط دو مجرا در کناره و الکتروموتور استفاده می شود که به صورت دو پیچ با یک سوپاپ یکطرفه در داخل آن طراحی شده است، یکی از پیچ ها مجرای ورودی آب خنک و پیچ دیگر مجرای خروجی آب گرم می باشد.

    این پمپ دارای مصارف مختلفی است که از جمله ی آن ها می توان به پمپاژ آب چاه ، مصارف کشاورزی و آبیاری ، مصارف صنعتی و مصارف خانگی اشاره کرد.

    کاربرد پمپ شناور

    • اطفاء حریق و آتش نشانی
    • تاسیسات تصفیه خانه و تصفیه آب
    • خارج کردن آب تمیز از چاه عمیق و نیمه عمیق
    • تامین آب اضطراری
    • سیستم آب رسانی مسکونی و صنعتی مانند معادن
    • سیستم های RO یا اسمز معکوس
    • آب شیرین کن های صنعتی و نیمه صنعتی
    • کاربرد در آب نماها
    • تقویت و افزایش فشار آب در زمین های زراعی و کشاورزی مانند پمپ چاه آب و سیستم های آبیاری
    • آبیاری گلخانه ها
    • آبیاری تحت فشار و قطره ای
    • زهکشی آبهای تحت الارض
    • سیستم آبیاری بارانی
    • حوضچه ها و پرورش ماهی ها
    • نیروگاه ها 
    • کنترل سیل ها 

    مزایا و معایب پمپ شناور

    مزایا

    راندمان بالا

    کاهش مصرف انرژی

    نیازی به فنداسیون ندارد که منجر به کاهش هزینه های راه اندازی می گردد.

    استحکام خوب و کارکرد بدون صدا

    عدم نیاز به هواگیری

    مناسب برای کار دائم و عدم افزایش حرارت محیط اطراف

    معایب

    یکی از بزرگترین معایب پمپ آب شناور سخت بودن عیب یابی در این پمپ هاست. در واقع اگر پمپ  آب شروع به نشت کند، اجزای داخلی بدون هیچ گونه نشانه ای شروع به صدمه دیدن می کنند، با اینکه این موارد نادر هستند ولی در صورت وقوع، خسارات دیر شناخته می شوند.

    دومین ایراد پمپ آب شناور، هزینه ی این پمپ هاست که نسبت به پمپ های دیگر از هزینه ی بالاتری برخوردار است.

    این پمپ ها به دلیل بسته بودن پروانه ها، قابلیت انتقال ذرات معلق کمتری را نسبت به پمپ های کف کش دارند.

    انواع پمپ شناور

    پمپ شناور چاه عمیق (Submersible Pumps for wells)

    این پمپ ها دارای ساختار دو لایه هستند که در بازار به عنوان پمپ های شناور شناخته می شوند.

    پمپ شناور چاه عمیق

    پمپ های شناور فاضلاب و تخلیه (Submersible Sewage and Drainage Pumps)

    این پمپ ها به عنوان پمپ لجن کش شناخته می شوند.

    پمپ های شناور فاضلاب و تخلیه

    پمپ های شناور تخلیه (Submersible Drainage Pumps)

    به این پمپ ها، پمپ کف کش گفته می شود.

    پمپ های شناور تخلیه

    تک فاز و سه فاز

    پمپ شناور تک فازپمپ شناور سه فاز

    اجزاء پمپ شناور

    محل نصب سیم بکسل

    شیر یکطرفه

    بوش راهنمای شفت

    مهر قفل کننده پروانه ها

    رینگ های ضد سایش

    تکیه گاه

    بدنه پمپ

    بوش های میانی

    پوشش محافظ کابل

    پروانه

    شفت استیل

    محفظه دیفیوزر

    دیفیوزر

    جدا کننده

    واسطه پمپ و موتور

    صافی ورودی پمپ

    موتور شناور

    الکتروپمپ شناور چاهی

    یک پمپ شناور چاهی دستگاهی است که آب را از چاه به خانه شما می کشد و آب به دست شما می رسد. سیستم آب چاه معمولی دارای یک واحد پمپاژ شناور است که آب را از چاه های زیر زمینی به مخزن تانکر می رساند و فشار داخل هوای آن را تنظیم می کند تا بتوانید از آن استفاده کنید .

    انواع الکتروپمپ شناور چاهی

    جریان محوری:

    نحوه ورود مایع به این پمپ ها از مقابل محور بوده و از داخل پروانه به صورت موازی خارج می شود.

    شفت غلافی:

    در این نوع پمپ مایع اگر روان باشد با شفت امکان برقراری ارتباط دارد و سیال پس از پمپاژ توسط پروانه ها از طریق لوله دور محور خارج می شود. این پمپ برای دبی های بالا با هد کم کاربرد دارد.

    پمپ توربینی:

    در این پمپ ها از پروانه های جریان مختلط استفاده شده که سیال به صورت موازی با محور وارد پروانه شده و با زاویه ای نسبت به محور از پروانه خارج می شود.

    نحوه انتخاب پمپ شناور

    جهت انتخاب پمپ شناور باید برای محاسبه ارتفاع پمپاژ آب به مسائل زیر دقت نمود:

    عمق چاه

    سطح ایستایی آب داخل چاه

    طول مسیر پمپاژ

    اختلاف سطح از دهانه چاه تا محل تخلیه

    جنس لوله

    سایز لوله

    تعداد اتصالات (زانویی و غیره)

    همه فاکتور ها و عامل های مطرح شده تاثیر بسزایی در انتخاب صحیح پمپ شناور دارند، لذا جهت انتخاب پمپ شناور می بایست به نکات مذکور در بالا دقت نمود تا بتوان بهترین پمپ شناور را جهت کاربری شما انتخاب نمود.

    همچنین میزان دبی یا آبدهی پمپ شناور به عامل های زیر بستگی دارد:

    مساحت زمین (سطح زیر کشت) محصولات کشاورزی

    نوع محصول کشاورزی

    حجم مخزن ذخیره یا حجم استخر

    میزان آب مورد نیاز در صنعت (بستگی به کاربری آن صنعت دارد).

    نحوه نصب و نگهداری پمپ شناور

    برای نصب این محصول که ترکیبی از یک پمپ و یک الکتروموتور می باشد و اصطلاحا به آن موتور پمپ یا الکتروپمپ شناور گویند، در داخل چاه قرار می گیرند و الکتروموتور را با آب پر می نمایند.

    نحوه خنک کردن نیز به صروت آب خنک می باشد، یعنی دینام با آب خنک می شود.

    نکات مهم در اجرا و نگهداری پمپ شناور

    الکتروپمپ باید به صورت عمودی انبار شود؛ در صورت انبار کردن آن به صورت افقی ماهانه باید 90 درجه چرخانده شود.

    اگر الکتروپمپ برای مدت زیادی است که انبار شده است؛ باید قبل از نصب محور آن چرخانده شود تا مطمئن شوید گیر نکرده و حرکت می کند. اگر محور گیر کرده باشد با چکش پلاستیکی به آرامی به آن ضربه بزنید تا آزاد گردد، در غیر این صورت با کارشناسان فنی تماس بگیرید.

    هنگام جا به جایی باید مانع از غلت خوردن و افتادن الکترو پمپ شوید. در صورتی که الکتروموتور ضربه بخورد یا بیفتد حتما باید باز شده و لنگی روتور چک شود.

    در هنگام آماده کردن پمپ باید دو درپوشی که برای پر کردن آب و تخلیه هواست باز باشند.

    پس از پر کردن آب حداقل به مدت سی دقیقه اجازه دهید تا حباب ها خارج شود و کمی آب اضافه کنید تا الکتروموتور از آب لبریز شده و سپس درپوش ها را ببندید.

    برای پر کردن موتور، آب نباید خورنده باشد. آب آشامیدنی گزینه مناسبی برای این کار است.

    به هیچ عنوان بلند کردن و جابجایی الکتروموتور از طریق کابل های برق انجام نگیرد.

    از لهیدگی و کشیدگی کابل های پمپ شناور جلوگیری شود.

    حتما باید مقاومت عایقی فاز به فاز و فاز به بدنه در الکتروموتور پمپ شناور چک شود.

    از مناسب بودن ظرفیت جرثقیل جهت جابه جایی الکترو پمپ شناور اطمینان حاصل کنید.

    برای بررسی کارکرد الکترو پمپ بهتر است در ابتدای چاه، فشار سنج نصب شود.

    نکته مهم این است که چون موتور و پمپ با آب روان کاری می شود به هیچ عنوان پمپ نباید خشک کار کند.

    برای اطمینان حاصل کردن از اینکه قطر چاه مناسب است یا خیر می توان از یک لوله به اندازه قطر الکترو پمپ استفاده کرد. قطر خارجی الکترو پمپ باید از دهانه چاه کوچکتر باشد.

    بعد از حفر کردن چاه و قرار دادن لوله، به مدت دو روز به جهت ته نشین شدن ماسه و گل ولای، پمپ را روشن نکنید.

    الکتروموتورهای شناور باید در فضاهای سربسته و خشک با دمای 60-5 درجه سانتی گراد برای پمپ و دمای 30-5 درجه سانتی گراد برای موتور نگهداری شوند.

    حداکثر ماسه مجاز در آب برای پمپ های شناور توسط کارخانه سازنده آن تعیین می شود. باید از الکتروپمپ در برابر خطر ماسه گرفتگی و لجن گرفتگی محافظت شود.

    مجموعه الکتروموتور و پمپ باید حداقل 50 سانتی متر بالاتر از کف چاه نصب شود.

    حداکثر تعداد دفعات مجاز روشن شدن این پمپ ها در ساعت، چهار بار است.

    برای جلوگیری از افزایش تعداد استارت و استاپ پمپ می توان از اینورتر یا منبع ذخیره یا منبع تحت فشار در خروجی پمپ استفاده کرد.

    اگر در خروجی پمپ شناور، فیلتر شنی یا سختی گیر رزینی نصب شده باشد حتما باید افت آن ها در محاسبات لحاظ شود.

    کابل الکترو پمپ در فاصله های معینی توسط بست کمربندی پلاستیکی به لوله پمپ متصل شود.

    موتور را در حالت شیر بسته، استارت کنید. حداکثر زمان کارکرد در حالت بسته بودن شیر 5 دقیقه است.

    در چاه های عمیق باید در هر 60 متر، یک عدد شیر یک طرفه نصب شود.

    پمپ ها با پروانه شعاعی (تخت) برای انتقال آب از چاه های ماسه دار مناسب نیستند و باید از مدل کوزه ای استفاده شود.

    سطح موتور نباید در برابر رسوبات آهکی و قلیایی قرار بگیرد، زیرا رسوبات تشکیل شده روی بدنه موتور مانع از خنک کاری آن می شود.

    چک کنید که انتهای کابل درون آب قرار نگیرد، چون با ورود آب به داخل کابل، آب بندی الکترو موتور در قسمت سربندی از بین خواهد رفت.

    از درست کار کردن سوپاپ بالای پمپ اطمینان حاصل کنید.

    استفاده از لوله با قطر کمتر به دلیل آسیب رساندن به دینام پمپ توصیه نمی شود.

    برای جلوگیری از رسوب گیری یاتاقان ها، هر هشت روز یک بار به مدت پنج دقیقه الکترو موتور را روشن کنید.

    قطعات تابلو برق را هر شش ماه یک بار بررسی کنید.

    در پمپ های شناور ظرفیت پایین و تک فاز برای راه اندازی پمپ نیاز به خازن می باشد. خازن باید در بیرون از چاه و در تابلو برق قرار داده شود.

    اگر سرعت آب روی بدنه موتور از 0.45 متر بر ثانیه کمتر باشد؛ باید از پوشش خنک کننده استفاده شود. با استفاده از رابطه زیر سرعت آب روی بدنه موتور بدست می آید:

    V=(Q*353.68) ÷ (D2- d2)

    V= سرعت (متر بر ثانیه)

    Q= آبدهی (متر مکعب بر ساعت)

    D= قطر چاه (میلی متر)

    d= قطر موتور (میلی متر)

    حداکثر سرعت نباید از 3 متر بر ثانیه بیشتر باشد. با توجه به مشخصات چاه در بعضی اوقات نباید سرعت از 2 متر بر ثانیه تجاوز کند. محدودیت سرعت در پمپ های شناور ناشی از افزایش احتمال کاویتاسیون به خاطر افت در مکش و ورود ذرات جدا شده از دیواره چاه به مسیر سیال است.

    پمپ آب شناور می تواند به سه روش عمودی (رایج ترین حالت)، افقی (در این روش باید با بخش فنی کارخانه سازنده هماهنگ شد تا تغییرات لازم اجرا شود) و حالت سوم مایل است که کم استفاده ترین روش می باشد (در این حالت نیز باید با سازنده هماهنگ شود) نصب شود. نصب به صورت عمودی معمولا مشمول اکثر کاربری ها می شود اما نصب به صورت افقی معمولا در آب نماها، آبیاری تحت فشار و قطره ای (در حوضچه یا استخر) صورت می گیرد.

  • پمپ سیرکولاتور

    تعریف پمپ سیرکولاتور  Circulator pump

    سیرکوله به معنی گردانیدن است و منظور از پمپ سیرکولاتور پمپ هایی است که وظیفه حرکت دادن یا گردانیدن آب سرد یا گرم سیستم های تهویه مطبوع یا حرارت مرکزی ساختمان از محل تولید تا محل های تبادل حرارت در دستگاه های سرمایش و گرمایش را بر عهده دارند. پمپ های سیرکولاتور آب سیستم های سرمایش و گرمایش، در ساختمان های کوچک و متوسط معمولاً دارای انواع خطی و زمینی و دور 1450 بوده و نسبت به پمپ های مشابه آبرسانی دارای توان الکتریکی کمتری می باشند. پمپ های خطی روی لوله همراه با اتصال دنده ای یا فلنجی و پمپ های زمینی نیز روی شاسی مناسب و تراز شده و روی بولت های دارای لرزه گیر لاستیکی نصب می شوند.

    پس از تامین آب گرم در دیگ حرارت مرکزی ساختمان و همچنین تامین آب سرد در سیکل تبرید چیلر و سیستم سرمایش ساختمان، جریان دادن این آب گرم یا آب سرد در لوله ها (از محل موتورخانه تا محل های تبادل حرارت) مانند رادیاتورها، فن کویل ها و کویل های هواساز بعهده پمپ های سیرکولاتور می باشد.

    پمپ های سیرکولاتور تنها برای گردش آب سیستم سرمایش و گرمایش در مدار این تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین اصطلاحا آب روی پروانه آنها سوار بوده و نیازی به توانایی مکش آب از سطوح پایین تر (مانند پمپ های آبیاری و آبرسانی) ندارند.

    بدنه ی پمپ های سیرکولاتور ها شامل بخش هیدرولیکی چدنی و روتور می باشد. این پمپ ها از نوع پمپ های گریز از مرکز میباشند. این پمپ ، با پمپاژ کردن و چرخاندن سیال دریک مدار بسته کار می کنند و از دو بخش اصلی الکتروموتور و پمپ تشکیل شده اند که الکتروموتور خود به دو بخش بلبرینگ و روتور و همچنین پمپ به سه بخش واسطه ، پروانه و سیل مکانیکی تقسیم می گردند.

    پمپ سیرکولاتور

    پارامترهای اصلی انتخاب پمپ سیرکولاتور :

           هنگام انتخاب پمپ سیرکولاتور باید به  موارد زیر دقت شود:

    میزان هد و دبی آب در گردش مورد نیاز سیستم

    پمپ خطی یا زمینی

    برند و مدل پمپ سیرکولاتور

    قدرت و دور موتور پمپ

    اتصال دنده ای / فلنجی

    قطر لوله های ورودی و خروجی از پمپ سیرکولاتور

    محل نصب پمپ سیرکولاتور :

    پمپ های سیرکولاتور معمولا در مسیر برگشت آب مدار سیستم های سرمایش یا گرمایش نصب می گردند. به عبارت دیگر در سیستم های گرمایش قبل از دیگ حرارت مرکزی و در سیستم های سرمایش قبل از چیلر قرار می گیرند، به طوریکه خروجی آب پمپ های سیرکولاتور در سیستم های گرمایش وارد دیگ شده، سپس در رادیاتور ها و فن کویل ها توزیع می گردد و در سیستم های سرمایش خروجی آب پمپ سیرکولاتور به اواپراتور چیلر و سپس به فن کویل ها و کویل هواساز ها وارد می شود.
    به منظور برگشت آبگرم مصرفی استفاده نشده در لوله کشی آبگرم ساختمان، نصب پمپ برگشت آبگرم قبل از منبع کویلی یا دو جداره روی لوله برگشت آبگرم ضروری است.
    معمولا پمپ برگشت آبگرم مصرفی به منبع دوجداره یا حتی منبع کویلی موتورخانه ساختمان از نوع پمپ خطی سایز 1 اینچ یا 1/4 1 اینچ گراندفوس (GRUNDFOS)، داب (DAB) و یا برند ویلو (WILO) در نظر گرفته می شود.

    نحوه عملکرد پمپ آب سیرکولاتور

    یک پمپ آب سیرکولاتور شامل دو بخش اساسی الکتروموتور و پمپ آب می باشد. موتور الکتریکی، پروانه ها را به حرکت در آورده که باعث جابجایی آب به سمت جلو و یا به سمت بالا می شود. پروانه ی پمپ سیرکولاتور مانند یک توربین بوده و شامل یک چرخ همراه با یکسری تیغه های زاویه دار می باشد که با حرکت سریع خود، آب را به سمت جلو سوق می دهد. موتور نیز در یک پوشش ضد آب مهر موم شده، به پروانه چسبیده است. هنگامیکه آب به سمت بالا پمپاژ می شود، آب در اطراف یک سیستم سیرکولاتور گردش پیدا کرده و مجدد به موقعیت اصلی خود باز می گردد. با توجه به این، یک پمپ سیرکولاتور نیاز به قدرت کافی جهت انتقال و جابجایی آب در لوله ها را دارد. این پروسه بارها و بارها تکرار خواهد شد. با توجه به اینکه پمپ سیرکولاتور به اندازه کافی کوچک است، می توان آن را در کنار سیستم لوله کشی نصب کرد.

    موارد کاربرد پمپ آب سیرکولاتور

    سیرکوله کردن آب گرم و سرد از 10- تا 130 درجه سانتی گراد

    انتقال آب از سیستم گرمایش مرکزی و تهویه ی هوا در موارد کاربری اداری، تجاری و صنعتی

    سیرکوله کردن آب گرم و سرد در سیستم تهویه ی هوا، رادیاتورها، سیستم گرمایش از کف و همچنین سیستم گرم کردن آب

    صنایع مختلف برای انتقال مایعات شیمیایی و صنعتی و سیستم های شستشو

    نکات مهم حین استفاده از پمپ آب سیرکولاتور

    ورودی و خروجی لوله پمپ های سیرکولاتور نباید نسبت به ورودی و خروجی پمپ کوچکتر باشد

    هرگونه صدای غیر معمول را درحین کارکردن پمپ بررسی شود

    پمپ های سیرکوله که دارای واسطه و کوپلینگ می باشند باید حتما هرماه یکبار کوپلینگ را بررسی کرده تا از خرابی در امان باشد

    در پمپ های سیرکوله که دارای واسطه و کوپلینگ می باشند، از یک گریس مورد تایید تولید کننده جهت روانکاوی اتصالات پمپ استفاده شود.

    انواع پمپ آب سیرکولاتور 

    پمپ سیرکولاتور خطی

    پمپ سیرکولاتور زمینی

    پمپ آب سیرکوله خطی

    پمپ سیرکولاتور خطی یک الکتروپمپ کوپله مستقیم وبی واسطه است. جنس بدنه پمپ سیرکولاتور غالبا از آهن، چدن و یا استیل است و پروانه (ایمپلر) آن از جنس پلی آمید است که ضد زنگ و ضد خورندگی میباشد. ماکسیمم تولرانس پمپ های سیرکولاتور 16 میل است. محور پمپ آب سیرکوله خطی با سیل مکانیکی بسته شده است. پمپ سیرکولاتور خطی در دما، فشار و مایعات متنوع، محفظه های آب بندی متنوعی دارند. کاربرد پمپ آب سیرکوله خطی عموما در سیستم های سرمایشی و گرمایشی است و کار سیرکوله کردن آب را انجام می دهد.

    این نوع پمپ آب به دو صورت تولید می شود، در نوع اول از واسطه و کوپلینگ استفاده می شود و در نوع دوم بدون واسطه تولید انجام می گیرد که در نوع دوم از مشکلات احتمالی مانند قفل شدن کلاج، چسبیدن پلاتین، شکستن کوبلینگ و عدم روغن کاری جلوگیری می گردد.

    پمپ آب سیرکوله خطی

    پمپ آب سیرکوله زمینی

    این پمپ ها معمولا از چدن ساخته شده و پروانه ی آنها نیز از چدن یا برنج می باشد. الکتروموتور این پمپ ها دارای دور 1450 بوده و به صورت دائم کار می باشند. در مواقعی که میزان فشار و بازدهی بالاتر از حد میزان فشار و بازدهی پمپ های سیرکوله خطی می باشد، از این مدل پمپ سیرکولاتور استفاده می شود.

    پمپ های سیرکولاتور زمینی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته ی اول اتابلوک بوده، که در آن الکتروموتور و پمپ از طریق واسطه به هم متصل می باشند.

    در دسته ی دوم پمپ و الکتروموتور از طریق شاسی و کوپله و واسطه ای به نام کوپلینگ به هم متصل می شوند.

    پمپ آب سیرکوله زمینی

    ویژگی های پمپ سیرکولاتور

    یکی از ویژگی های این نوع ازالکتروپمپ ها کارکرد بسیار کم صدا می باشد.
    این نوع پمپ ها از نیم اینچ تا شش اینچ ساخته می شوند.
    دورموتوراین نوع الکترو پمپ ها ۱۵۰۰ و ۳۰۰۰ دور می باشد.
    جنس بدنه این پمپ ها غالباّ چدن و استیل می باشد و جنس پروانه آنها چدن و استیل و برنج است.
    این نوع پمپ ها دارای مکش منفی نیستند یعنی جهت جابجایی سیال بایستی آن سیال براین نوع پمپها اصطلاحاّ سوار باشد.
    این نوع الکترو پمپ ها در دو نوع تکفاز و سه فاز و تک دور، دودور، سه دور، چهار دور ساخته می شوند.
    این نوع الکتروپمپ ها به جهت مصرف بهینه انرژی دارای رده بندی مصرف A و B می باشند.
    این دسته ازالکتروپمپ ها در دو نوع با واسطه ( کوپلینگ دار) واتاترم  یا موتورخشک و بدون واسطه وجود دارند.

    مشخصات کلی پمپ های سیرکولاتور خطی

    دارای الکتروموتورهای استاندارد با مصرف برق کم

     دارای شاسی انحصاری برای بی صدا نمودن الکتروموتور و از بین بردن ارتعاش
     دارای سنسور حرارتی برای جلوگیری از سوختن الکتروموتور
     دارای آژیر هشدار دهنده در هنگام خرابی الکترو پمپ
     حداکثر توان تحمل فشار :12 بار
    محور پمپ ها توسط مکانیکال سیل آبندی می شود
     الکتروپمپ ها کوپله شده با کوپلینگ واسطه
    جنس پروانه ها از نوع پلی آمید الیاف دار می باشند که مقاوم در برابر خوردگی و رسوبات می باشند
     جنس شفت ها از نوع فولاد آلیاژی ضد زنگ می باشد
     انواع کاسه نمد های آب بندی برای دما ، فشار و سیالهای مختلف

    کاربرد پمپ سیرکولاتور خطی

    از الکتروپمپ ها با بدنه و پروانه استیل در صنایع مختلف جهت جابجایی انواع سیالات شیمیایی و سیستم های شستشوی صنعتی استفاده می شود
    پمپ سیرکوله کردن آب داغ جهت سیستم های تاسیساتی و تهویه مطبوع
    سیستم های شستشوی صنعتی با استفاده از آب داغ
    مناسب برای سیستم های گرمایشی و سرمایشی خانگی و صنعتی
    پمپ سیرکولاتور شوفاژ
    پمپ سیرکولاتور پکیج
    پمپ سیرکوله استخر

    ساختار و قطعات پمپ سیرکولاتور

    پمپ سیرکولاتور از اجزاء و قطعات زیر تشکیل شده است:

    – الکترو موتور

    – یاتاقان

    – چرخ گردان پره‌دار یا پروانه

    – کاسه نمد

    – دهانه تخلیه

    – دهانه مکش

    – موتور

    – دینام

    – واسطه

    – واسطه تبدیلی

    – شفت (یا شافت یا محور)

    – کوپلینگ

    راهنمای انتخاب پمپ سیرکولاتور

    قبل از انتخاب و خرید پمپ سیرکولاتور، حتماً باید به سؤالات زیر پاسخ دهید:

    به یک پمپ خطی نیاز دارید یا یک پمپ زمینی ؟

    نوع اتصال مورد نیازتان کدام است؟ اتصال دنده‌ای یا اتصال فلنجی؟

    میزان هد و دبی آب در گردش مورد نیاز سیستم برای ساختمان شما چقدر است؟

    با توجه به ساختمان‌تان، به چه نوع موتوری نیاز دارید؟

    قدرت و دور موتور پمپ باید چقدر باشد؟

    میزان آبدهی پمپ باید چه اندازه باشد؟

    قطر دهانه لوله‌های ورودی و خروجی از پمپ سیرکوله چقدر است؟

    کدام برند و مدل پمپ مناسب‌تر است؟

    مزایا پمپ سيرکولاتور

    کارکرد کم صدا

    مصرف بهینه انرژی

    تنوع مدل و سایز

    پمپاژ در دمای بالا

    نصب آسان

    هزینه نگهداری پایین

     

  • بوستر پمپ - پمپ تقویت فشار

    بوستر پمپ Booster Pump چیست؟

    بوستر پمپ آبرسانی یکی از تجهیزات پرکاربرد در بخش صنعتی و مصارف خانگی محسوب میشود. در زبان انگلیسی کلمه بوستر (Booster) به معنای تقویت کننده میباشد.  این تجهیز از اتصال موازی یک یا چند الکتروپمپ به یک تابلو فرمان هوشمند جهت کنترل تشکیل میشود. با توجه به این که میزان آب مصرفی متغیر بوده و از الگوی خاصی پیروی نمی کند، در سیستم های پمپاژ ثابت شامل یک یا چند الکتروپمپ که دائما میزان مشخصی آب به داخل لوله ها پمپاژ می شود، ممکن است فشار آب درون لوله ها به طور ناگهانی کم یا زیاد شود. لذا برای جلوگیری از آسیب رسیدن به لوله های آب، شیر آلات و احتمال قطعی آب در برخی نقاط شهر یا ساختمان در اثر نوسانات فشار آب باید این افزایش و کاهش فشار، کنترل و تنظیم شود. برای این منظور از بوستر پمپ که وظیفه ی تنظیم فشار آب مصرفی لوله ها را دارد استفاده می شود.

    عموما هنگامی که آب شهری نتواند فشار مورد نیاز بلندترین واحد مصرف کننده در ساختمان با حداقل 30 Psi را تامین نماید از بوستر پمپ ها استفاده می کنیم. یک بوستر می تواند شامل تنها یک پمپ سانتریفیوژ، منبع تحت فشار، Pressure Switch، مانومتر و اتصالات ورودی و خروجی باشد.

    بوستر پمپ Booster Pump

    کاربرد بوستر پمپ

    _ آبیاری قطره ای و باران مصنوعی در سیستم کشاورزی.

    _ آبیاری مزارع بزرگ.

    _ آبرسانی مجتمع مسکونی، ساختمان ها، شهر و شهرک ها، بیمارستان و فرودگاه ها.

    _ سیستم اطفاء حریق و آتش نشانی.

    _ آبرسانی هتل ها و کارخانه ها و مراکز صنعتی.

    مزایا بوستر پمپ

    _ محدوده وسیعی را از جهت تنوع مسیر پوشش می دهد.

    _ وقتی نوسان های مصرف کننده بسیار زیاد باشد به جای استفاده از یک پمپ بزرگ از چند پمپ کوچک که بصورت بوستر پمپ هستند، استفاده می شوند تا بتوان با توجه به نیاز، تعدادی از آنها را به کار گرفت و از کار کردن بیهوده ما بقی جلوگیری نمود، در حقیقت استهلاک و مصرف انرژی به حداقل می رسد.

    _ بدلیل اینکه بوستر پمپ از اجزای مختلف متصل بهم تشکیل شده، می توان با جدا کردن این اجزا بوستر پمپ را با سهولت حمل و در مکان مناسب نصب نمود.

    _ کارکرد دائمی بوستر پمپ را می توان با کارگذاشتن یک پمپ رزرو تضمین کرد و هنگام خرابی یک پمپ، پمپ رزرو وارد مدار می شود تا وقفه ای در کارگروه ایجاد نگردد که قابلیت سرویس حین کار را نیز دارد.

    معایب بوستر پمپ

    استهلاک بالای پمپ، ایجاد ضربه قوچ و شوک به سیستم لوله کشی ( برای لوله کشی های قدیمی و پوسیده بسیار خطرناک می باشند)، فشار متغییر و عدم امکان تنظیم فشار با دیفرنشیال (تغییرات) کم و مصرف برق بیشتر هم چنین اشغال فضای بیشتر به واسطه منبع تحت فشار بزرگ از معایب بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت می باشد.

    بوستر پمپ چگونه کار می کند؟

    بوستر پمپ، فشار آب را افزایش می دهد و در بسیاری از موارد سرعت جریان را بهبود می بخشد. دقیقاً مانند فن کار می کند. یک فن دارای پره هایی است که برای افزایش حرکت هوا به دور خود می چرخد و دارای پروانه ای در داخل است که جریان و فشار آب را به همان شکل افزایش می دهد.

    نکاتی برای نصب بوستر پمپ

    یک بوستر پمپ درست در محلی که شما نیاز به انتقال آب دارید نصب می شود. به عنوان مثال ، در یک خانوار با فشار آب کم ، شما باید پمپ را روی خط اصلی که آب وارد خانه می شود نصب کنید. ورودی را به برق وصل کنید و سپس خروجی به قسمت عقب به منبع لوله کشی می رود.

    _ در صورت خرابی پمپ ، همیشه بای پس داشته باشید . یک بای پس به شما امکان می دهد در صورت خرابی پمپ ، آن را جدا کنید.

    _ قبل از اتصال پمپ به خانه ، آن را آزمایش کنید. گاهی اوقات ، ممکن است نشتی به دلیل کم بودن دبی باعث چرخه پمپ شود.

    _ پمپ های تقویت کننده آب با سرعت جریان یا فشار یا توسط هر دو فعال می شوند. اگر نشتی پیدا کردید ، پمپ را جدا کرده و آزمایش کنید تا مطمئن شوید مشکل پمپ نیست. سپس ، می توانید علت را پیدا کرده و نشت را برطرف کنید. در هنگام نصب به لرزش پمپ فکر کنید. نحوه نصب بوستر پمپ می تواند نویزهای ایجاد شده را در صورت عدم مراقبت افزایش دهد. پمپ را مستقیماً روی خطوط مسی نصب نکنید زیرا ارتعاش پمپ به مس منتقل می شود و مانند هواپیمایی است که از خانه شما عبور می کند.

    بوستر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ آتش نشانی

    امروزه با افزایش تراکم ساخت و ساز در شهرها واجرای پروژه های بلند مرتبه، ارتقاء سطح ایمنی در دستور کار مناطق مختلف شهرداری قرار گرفته که از جمله مهمترین این بخش ها استفاده از سیستم های هشدار و اطفای حریق می باشد.

    بوستر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ آتش نشانی

    بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

    از جمله مهمترین بخش ها در سیستم نوین شهرنشینی استفاده از سیستم هشدار و اطفای حریق مانند پمپ آتش نشانی اطفاء حریق می باشد. بوستر پمپ آتش نشانی اطفاء حریق با فشار بالا در مدار قرار گرفته و آب مورد نیاز شبکه اطفاء حریق را تامین می کنند. به دلیل کم کارکرد بودن بوستر پمپ آتش نشانی، خطر گیرپاژ پمپ ها وجود دارد لذا با استفاده از مدار فرمان امکان استارت دوره ای پمپ ها (بازه های زمانی 15 روزه به مدت 15 ثانیه) جهت پیش گیری این مسئله فراهم می گردد.

    بوستر پمپ آتش نشانی

    امروزه سه نوع راننده پمپ آتش نشانی وجود دارد:

    _ برقی

    _ توربین بخار رفت و برگشتی

    _ موتورهای احتراق داخلی

    نحوه آرایش پمپ ها در بوستر پمپ آتش نشانی

    مطابق با استاندارد NFPA هر پمپ باید قادر به تامین تمام دبی باشد (یک پمپ تامین دبی و دیگری به عنوان رزرو) و تنها وقتی که دبی از5000GPM بیشتر باشد با تایدیه مقام قانونی، می توان سه پمپ اصلی به کار برد. مطابق با استاندارد اروپایی ( 12845 EN ) بوستر پمپ آتش نشانی هرگز دارای بیشتر از سه پمپ اصلی نباید باشد.

    چیدمان پمپ آتش نشانی می تواند به صورت هفت روش زیر باشد:

    تک پمپه

    _ یک الکترو پمپ

    _ یک دیزل پمپ

    دو پمپه

    _ دو الکترو پمپ

    _ یک الکترو پمپ و یک دیزل پمپ

    _ دو دیزل پمپ

    چند پمپه

    _ یک الکترو پمپ و دو دیزل پمپ

    _ سه دیزل پمپ

    در بوستر پمپ های چند پمپه حداکثر یک الکترو پمپ وجود دارد و سایر پمپ ها دیزلی خواهد بود. جوکی پمپ می تواند در کنار هر کدام از این انواع قرار بگیرد.

    اجزاء بوستر پمپ

    الکتروپمپ ها

    در سیستم بوستر پمپ آبرسانی می توان از انواع مختلفی از الکتروپمپ ها شامل تک یا چند پروانه، افقی، عمودی، کوپل مستقیم و یا کوپلینگ دار، سه فاز و تک فاز و … بهره گرفت. بر حسب نیازهای موجود تعداد و مدل آنها را میتوان انتخاب کرد. ملاک انتخاب پمپ برای بوستر پمپ ها امکان کارکرد هر دو پمپ است. بنابراین دبی آب بین پمپ ها تقسیم خواهد شد. یعنی اگر کارکرد پمپ اول به میزان مورد نیاز جوابگو نباشد پمپ بعدی برای کمک وارد مدار میشود.

    البته در بوستر پمپ‌های آتش نشانی با توجه به حساسیتهای بالاتر حتما باید از دو پمپ اصلی استفاده کرد. هر یک از الکتروپمپ‌ ها به تنهایی قادر به تأمین هد و دبی مورد نیاز می باشند. در این حالت یکی از الکتروپمپ‌ ها بعنوان پمپ اصلی و دیگری بعنوان رزرو با همان مشخصات پمپ اصلی انتخاب خواهد شد. البته باید در نظر داشت هریک از پمپ‌ ها از یک پرشر سوئیچ مجزا دستور خواهند گرفت.

    تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار

    تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار مورد استفاده در بوستر پمپ آب در مدل های دور متغیر و دور ثابت متفاوت است. اغلب اوقات در بوستر پمپ های آتش نشانی و یا آبرسانی دور ثابت به تعداد الکتروپمپ ها از پرشرسوئیچ های تک ضرب یک مرحله ای استفاده می شود که فشار هر یک بر اساس نیاز سیستم تنظیم می شود.

    در بوستر های دور ثابت از دو سوئیچ فشار برای کنترل فشار حداقل و حداکثر سیستم استفاده می شود. مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوستر پمپ برای واحد کنترل با استفاده از سوئیچ فشار تعیین می شود.

    در بوستر پمپ های دور متغیر از پرشر ترانسمیتر استفاده می شود. پرشر ترانسمیتر فشار خروجی را در هر لحظه حس کرده و آن را به اینورتر یا دستگاه دریافت کننده انتقال میدهد. بر اساس میزان این فشار حالت کارکرد الکترو پمپ ها تغییر میکند.

    تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار بوستر پمپ

    کلکتور

    کلکتورها در سیستم بوستر پمپ به دو نوع فولادی سیاه و یا گالوانیزه تقیسم می شوند. معمولا در بوستر پمپ آتش نشانی از لوله های مانسمان یا درزدار فشار قوی سیاه استفاده می شود که پس از ساخت از ضد زنگ و رنگ برای پوشش آنها استفاده میشود. کلکتور یا از لوله و اتصالات گالوانیزه بصورت فیتینگی ساخته می شود و یا بوسیله لوله های مانسمان یا درزدار فشار قوی با آبکاری گالوانیزه گرم تولید می شود.

    کلکتور بوستر پمپ

    تابلو کنترل و فرمان

    تابلوی برق یا فرمان وسیله ای است که سیستم مکانیکی و الکتریکی را هماهنگ می کند. بر حسب مدل بوستر پمپ که ممکن است از نوع دور ثابت یا دور متغیر باشد، تابلو کنترل می تواند شامل امکانات مختلفی باشد. تابلو فرمان اغلب دارای نمایشگر برای نمایش حالات کارکرد سیستم و انجام تنظیمات مختلف است. بدنه تابلو ها معمولا از نوع گالوانیزه با پوشش رنگ الکترواستاتیک با ضخامت مناسب با ابعاد آن است.

    طراحی مناسب تابلو می تواند نقش به سزایی در کارکرد مطلوب بوستر پمپ داشته باشد. تابلو های  فرمان باید الکتروموتور ها و پمپ ها را از خطرات احتمالی نظیر نوسانات شدید در شبکه برق و خشک کار کردن پمپ ها و غیره محافظت کنند. همچنین تابلو باید از نظر ایمنی نیز مورد تائید باشد .وظیفه کنترلر (PLC)این است که بوستر را طوری کنترل کند که در شبکه مصرف فشار و دبی مطلوب ایجاد گردد و استهلاک نیز در پمپ ها بطور مساوی تقسیم گردد.

    تابلو کنترل و فرمان بوستر پمپ

    منبع تحت فشار

    منبع تحت فشار در بوستر پمپ آب برای جلوگیری از ضربه قوچ و کارکرد کمتر الکتروپمپ ها و تثبیت فشار در سیستم لوله کشی استفاده می شود. منابع تحت فشار در خروجی الکتروپمپ ها نصب می شود و فشار آب خروجی منبع، مستقیما به منبع وارد می شود. منابع تحت فشار بر حسب نوع و کاربرد و قدرت بوستر پمپ ها در انواع دیافراگمی قابل تعویض، تیوپی قابل تعویض، و در فشار های کاری مختلف 8 بار، 10 بار، 16 بار تا دمای 60 الی 90 درجه سانتی گراد از برندهای مختلف انتخاب می شوند.

    در بوستر پمپ هایی که از کنترلر برای کنترل کارکرد استفاده می شود حجم مخازن دیافراگمی مورد نیاز کمتر از حجم محاسبه شده خواهد بود. زیرا کنترلر با برنامه ریزی صحیح می تواند بخشی از عملکرد مخزن دیافراگمی را پوشش دهد. این منبع به واسطه لوله یا اتصال قابل انعطاف به کلکتور دهش متصل می گردد و فقط در مدل های دور ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.

    منبع تحت فشار بوستر پمپ

    شیر آلات

    شیر آلاتی که در بوستر پمپ ها استفاده میشود بر حسب دبی و فشار کاری میتواند متغیر باشد. معمولا از سایز 3 اینچ به بالا از شیرآلات چدنی و در سایزهای پائین تر از نوع برنجی استفاده می گردد. فشار کاری شیرآلات استفاده شده در بوستر پمپ آبرسانی بسته به فشار کاری می تواند از نوع PN16 – PN10 و یا PN20 و یا بالاتر انتخاب شود.

    شیر آلات بوستر پمپ

    لرزه گیر

    لرزه گیرها بیشتر از نوع لاستیکی مهاردار انتخاب می شوند. این تجهیز را به دو حالت می توان نصب کرد. در حالت اول روی کلکتورهای اصلی ورودی و خروجی ، در مجموع شامل دو عدد و در حالت دوم در ورودی و خروجی هر پمپ به ازای هر پمپ دو عدد از آنها استفاده میشود. رنج فشار لرزه گیرها بسته به ظرفیت بوستر متفاوت است.

    لرزه گیر بوستر پمپ

    اتصالات تبدیلی و فلنجها

    برای اتصال قطعات مختلف بوسترپمپ به هم از اتصالات و فلنج ها استفاده می شود. بر اساس نوع و حجم بوسترها از اتصالات و فلنجهای جوشی یا دنده ای استفاده می شود.

    اتصالات تبدیلی و فلنجها بوستر پمپ

    شاسی

    برای تجمیع بوستر پمپ مجموعه الكتروپمپ های بخش مکش، بخش دهش و تابلوی کنترل و فرمان بر روی يك شاسی اصلی نصب میشوند. پمپ ها و الکتروموتورها باید روی یک شاسی مناسب قرار گیرند تا از ارتعاش و حرکت آنها جلوگیری کند. مقاومت شاسی و نوع آن بستگی به وزن و حجم الکتروموتور ها و پمپ های استفاده شده دارد.

    شاسی بوستر پمپ

    پرشر سوئیچ

    در بوستر پمپ های دور ثابت از پرشر سوئیچ برای کنترل فشار حداقل و حد اکثر سیستم استفاده می شود و مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوستر پمپ را برای واحد کنترل با استفاده از پرشر سوئیچ معین میکنیم.

    پرشر سوئیچ بوستر پمپ

    مانومتر

    برای اندازه گیری فشار ورودی بوستر پمپ، فشار خروجی بوستر پمپ و فشار تک تک پمپ ها از مانومتر استفاده می شود.

    مانومتر بوستر پمپ

    کوپلینگ

    اگر پمپ و الکتروموتور با سیستم کوپلینگ در خارج از پمپ کوپله گردد برای اتصال پمپ به الکتروموتور نیاز به کوپلینگ می باشد. این کوپلینگ متناسب با قطر شافت الکتروموتور و پمپ می باشد. استفاده از گارد کوپلینگ برای رعایت مسائل ایمنی اجباری است.

    کوپلینگ بوستر پمپ

    مدار فرمان بوستر پمپ

    در سیستم کنترل یک بوستر پمپ، مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق بوستر پمپ جزو بخش های بسیار با اهمیت می باشند. نقشه مدار فرمان بوستر پمپ به طور مستقیم با کارایی، استهلاک اجزای تابلو برق بوستر پمپ و میزان مصرف انرژی در ارتباط است. مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی با مدار فرمان بوستر پمپ آتشنشانی کاملا متفاوت بوده و این موضوع به دلیل تفاوت در نحوه آبدهی این دو نوع بوستر پمپ می باشد.

    همچنین مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی خود به دو دسته مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت و مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر تقسیم می شود. مدار فرمان بوستر پمپ دور ثابت ساده تر از مدار فرمان بوستر پمپ دور متغیر بوده و تمام کنترل ها توسط اینورتر (اصطلاح اینورتر (Inverter) به‌طور کلی معادل است با دستگاهی که بتوان به‌کمک آن جریان مستقیم برق DC را به جریان متناوب AC تبدیل کرد. در اینورترها برق AC شهری، که برق متناوبی با ولتاژ ۲۲۰ ولت و فرکانس ۵۰ هرتز است، ابتدا به برق DC تبدیل می‌شود؛ اما عملکرد اصلی اینورتر زمانی است که دوباره این برق را به برق متناوب AC، اما با ولتاژ و فرکانس موردنیاز دلخواه و متناسب با کارکرد برقی مصرف‌کننده تبدیل می‌کند.) یا PLC صادر می شود.

    نقشه تابلو برق مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی مشابه بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت بوده و به دو دسته الکترونیکی و الکترومکانیکی تقسیم می شود. همچنین لازم به ذکر است در زمان نشتی و یا کم فشار شدن که به دبی کمتری نیاز است برای تامین فشار در سیستم بوستر پمپ آتش نشانی از جوکی پمپ استفاده می شود.

    تفاوت بوستر پمپ با پمپ های معمولی

    اصولا پمپ های معمولی همراه با هیچ بازخورد آنالوگی از خروجی سیستم است که فعالیت می کنند. در چنین حالتی برای پمپ تنها یک چیز تعریف شده است. آیا آب در ورودی منازل حضور دارد یا خیر؟ پمپ های ساده همراه با ساز و کار ساده ای که دارند، جوابی مشخص برای سوال مطرح شده دارند. اینکه خاموش باشند و یا اینکه روشن شوند. از این رو نمی توان در خروجی آنها انتظار رویکردی مشخص برای تامین سطح فشار ثابت از جریان آب را داشت ولی  در طراحی بوستر پمپ ها هدف این است که با حضور و یا خروج دیجیتال گونه پمپ ها یک خط تامین آب با توان بهره مندی از سطوح مختلف دبی داشته باشیم. به این ترتیب بوستر پمپ می تواند دست ما را برای ایجاد یک نگاه مدیریتی بر خروجی آب باز گذارد. چیزی که در پمپ های ساده دیده نمی شود.

    انواع بوستر پمپ

    _ دور ثابت

    _ دور متغیر

    _ پمپ سانتریفیوژ

    پمپ سانتریفیوژ

    _ پمپ تجدید پذیر

    _ پمپ های رفت و برگشتی

    _ پمپ های جابجایی مثبت

    بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

    با استفاده از تکنولوژی و فن آوری روز در بوستر پمپ دور متغیر، قابلیت تنظیم سرعت گردش پمپ با استفاده از اینورتر های تابلو فرمان بوستر پمپ دور متغیر فراهم می شود. استارت آنی پمپ از جمله معایب پمپ ها بوده که باعث کاهش عمر آن و افزایش لرزش های پمپ می شود، اما در بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر به دلیل سیستم راه اندازی نرم الکتروپمپ این مسئله حل شده است. بوستر پمپ های دور متغیر از نظر شکل ظاهر با بوستر پمپ های دور ثابت، یکسان بوده، در این نوع سیستم تغییرات در تابلو برق ایجاد شده است. این تغییر استفاده از (اینورتر) دستگاه کنترل دور است. سیستم دبی و فشار مورد نیاز انتخاب شده را توسط تغییر سرعت الکتروموتور ایجاد می کند. همچنین در سیستم کنترل یک مجموعه بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، همواره مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق بوستر پمپ از مهمترین بخش های آن محسوب می شوند.

    این بوستر پمپ ها دارای سیستم درایو فرکانس متغیر VDF بوده و قادر است سرعت دورانی پمپ را با توجه به هد و دبی مورد نیاز تغییر دهد.

    دستگاه اینورتر دارای قابلیت برنامه نویسی است و می توان برای آن برنامه ای مناسب شرایط تعریف کرد. استفاده از اینورتر کاهش مصرف برق و هزینه های مربوط به نگهداری و استهلاک پمپ را در بردارد. ثابت ماندن فشار و حذف ضربات هیدرولیکی نیز از مشخصه های این سیستم است. هزینه تهیه این سیستم نسبت به سیستم دور ثابت بالاتر است ولی در طول زمان با هزینه مربوط به نگهداری و مصرف برق آن برابری می کند.

    بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

    بوستر پمپ دور ثابت

    بوستر پمپ آب دور ثابت برای سیستم های آبرسانی، آبیاری صنعتی، آبیاری فضای سبز و پر کردن مخازن میتواند استفاده شود. رسیدن به بیشترین بازدهی ممکن در کوتاهترین زمان از مزایای این مدل بوسترها محسوب میشود. این مدل از پمپ ها نیز خود به دو دسته تقسیم می شوند. یک نوع آن همراه با Change over یا PLC است. این مدل دارای قطعه ی هوشمندی است که پمپ ها را از طریق برنامه ای که در آن قابل ذخیره سازی است براساس زمانبندی مشخص شده خاموش و روشن میکند. این باعث میشود همه ی پمپ ها به یک اندازه کار کنند. نوع دیگر آن بدون Change over یا PLC است. در این نوع پمپ ها به ترتیب و از طریق تنظیم کلیدهای فرمان دهنده در مدار قرار میگیرند و فشار شبکه را تامین می کند.

    در بوستر پمپ خانگی یا صنعتی دور ثابت از چند منبع دیافراگمی با ظرفیت های ویژه استفاده می شود. مناسبترین ظرفیت مفید منبع دیافراگمی برای ۱۵ بار روشن و خاموش شدن هر یک از الکتروپمپ ها از حاصل تقسیم ظرفیت یک پمپ بر حسب لیتر در دقیقه ، به تعداد پمپ ها حاصل میشود. راندمان منبع دیافراگمی معمولاً ۳۳% است، بنابراین حجم اسمی منبع دیافراگمی۳ برابر حجم واقعی آن خواهد بود.

    در طول زمانی که یک یا چند الکترو موتور همزمان روشن و در حال کار هستند، علاوه بر تأمین آب مورد نیاز مقدار اضافی آن در دیافراگم منبع دیافراگمی ذخیره میشود. این کار باعث افزایش تدریجی فشار سیستم و رسیدن آن به فشار پرشر سوئیچ ماکسیمم می شود. بدین ترتیب فرمان خاموش شدن الکترو موتورهای روشن توسط مدار فرمان صادر میشود. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که ممکن است مدار فرمان تمام الکترو پمپ ها را خاموش نکند و فقط تعدادی از آنها را خاموش کند تا فشار از درجه حداکثری کاهش پیدا کند.

    پس از رسیدن به این حالت آب مصرفی از منبع دیافراگمی به شبکه مصرف وارد می شود. با مصرف آب درون دیافراگم ، فشار سیستم کاهش پیدا خواهد کرد تا به فشار پرشر سوئیچ حداقلی برسد. در این حالت فرمانی به مدار فرستاده می شود که فشار سیستم کاهش پیدا کند. در این شرایط مدار فرمان دستور روشن شدن الکترو پمپها را صادر می کند تا فشار سیستم افزایش پیدا کند. این روند روشن و خاموش الکترو پمپ ها  در سیستم دور ثابت ادامه پیدا میکند تا بهینه ترین حالت تامین فشار آب در شبکه ادامه پیدا کند.

    بوستر پمپ دور ثابت

    مزایای بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت

    -         ثابت بودن کامل فشار سیستم که شاخصه اصلی بوستر پمپ های دور متغیر است.

    -         بوستر پمپ دور متغیر بنا به دلایل زیر به منبع دیافراگمی نیاز ندارد:

    _ حذف ضربه قوچ در شبکه مصرف به دلیل روشن و خاموش نشدن آنی الکترو پمپ ها.

    _ معادل بودن مقدار آب پمپاژ شده بوسیله بوستر پمپ ها با میزان آب مصرفی.

    _ ثابت بودن کامل فشار سیستم و عدم نیاز به ذخیره سازی آب در حد فاصل دو فشار در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت.

    -         کاهش فضای اشغال موتور خانه با حذف منبع دیافراگمی.

    -         کاهش استهلاک کوپلینگ ها و قطعات متحرک الکترو پمپ ها.

    -         افزایش عمر مفید بوستر پمپ و اجزا تشکیل دهنده آن.

    -         کاهش هزینه های سرویس و نگهداری.

    -         کاهش هزینه های مستمر برق مصرفی تا ۳۰% بدلیل متناسب بودن شدت جریان برق مصرفی با دور الکتروموتور و حذف شدن جریان راه اندازی در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت به هنگام روشن شدن آنی الکترو پمپ ها.

    -         دارای سیستم حفاظتی یکپارچه و ایمن.

    جوکی پمپ چیست؟

    با توجه به اینکه پمپ های آتش نشانی در زمان شروع به کار انرژی زیادی صرف می کنند و در اثر استارت های زیاد مستهلک خواهند شد برای بهبود عملکرد پمپ آتش نشانی از الکتروپمپ های کوچکتر با فشار برابر با پمپ اصلی و دبی کمتر استفاده می شود. این پمپ های کوچک در صورت وجود نشتی و مصرف بسیار کم وارد مدار می شوند و هنگامی که نیاز به دبی بیشتر احساس شود پمپ آتش نشانی اصلی شروع به کار می کند. به این نوع پمپ های کوچک پمپ کمکی، پمپ یدکی، جاکی پمپ یا جوکی پمپ (Jockey Pump) گفته می شود.

    به عبارت دیگر برای تامین فشارهای ناشی از نشت و یا احیانا مصارف کم اطفا حریق. در واقع وظیفه اصلی آن این است که مانع استارت و استاپ های مکرر پمپ های اصلی در مواقعی که حریقی وجود ندارد شود و خودش به تنهایی فشار لازم را تامین کند.

    جوکی پمپ

    دبی جوکی پمپ

    محاسبه دبی پمپ های جوکی به این که سامانه لوله کشی روی زمینی یا زیر زمینی باشد بستگی دارد. برای روی زمینی مطابق 20  NFPAدبی برابر با یک گالن در دقیقه و یا نرخ نشت در ده دقیقه است؛ که هر کدام بیشتر باشد لحاظ می گردد. اما این نکته حائز اهمیت است که مقدار آن نباید از دبی یک اسپرینکلر با کمترین ضریب K و دورترین مسیر هیدرولیکی بیشتر باشد.

    در روش زیر زمینی احتمال وجود نشتی بیشتر از حالت روی زمینی است (به خصوص در سیستم های قدیمی) به همین علت دبی جوکی پمپ ها در این سیستم باید بیشتر از بوستر پمپ های سیستم اسپرینکلر در نظر گرفته شود.

    به صورت سر انگشتی، دبی جاکی پمپ در سامانه لوله کشی زیر زمینی معادل یک درصد دبی پمپ های اصلی در نظر گرفته می شود.

    هد جوکی پمپ

    حداقل اختلاف فشار سوئیچ پمپ جوکی با پمپ های اصلی باید 0.7 بار (10 پوند بر اینچ مربع) باشد تا از عملکرد خطای پمپ های اصلی اطمینان حاصل شود.

    بر اساس NFPA پمپ و شیرآلات پمپ جوکی نیازی به لیست بودن ندارند.

    سری بستن پمپ های آتش نشانی

    سری بستن پمپ های آتش نشانی یک روش مناسب برای کم کردن هزینه خرید پمپ برای ساختمان های بلند مرتبه است. اما نصب پمپ در این شرایط دارای پیچیدگی هایی است که دقت زیادی لازم دارد؛ چون عدم کارکرد درست یک بخش از سیستم می تواند خسارت های جبران ناپذیری به جای بگذارد.

    نکات نصب سری پمپ

    -         هرگز نباید بیش از سه پمپ را به صورت سری در پمپ های آتش نشانی به کار برد.

    -         استفاده از شیر پروانه ای و هرگونه تجهیزات کنترل فشار بین دو پمپ مجاز نمی باشد.

    -         تمام پمپ های سری و اجزای آن باید در محل (پمپ خانه) استقرار یابد مگر اینکه شرایط زیر اعمال شود:

    _ استارت و استاپ کلیه پمپ ها باید ازتمامی اتاق های پمپ خانه میسر باشد.

    _ چک کردن فشار مکش و رانش تمامی پمپ ها از کلیه اتاق های استقرار پمپ ها میسر باشد.

    _ سیم کشی پمپ های سری باید از محل امنی در طول ساختمان صورت گیرد تا در صورت بروز حریق دچار آسیب نشود (با بتن با ضخامت حداقل 2 اینچ پوشانده شود).

    مکش پمپ های اطفا حریق

    طبق NFPA مکش پمپ های آتش نشانی نمی تواند منفی باشد و حتما مخزن باید روی پمپ سوار باشد. بدین ترتیب اگر سطح آب پایین تر بود باید از پمپ های توربینی عمودی استفاده شود.

    اما طبق استانداردهای اروپایی امکان مکش منفی برای پمپ اطفا حریق امکان پذیر است، توصیه استاندارد این است که مکش منفی وجود نداشته باشد اما در صورت اجبار باید شرایط زیر رعایت گردد:

    -         حداکثر عمق مکش نباید از 3.2 متر بیشتر باشد.

    -         در مسیر مکش منفی شیر کشویی یا شیر پروانه ای نصب نگردد.

    -         هر پمپ مسیر مکش جداگانه لازم دارد و کلکتور در مکش مجاز نیست.

    -         برای جلوگیری از پدیده کاویتاسیون باید NPSHa حداقل یک متر از NPSHr بیشتر باشد.

    آیا پمپ تقویت کننده آب، فشار و سرعت جریان را افزایش می دهد؟

    پمپ تقویت کننده آب فشار آب را افزایش می دهد و باعث می شود آب با سرعت بیشتری از طریق لوله های لوله کشی جریان یابد. اما یک منحنی پمپ وجود دارد که باید بخاطر بسپارید: با افزایش فشار مورد نیاز برای جابجایی آب ، میزان جریان کاهش می یابد.به این فکر کنید که انگشت شست خود را روی یک شلنگ قرار دهید. همانطور که شما این کار را انجام می دهید ، آب با فشار بیشتری خارج می شود ، اما به دلیل انگشت شست شما میزان جریان محدود می شود. پمپ تقویت کننده  هم به همان روال کار می کند. در فشار کم بیشترین میزان آب را در بیشترین میزان جریان تأمین می کند. اگر آب بدون هیچ نوع محدودیتی از پمپ خارج شود ، با سرعت جریان بیشتری حرکت می کند. اما وقتی پمپ در لوله کشی خانه ای نصب می شود که در آن آب باید به سمت بالا و در اطراف لوله ها از طریق شیر آشپزخانه حرکت کند ، سرعت جریان کُندتر و فشار پمپ بیشتر است.

    چه عواملی باعث فشار کم آب می شود؟

    1.     گرانش

    جاذبه ، جریان آب را هدایت می کند یا سرعت آن را کاهش می دهد. هرچه ارتفاعی که باید آب در آن تحویل داده شود بیشتر باشد ، فشار آب کاهش می یابد. اگر آب به صورت چند طبقه بالا برود ، گرانش می خواهد که آن را دوباره به سمت پایین برگرداند. ساختمانهای پایین تر از منبع آب ممکن است مشکل مشابهی را تجربه نکنند. آسمان خراش ها ، ساختمان های آپارتمانی و خانه ها و مشاغل دارای چندین داستان به یک پمپ تقویت کننده بزرگ برای انتقال آب به بسیاری از داستان ها نیاز دارند.

    2.     فاصله از منبع آب

    فاصله از منبع آب و اندازه لوله های آب بر فشار آب تأثیر می گذارد. اگر خانه یا محل کار شما در انتهای خط آبرسانی قرار دارد ، ممکن است تا زمان رسیدن آب به شما ، جریان آب کم شود. و اگر لوله های آب شما خیلی کوچک باشد ، مقدار کمتری آب از طریق وسایل شما عبور می کند.

    3.     فشار پایین آب شهر

    ممکن است خانه شما زیر خط آبرسانی باشد و همچنان فشار آب کمی داشته باشید.

    4.     سیستم های اضافی آب

    سیستم های اضافی تصفیه آب به خانه ی  شما آب شیرین می آورد اما ممکن است فشار آب شما را کاهش دهد. افزودن پمپ تقویت کننده می تواند فشار آب شما را بازیابی کند.

    5.     مشکلات لوله کشی

    اگر فشار کم آب نتیجه جاذبه ، حمل و نقل یا سیستم های اضافی باشد ، ممکن است یک تقویت کننده فشار آب مشکل را برطرف کند. با این حال ، در موارد دیگر ، ممکن است مشکلات لوله کشی دلیل این امر باشد. قبل از خرید تقویت کننده فشار آب ، لوله کشی خود را بررسی کنید. ممکن است لوله ها مسدود شده باشند ، یا شیر کاهش فشار نیاز به تنظیم داشته باشد.

  • پمپ آب خانگی

    تعریف پمپ آب خانگی  Household water pump

    پمپ آب خانگی، جهت افزایش فشار آب خانه، ساختمان، آپارتمان و ویلاها به کار می رود. متراژ واحد، تعداد شیرها و همچنین تعداد طبقات عواملی هستند که در انتخاب پمپ خانگی موثر می باشند. پمپ خانگی با مخازن انبساط یا پمپ با کلید اتوماتیک و یا بوستر پمپ از انواع پمپ خانگی هستند که با توجه به موارد مذکور، یکی از آنها برای ساختمان و یا خانه مورد نظر انتخاب می شود. پمپ خانگی در توان های مختلف اعم از نیم اسب، یک اسب و دیگر توان ها به مشتریان ارائه می گردد.

    پمپ آب خانگی

    انواع پمپ آب خانگی

    پمپ آب، جهت تقویت فشار آب و یا در راستای بالا بردن فشار آب از دستگاهی به نام پمپ آب یا همان موتور پمپ آب خانگی استفاده می شود.

    پمپ آپارتمانی و یا همان پمپ آب منازل بسته به نیاز مشتری در انواع و کاربری های متعدد به مشتریان ارائه می گردد، انواع این محصول عبارتند از:

    بوستر پمپ خانگی

    بوستر پمپ خانگی

    پمپ آب جتی

    پمپ آب جتی

    پمپ سانتریفیوژ

    پمپ سانتریفیوژ

    پمپ آب بشقابی

    پمپ آب بشقابی

    با مخزن انبساط یا منبع تحت فشار

    پمپ خانگی با کلید اتوماتیک

    پمپ خانگی با کلید اتوماتیک

    عوامل موثر درانتخاب پمپ آب خانگی

    تعداد طبقات ساختمان

    تعداد واحدها در هر طبقه

    متراژ واحدها

    تعداد شیرهای آب ساختمان

    میزان مصرف آب

     

    نکات مهم در انتخاب یک پمپ آب خانگی

    مشخصات پمپ آب خانگی:

    در ابتدا باید بدانید که مهمترین اصل در انتخاب پمپ آب خانگی عملکرد آن است، و این عملکرد به توان، حداکثر دبی (آبدهی) و حداکثر هِد (ارتفاع) پمپ مربوط می شود؛ پس پیش از هرچیز خوب است با یک سری کلمات کلیدی در ارتباط با مشخصات پمپ آشنا شوید:

    توان (قدرت):

    به میزان نیرویی که پمپ میتواند تولید کند و بصورت نیروی مکانیکی به سیال انتقال دهد، "توان پمپ" می گویند، که برحسب اسب بخار (HP) یا کیلووات (KW) محاسبه میشود.

    حداکثر آبدهی (ماکزیمم دبی):

    از مشخصات مهمی ست که قبل از انتخاب هر نوع پمپی باید به آن توجه فرمایید، حداکثر آبدهی به میزان ظرفیت یک پمپ در انتقال آب می گویند و در ارتفاع صفر (دهانه خروجی)، که پمپ بیشترین آبدهی را دارد "حداکثر دبی" (Max Q) نام دارد، و برحسب لیتر بر دقیقه (L/min) و یا مترمکعب بر ساعت (M3/H) محاسبه میگردد.

    حداکثر ارتفاع پمپ (ماکزیمم هِد):

    یکی دیگر از مشخصات اصلی در انتخاب پمپ آب خانگی است که مقدار "حداکثر ارتفاع"  (Max Head)  برابر است با جایی که پمپ قرار دارد (ارتفاع صفر) تا بالاترین نقطه‌ای که پمپ میتواند آب را پمپاژ کند. همچنین به حداکثر ارتفاع، میزان فشار پمپ نیز می گویند و برحسب متر (M)  محاسبه میشود.

    توجه:

    دقت فرمایید که ارتفاع با آبدهی رابطه عکس دارد، و با افزایش ارتفاع، آبدهی کاهش میابد؛ درنتیجه در نقطه حداکثر ارتفاع، آبدهی به نزدیکی "صفر" میرسد. پس باید پمپی را انتخاب کنید که حداکثر ارتفاعش از ارتفاعی که نیاز دارید بیشتر باشد. بطور مثال، اگر شما نیاز دارید که آب تا ارتفاع 18 متری پمپاژ شود، پس باید پمپی را انتخاب کنید که حداکثر ارتفاع آن 20متر میباشد.

    قطر ورودی لوله:

    به اندازه قطر لوله ورودی پمپ میگویند و معمولا برحسب اینچ (Inch) محاسبه میشود.

    قطر خروجی لوله:

    به اندازه قطر لوله خروجی پمپ میگویند که معمولا برحسب اینچ (Inch) بوده از آنجایی که با میزان آبدهی رابطه مستقیم دارد عامل بسیار مهمی ‌است.

    مشخصات الکتریکی:

    مشخصات الکتریکی یک پمپ خود شامل چند ویژگی است، از جمله میزان آمپر مصرفی، ولتاژ، سه فاز و یا تک فاز بودن پمپ و فرکانس.

    که بسته به نوع سیم کشی الکتروموتور میتواند سه فاز یا تک فاز باشد، و معمولا پمپهای خانگی (که با برق شهری کار میکنند) همگی تک فاز بوده (220ولت) و در مصارف صنعتی سه فاز (380ولت) میباشند.

    حال باید بدانید که فرکانس برق ایران Hz 50 است و تمامی پمپهایی که در ایران تولید و یا به آن وارد میشوند 50هرتز میباشند. دانستن این نکته برای نصب تابلوبرق و تنظیم آن مهم است. (در کشورهایی مثل کشورهای اتحادیه اروپا برق 60 هرتز میباشد)

    توجه:

    کلیه مشخصات مهم یک پمپ آب خانگی بر روی پلاک آن درج میشود و میتوانید برای بررسی صحت تعاریف فروشندگان پلاک پمپ را چک کنید.

    باید ها و نباید های استفاده از پمپ آب خانگی

    با افزایش جمعیت به خصوص در کلان شهر ها، رفته رفته ساختار معماری خانه به گونه ای طراحی می شود که جای خود را باید به ساختمان های چند طبقه بدهند. همچنین امروزه ادارات، مراکز تجاری و … در قالب ساختمان های تجاری و اداری مشغول فعالیت هستند. اما یکی از مشکلاتی که برای این نوع واحد های مسکونی و غیر مسکونی وجود دارد، فشار آب است که بدون پمپ آب نمی تواند تا طبقات بالاتر برسد. پمپ آب وسیله ای برای رفع این مشکل است.

    در واقع پمپ آب یک دستگاه الکتریکی است که با استفاده از تبدیل نیروی الکتریسیته به نیروی مکانیکی، برای افزایش و تقویت فشار آب به کار می رود و به کمک این دستگاه می توان آب را از طریق لوله کشی ها به بالاترین طبقات ساختمانی فرستاد. پمپ آب ها انواع مختلفی دارند که از جمله آنها می توان به پمپ آب سیرکولاتور، پمپ آب زمینی، شناور، جتی، طبقاتی، کف کش، لجن کش، دو پروانه، بشقابی، محوری و دوار اشاره نمود.

    تفاوت پمپهای آب خانگی:

    پمپ سانترفیوژ همان پمپهای گریز از مرکز هستند که انواع بسیار متنوعی دارند و با توجه به تعداد و نوع پروانه، برای مصارف مختلفی بکار میروند. پمپهای سانترفیوژ با توان بالا را معمولا برای مصارف کشاورزی، آبیاری، صنعتی و…، و مدلهای کوچکتر و با توان متوسط را برای مصارف خانگی و ساختمانها میتوان بکار برد.

    پمپهای محیطی به پمپهایی میگویند که میتوانند سیالات را با دبی کم اما تا ارتفاع زیادی پمپاژ کنند و برای پمپاژ سیالات مخلوط با هوا ایده‌آل هستند.

    پمپ بشقابی از نظر ساختاری همان پمپهای سانترفیوژ هستند که فاصله بین صفحات دوطرف پره‌های پروانه خیلی کمتر است و شکل محفظه مانند بشقاب میماند. این سری پمپ‌ها میتوانند نسبت متعادلی از دبی و هِد را ارائه دهند و برای کاربریهایی که نیاز به عملکردی کم صدا دارند مناسب هستند.

    پمپ جتی شبیه به پمپ بشقابی هستند با این تفاوت که میتوانند تا ارتفاع خیلی بیشتری آب را پمپاژ کنند.

    پمپ خودمکش پمپهای گریز از مرکزی هستند که بدون نیاز به سوپاپ خارجی در بالای مخزن، چاه و یا استخر قرار میگیرند و میتوانند موجب ایجاد نیروی مکش و انتقال آب شوند (خوب است بدانید سایر پمپها به خودی خود توانایی مکش ندارند و تنها سیالی که وارد پمپ میشود را منتقل میکنند. در حالی که پمپهای خودمکش سوپاپ سرخود بوده و میتوانند این نیرو را ایجاد کنند).

    بوسترپمپ خانگی هم مانند سایر بوسترپمپ های دیگر ساخته میشود اما در ابعاد و توان کمتر؛ این سری پمپها از اتصال دو تا چند پمپ آب خانگی کوچکتر (نسبت به حداکثر فشار مورد نیاز برای ساختمان) به صورت موازی ایجاد شده‌اند و بسته به مصرف آب، پمپها را وارد مدار کرده و در زمان پایین آمدن مصرف، پمپها خاموش شده و از مدار خارج میشوند.

    معمولا بوسترپمپ‌ها را برای ساختمانهایی با تعداد طبقات بالا مانند برج‌ها و ساختمان‌های بزرگ به کار می برند که نیاز به ایجاد فشار تا ارتفاعات زیاد است. همچنین نسبت به سایر مدلهای دیگر هزینه نگهداری خیلی کمتری دارند، و در مصرف انرژی بهینه می باشند.

    تفاوت ست کنترل، منبع و تابلوبرق:

    پمپهایی که با ست کنترل اتوماتیک شده اند، مقرون به صرفه‌تر بوده و هزینه کمتری نیاز دارند، اما در این مدل به دلیل داشتن کلید استارت اتوماتیک، با هربار باز و بسته کردن شیر آب، کلید، پمپ را روشن و خاموش میکند و باعث استهلاک پمپ میشوند. در مصارفی که مصرف آب زیاد است، این سیستم اصلا توصیه نمیشود.

    برای مصارف بالای آب، پمپ با منبع انبساط پیشنهاد میشود، که در این روش اندازه منبع مورد نیاز، رابطه مستقیمی با تعداد واحدها و میزان آب مصرفی دارد. با این حال، این سیستم با وجود به صرفه بودنش در ابتدا، بیش از سایر روشها نیاز به سرویس و نگهداری کردن دارد، و در بلندمدت نیازمند صرف هزینه بیشتری است.

    پمپ با تابلو برق یکی از بهترین و پیشرفته‌ترین سیستمهای اتوماتیک کردن پمپ آب است، که در این روش دیگر با هربار باز کردن شیر آب پمپ با تمام توان خود شروع به کار نم یکند و با تنظیم تابلوبرق و تعریف درجات میزان مصرف، تنها برای جبران افت فشار آب به همان میزان تعریف شده پمپ را به گردش در می‌آورد و باعث میشود عمر پمپ و سیستم آبرسانی بسیار بالا رود. با این حال سیستم تابلو فرمان از همه مدلهای دیگر گرانتر است ولی دیگر هزینه‌های نگهداری و سرویس کردن را ندارد.

    ست کنترل، منبع و تابلوبرق

    نحوه انتخاب پمپ آب خانگی

    پمپ تقویت فشار آب ساختمان در انواع نیم اسب بخار، یک اسب بخار، یک و نیم اسب بخار و دو اسب بخار موجود می باشد. همچنین پمپ ها با قدرت دو ونیم و سه اسب بخار برای مجتمع های مسکونی و بوستر پمپ ها می تواند به کار برده شود.

    برای انتخاب پمپ آب خانگی، همانند سایر پمپ ها به دو پارامتر اصلی هد و دبی نیاز است.

    روش های محاسبه دبی (آبدهی) پمپ آب آپارتمانی:

    محاسبه دقیق دبی شیرآلات بر اساس مقررات ملی به روش SFU (Supply Fixture Unit)

    محاسبات سرانگشتی دبی پمپ آب خانگی با دقت نسبتا خوب توسط جداول و نمودارها

    بوستر پمپ خانگی

    بوستر پمپ خانگی به دلیل هزینه نگهداری کم و با صرفه بودن، دارای جایگاه مهمی در صنعت بوده و در نتیجه در اکثر مجتمع های مسکونی و مراکز بزرگ تفریحی، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد.

    از اجزاء تشکیل دهنده بوستر پمپ خانگی می توان به الکترو پمپ، فشار سنج، تابلو کنترل، اینورتور و غیره اشاره نمود.

    اجزای اصلی پمپ آب خانگی:

    الکتروموتور – شامل بخش الکتریکی پمپ آب

    کوپلینگ – متصل کننده الکتروموتور به شفت پمپ

    محفظه یاتاقان – محل قرارگیری بلبرینگها

    مکانیکال سیل – آببندی پمپ و جداکننده سیال از سایر بخشها

    پروانه – بسته به کاربری انواع بسیار متنوعی دارد (لینک انواع پروانه)

     

    پمپ آب خانگی بی صدا

    بسیاری از پمپ های حال حاضر در بازار دارای صدا هستند و این اصطلاح مرسوم در بازار کاملا اشتباه می باشد، و فقط تعداد اندکی از پمپ های آب بی صدا (با صدای بسیار کم) می باشند. در نتیجه کلیه پمپ های موجود در بازار ایران دارای صدا بوده ولی بسته به نوع و مدل و برند آن پمپ، میزان صدا متفاوت می باشد که این میزان از صدا در پمپ خانگی به مرور زمان و با استفاده بیشتر از پمپ نیز بیشتر خواهد شد.

    پمپ آب خانگی بی صدا

    تفاوت پمپ جتی و پمپ بشقابی در چیست و کدام بهتر است؟

    برای درک بهتر تفاوت پمپ جتی و پمپ بشقابی تنها کافیست نگاهی به منحنی آبدهی این دو و میزان حداکثر ارتفاع و حداکثر دبی بیندازید. در نوع جتی پمپ میتواند آب را با فشار بالاتری تا ارتفاع بیشتری پمپاژ کند اما در مدل بشقابی پمپ میتواند حجم آب بیشتری را تا ارتفاع کمتری نسبت به جتی (در یک توان یکسان) منتقل کند.

    در مدل بشقابی پمپ میتواند 6 مترمکعب بر ساعت آب را تا ارتفاع 33 متر پمپاژ کند، درحالی که پمپ جتی یک اسب میتواند 3 مترمکعب بر ساعت آب را تا ارتفاع 52 متر پمپاژ کند.

    پس در بحث انتخاب پمپ آب مهم ترین تفاوت پمپ جتی و پمپ بشقابی در میزان حداکثر هد (ارتفاع) و حداکثر دبی (آبدهی) میباشد.

    البته جدای از مورد بالا این دو پمپ تفاوت های دیگری هم دارند مثلا پمپ های جتی مقداری نیروی مکش ایجاد میکنند که همین ویژگی آنها را برای ساخت دیگ های بخار و نصب بر روی مخازن ایده‌آل کرده است و پمپ های بشقابی صدای تولیدی بسیار کمتری نسبت به دیگر مدل‌ها داشته و به اصطلاح به پمپ بی صدا معروفند.

    توجه: پمپهای جتی مکانیزمی مشابه پمپ های خودمکش دارند و میتوانند آب مخلوط با هوا را پمپاژ کند.

  • پمپ استخری

    پمپ استخری   Pool pump چیست ؟

    پمپ استخر و جکوزی جزء پمپ های سیرکولاتور یا پمپ های گردش آب هستند .این نوع پمپ ها دارای هد پایین و دبی بالا در توانی برابر، نسبت به پمپ های آب خانگی و بوستر پمپ ها می باشند . اما تفاوت پمپ استخر و جکوزی با پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی که در موتورخانه ها استفاده و نصب می شود ، دمای کاری و هد آن ها می باشد ، باید توجه داشت که هد این پمپ ها برای غلبه بر افت فشار تجهیزاتی مانند فیلتر ( فیلتر شنی ، فیلتر کارتریجی یا فیلتر دیاتومه ای ) ، مبدل حرارتی ( گرمکن آب استخر یا جکوزی ) و کلرزن ها در نظر گرفته شده است . از همین جهت هد پمپ تصفیه استخر کمی بالاتر از هد پمپ های خطی سیرکولاتور است . به عنوان مثال یک پمپ خطی سیرکولاتور 20-50 توان آبدهی 13.5 متر مکعب بر ساعت در هد 11 متر ستون آب را دارد و قدرت الکتروموتور آن نیز 1.5 اسب بخار می باشد . با در نظر گرفتن دبی و قدرت الکتروموتور در ظرفیت مشابه ، پمپ تصفیه استخر با هد 18.5 متر ستون آب به دست می آید . البته در برخی هد و دبی ها ممکن است هر دو پمپ شرایط یکسانی داشته باشند.

    پمپ استخر و جکوزی در دمای پایین تری کار میکند و به همین دلیل استهلاک کمتری نیز دارند . دمای کار پمپ تصفیه استخر معمولا دمای کمتری نسبت به پمپ سیرکولاتور خطی است زیرا حداکثر دمای آب استخر 33 درجه و برای جکوزی 45 درجه سانتی گراد می باشد . اما برای موتورخانه های گرمایشی دمای آب ممکن است حداکثر تا 120 درجه سانتی گراد ( در شرایط خاص ) و یا 90 درجه سانتی گراد ( اکثر موتورخانه ها )  برسد . توجه به هد و دبی و دمای آب برای انتخاب پمپ بسیار مهم می باشد. در جکوزی ها غیر از پمپ تصفیه پمپ دیگری وجود دارد که وظیفه ایجاد فشار و تامین آب جکوزی را بر عهده دارد . این پمپ ها دارای هد و دبی بالا و در نتیجه قدرت بالاتر الکتروموتور می باشند . این پمپ، آب را مستقیم از کفشور مستقل و مجزا مربوط به خود در کف جکوزی مکش کرده و بدون گذر از هیچ واحد و دستگاه دیگری وارد نازل یا جت جکوزی کرده و پس از ادغام با هوا با فشار به داخل جکوزی پرتاب می کند.

    پمپ استخری

    انواع پمپ استخر و جکوزی:

    پمپ استخری استرینر دار

    پمپ استخری بدون استرینر

    پمپ استخری استرینر دار

    پمپ های استخری دارای یک سبد استرینر (موگیر) در قسمت مکش خود می باشند ، این سبد دو خاصیت برای پمپ استخر در پی دارد؛ در ابتدا و مهمترین خاصیت آن به دام انداختن اجسام بزرگ و معلق در آب مکش پمپ که ممکن است با ورود به پروانه پمپ استخری باعث وارد شدن آسیب یا خسارت به آن شود و کاربرد دیگر آن به دام انداختن هوا می باشد که مشابه این قطعه را می توان در پمپ های خود مکش (جتی) مشاهده کرد. اگر هوایی در زمان شروع به کار پمپ در مسیر لوله یا شلنگ مکش پمپ استخر وجود داشته باشد در این محفظه (استرینر) به دام افتاده و به مرور زمان این هوا در آب حل شده و از استرینر پمپ خارج می شود.

    پمپ استخری استرینر دار

    پمپ استخری بدون استرینر

    پمپ های استخری بدون استرینر بیشتر در استخر های عمومی و بزرگ استفاده می شود. در این استخر ها  به دلیل حجم بالای گردش آب ، از بیش از یک پمپ استفاده می شود که بصورت موازی به هم متصل می شوند و ازیک استرینر بزرگ در مسیر آب ورودی به پمپ ها استفاده می شود. این کار باعث می شود برای نظافت استرینر فقط یک بار در یک استرینر باز شود و در زمان صرفه جویی خواهد شد.

    کاربرد پمپ استخری

    همانطور که بالاتر هم گفته شد ، پمپ استخر یکی از مهمترین تجهیزات سیستم هیدرولیک استخر (سیستم لوله کشی و پمپاژ) می باشد که وظیفه پمپاژ آب را برعهده دارد. آب استخر علاوه بر عبور از سیستم لوله کشی ، در مسیر خود با تجهیزاتی همچون فیلتر شنی استخر ، مبدل حرارتی و دستگاه کلرزن هم روبرو می شود. مطمئناً عبور از این تجهیزات ، جریان آب را دچار افت فشار زیادی می کند. این وظیفه پمپ است که با ایجاد نیروی محرکه مناسب در جریان آب ، تمامی این افت فشارها را جبران نموده و بر آن ها غلبه کند.

    پمپ های استخری در سیستم هیدرولیک تمامی مجموعه های آبی مورد استفاده قرار می گیرند. که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

    سیرکوله استخر

    سیرکوله جکوزی

    سیرکوله حوضچه آب سرد

    سیرکوله رودخانه آرام پارک های آبی

    سیرکوله استخر موج پارک های آبی

    سیرکوله حوضچه های سرسره پارک های آبی

    ویژگی پمپ های استخری؟

    همانطور که گفته شد ، پمپ استخری در شمار پمپ های سیرکوله زمینی قرار دارد. اما داشتن یک سری ویژگی های منحصر به فرد ، این پمپ را نسبت به سایر پمپ های سیرکولاسیون زمینی متمایز کرده است:

    استرینر سرخود (استرینر کوپل مستقیم) : استرینر ، صافی ، یا در اصطلاح عامیانه تر موگیر ، از جمله تجهیزات جانبی به حساب می آید که در دهانه ورودی پمپ های استخر بصورت مستقیم کوپله می شود. استرینر با داشتن یک سبد مشبک ، مانع ورود ناخالصی های فیزیکی نسبتاً درشت همچون مو ، برگ و … به پروانه پمپ می گردد. در زمان های قدیم که پمپ های استخری کمتر بود ، مجریان تأسیساتی در مجموعه های آبی از پمپ های سیرکوله معمولی استفاده می کردند. که در این حالت برای جلوگیری از ورود ناخالصی ها به پمپ ، یک استرینر را به صورت دستی قبل از پمپ متصل می نمودند. اما امروزه استرینر توسط کمپانی های سازنده به صورت مستقیم ، پیش از ورودی پمپ ها اصطلاحاً کوپله شده است. که در این حالت به دلیل یک تکه بودن پمپ و استرینر ، تجهیزات از استاندارد بالاتری برخوردار بوده و عملکرد با کیفیت تری خواهند داشت.

    جنس پروانه و بدنه : جنس بدنه و جنس پروانه پمپ استخر ، باید از متریالی باشد که در برابر مواد شیمیایی موجود در آب استخر همچون کلر ، اسید و … مقاومت بالایی داشته باشد. بهترین و مقاوم ترین گزینه موجود برای این امر ، متریال های پلاستیکی هستند و پس از آن نیز استیل و برنز در جایگاه های بعدی قرار دارند. استفاده از پمپ هایی که بدنه یا پروانه آن ها از جنس چدن یا سایر فلزهای غیرمقاوم باشد (برای مجموعه های آبی) ، خرابی و از بین رفتن پروانه و در نهایت از کارافتادگی پمپ را دربرخواهد داشت.

    دهانه ورودی و خروجی : پمپ های استخری معمولاً دارای دهانه ورودی و خروجی نسبتاً بزرگی هستند. به طوری که دهانه این پمپ ها حداقل از سایز یک و یک دوم اینچ یا دو اینچ آغاز می شود. در حالیکه دیگر پمپ های سیرکوله ، نسبت به پمپ های استخری دارای ورودی - خروجی های متنوعی تری می باشند.

    این سه مورد به همراه چند ویژگی دیگر از جمله وجوه تمایز پمپ های استخری نسبت به سایر پمپ های سیرکوله زمینی هستند. به همین دلیل است که پمپ های استخری تنها در استخرها و سایر مجموعه های آبی مورد استفاده قرار می گیرند. در حالیکه پمپ های سیرکوله معمولی در صنعت و تأسیسات ، حداقل بیش از 20 کاربرد متفاوت دارند. همین محدودیت موجب شده است بسیاری از کمپانی های بزرگ سازنده پمپ ، هیچگاه خطوط تولید خودرا به ساخت پمپ های استخری اختصاص ندهند و از طرفی دیگر تعدادی از کمپانی ها نیز به صورت اختصاصی تنها به تولید پمپ های استخری بپردازند.

    زمان کارکرد پمپ استخر و جکوزی یا بهترین زمان برای کار انداختن پمپ استخر

    پمپ های استخر و جکوزی معمولا از نوع دائم کار و با عمر طولانی می باشند اما بهتر است با توجه به بار استخر ( تعداد و زمان استفاده از استخر ) ساعاتی را برای استراحت پمپ در نظر بگیرید .

    بهترین زمان برای این استراحت در زمان اوج مصرف برق یعنی 6 الی 11 شب می باشد و بهتر است این زمان استراحت بین 2 تا 6 ساعت باشد و از روشن و خاموش کردن پمپ در بازه های کوتاه خود داری شود .

    برای استخرهای عمومی و بزرگ که بیش از یک پمپ دارند ، زمان کارکرد پمپ ها را تقسیم و برنامه ریزی کنید . برای این پمپ ها زمان کارکرد 2 الی 5 روز مناسب می باشد.

    یکی از قسمتهای پر طرفدار استخرها و مجتمع های ورزشی آبی ، قسمت جکوزی آن ها می باشد ، هرچند که جکوزی نام اولین شرکت تولید کننده وان های ماساژ آب گرم می باشد که در کشور آمریکا شروع به فعالیت نمود . اما در ایران جکوزی را به عنوان حوض هایی همراه با نازل های فشار آب گرم جهت رفع خستگی و آرامش عضلات بدن می شناسند . تصفیه آب جکوزی و دبی پمپ توسط حجم جکوزی و دفعات بازگشت آب محاسبه می شود . میزان گردش کل آب جکوزی بر اساس تعداد و میزان استفاده افراد متغییر است و ممکن است از چرخش آب در هر 10 دقیقه تا 30 دقیقه متغییر باشد . دمای آب جکوزی بین 40 تا 45 درجه سانتی گراد بوده که این  موضوع باعث دفع بیشتر کلر و افزایش میزان جذب چربی در آب می شود . این دو موضوع در کنار یکدیگر باعث از بین رفتن کیفیت آب جکوزی شده و حساسیت دقت انتخاب تجهیزات تصفیه ، فیلتراسیون و گندزدایی جکوزی را بالا می برد . اما مبحث مهم دیگر در جکوزی ایجاد فشار در نازل های جت جکوزی و ایجاد جریانی مطلوب به روی بدن می باشد . این فشار توسط پمپ جت جکوزی اعمال میشود و توسط نازل های جت افزایش و با هوای مکیده شده از محیط یا هوای تامین شده توسط جت جکوزی ادغام و خارج می شود .

    پمپ آب استخر چند ساعت در روز باید کار کند ؟

    دو عامل اصلی در تعیین طول زمانی که پمپ باید در طول هر چرخه اجرا شود، تقاضای مواد شیمیایی و فیلتراسیون است. در طول ماه‌ های تابستان، تقاضای مواد شیمیایی در اوج خود است و از آنجا که تقاضا استفاده از مجموعه های آبی به طور کلی در طول این زمان بیشتر است، مقدار زباله و کثیفی موجود در آب استخر بیشتر است. این امر مستلزم آن است که آب به طور کامل فیلتر شود تا مواد اضافی را از بین ببرد. برای محاسبه مقدار فعالیت پمپ فاکتورهای مختلفی از جمله حجم ، قدرت ، سیستم تصفیه ، دستگاه کلرزن ، مقدار دبی ورودی و خروجی و… استخر شنا دخیل هستند و شما بسته به حجم استخر و تاسیسات خود باید ساعات مختلفی پمپ را فعال کنید.

    به طور معمول حدود 4 یا 5 ساعت فعالیت پمپ استخر برای تصفیه و کلرین آب برای استخرهای خانگی و ویلایی می تواند کافی باشد. دقت کنید که در تابستان این زمان را باید به دلایلی که قبلا گفتیم کمی بیشتر نمایید. همچنین در پاییز و زمستان این مدت به دلیل ابری بودن و دمای هوا کمتر خواهد بود. چرخه روزانه می تواند به چندین بخش تقسیم شود. حتما تست کیفیت آب را از یاد نبرید و بسته به کیفیت آب خود پمپ را فعال نگه دارید.

    محل اتصال قسمت مکش پمپ تصفیه آب استخر:

    اتصال کفشور: تخلیه اصلی در پایین ترین نقطه استخر قرار گرفته و کف استخر به سمت آن نقطه شیب دار شده است. اکثر آلودگی های ته نشین شده در کف استخر از این محل تخلیه و توسط پمپ آب استخر مکیده می شوند.

    اتصال اسکیمر یا سرریز: اسکیمرها و سرریزها وظیفه جمع آوری آب سطح استخر را بر عهده دارند که این آب دارای مقدار قابل توجهی از آلودگی های شناور مانند چربی ها، برگ و سایر آلودگی هایی که ته نشین نمی شوند، می باشند.

    عوامل موثر در انتخاب پمپ استخری

    هنگام خرید پمپ استخری باید به چند نکته توجه کنیم اول از همه اینکه حجم استخر خود را محاسبه کنیم بر حسب متر مکعب و این نکته حائز اهمیت است که حجم آب استخر باید در مدت ۶ تا ۸ ساعت به طور کامل سیرکوله شود و از سیستم تصفیه و ضد عفونی عبور کند این زمان هر چقدر به سمت ۶ ساعت برود بیشتر است زیرا کمک می کند تا آب استخر شفاف تر و بهتری داشته باشید و نیاز شما به سایر مواد شیمیایی را مانند شفاف کننده استخر و … را کاهش می دهد پس اگر دیدید به خاطر کمبود بودجه مجبور به کاهش هزینه های خود هستید آخر از همه به سراغ پمپ استخر و فیلتر استخر خود بروید.

    هد (فشار) و دبی (حجم) پمپ تصفیه آب استخر:

    به طور کلی جهت محاسبه مقدار هد و دبی پمپ تصفیه آب استخر می بایست به دو عامل (افت فشار و حجم آب عبوری) توجه نمود.

    نکته: پمپ های تصفیه آب استخر پس از انتخاب نوع فیلتر تصفیه و بررسی میزان افت فشار جریان آب عبوری از آن فیلتر و عوامل دیگر انتخاب می گردند.

    عوامل موثر در انتخاب هد (فشار) پمپ تصفیه آب استخر:

    در نظر گرفتن مقدار افت فشار ایجاد شده در فیلتر تصفیه به نوع فیلتر تصفیه آب استخر (دیاتومه، کارتریجی، شنی) و همچنین جنس فیلتر تصفیه ( FRP، فلزی)بستگی دارد.

    در نظر گرفتن مقدار افت فشاری که در مسیر لوله، شیرآلات و اتصالات به وجود می آید.

    عامل موثردر محاسبه دبی (حجم) پمپ تصفیه آب استخر:

    محاسبه دبی پمپ تصفیه آب استخر بر اساس محاسبه حجم آب لازم در گردش سیستم تصفیه که طبیعتاً معادل ظرفیت فیلتر تصفیه آب استخر می باشد، در نظر گرفته می شود.

    نکاتی در مورد انتخاب و نصب پمپ تصفیه آب استخر:

    به عنوان یک قاعده کلی باید پمپ تصفیه استخر حداقل به اندازه 6 اینچ (cm 15) بالاتر از کف موتورخانه (برای جلوگیری از صدمه آب بک واش فیلتر شنی و یا آب های سطحی کف موتور خانه به الکتروموتور پمپ) نصب شده و ضمناً بر روی یک سطح تراز شده، بدون لرزش قرار گیرد.

    پمپ تصفیه آب استخر باید به گونه ای نصب گردد که جهت سرویس و یا تعویض پمپ به تکنسین امکان دسترسی مورد نیاز را بدهد.

    همچنین در محل مکش و دهش پمپ استخر از شیر فلکه کشویی استفاده گردد که در صورت نیاز به تعویض و یا تعمیر بتوان پمپ را از مدار عبور آب خارج نمود.

    ضمنا پمپ های تصفیه آب استخر را در نزدیکی پایه فیلتر تصفیه نصب نکنید، چرا که هنگام باز کردن فیلتر به منظور تعمیر و تمیزکاری الکتروموتور پمپ تصفیه آب استخر در معرض ریزش آب و آسیب دیدگی قرار می گیرد.

    هنگام نصب پمپ استخر به فضای بین فیلتر و پمپ استخر توجه داشته باشید. سعی کنید از به کار بردن خم ها و اتصلات با زاویه 90 درجه تا حد امکان جلوگیری شود.

    چنانچه پمپ تصفیه آب استخر در محلی نصب شود که لازم است صدای ناشی از ارتعاشات پمپ محدود گردد، بهتر است در سراسر فونداسیون پمپ از بالشتک چوب پنبه ای و یا ارتعاش گیر صنعتی لاستیکی استفاده نمایید.

    پمپ های فوق باید تا حد ممکن نزدیک به کاسه استخر و جکوزی و زیر خط سطح آب استخر نصب گردند.

    همچنین نصب پمپ تصفیه استخر رزرو خصوصاً در استخرهای عمومی ضروری است.

    پمپ رزرو این امکان را فراهم می آورد که هنگام تعمیر و یا سرویس یکی از پمپ ها، گردش آب توسط پمپ دیگر بدون وقفه ادامه یابد. همچنین با استفاده از دو پمپ کل آب سیستم را می توان ظرف مدت کوتاه تری تخلیه نمود.

    باید در مسیر مکش کلیه پمپ های تصفیه استخر و جکوزی، موگیر قرار گیرد که وظیفه آن گرفتن مو، پارچه و سایر مواد خارجی معلق در آب قبل از ورود به دهانه مکش پمپ تصفیه آب استخر است. این وسیله از پیچیدن رشته های مو و پارچه به دور پروانه پمپ تصفیه استخر جلوگیری می نماید.

    موگیر یا استرینر از یک غربال سبدی شکل قابل برداشت و نظافت تشکیل شده است و باید به گونه ای نصب شده باشد که آب از سمت داخل آن عبور نماید.

    توجه : صافی یا غربال باید غیر قابل خوردگی بوده و قطر سوراخ های سبد آن از یک هشتم اینچ بیشتر نباشد. همچنین مجموع مساحت این سوراخ ها باید حدود 10 برابر مساحت مقطع لوله ورودی موگیر باشد.

    با چنین مساحتی افت فشار کاهش یافته و طول مدت کارکرد موگیر قبل از نیاز به هر دوره نظافت افزوده می شود.

    اجزاء پمپ استخری

    دینام (موتور)

    سیل مکانیکی

    خروجی آب پمپ

    سبد استرینر

    ورودی پمپ

    محافظ پروانه (دیفیوزر)

    پروانه پمپ

     اجزاء پمپ استخری