الکتروموتور Electro Motor چیست؟ 

به دستگاهی گفته می شود که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. الکتروموتورها عموماً حرکت چرخشی تولید می‌کنند و در صنایع از این حرکت چرخشی برای انتقال نیرو استفاده می‌شود. مکانیزم تولید نیرو در الکتروموتور از تعامل بین میدان مغناطیسی و جریان درون رساناها استفاده می‌کنند. فرآیند برعکس الکتروموتور یعنی تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی در ژنراتورها انجام می‌شود.

الکتروموتور

انواع الکتروموتور

عملکرد موتور الکتریکی بر اساس سه اصل فیزیکی است.

_ مغناطیس

_ الکترواستاتیک

_ پیزواستاتیک

رایج ‌ترین نوع موتور الکتریکی، مدل مغناطیسی است.

میدان مغناطیسی در این موتورها از گردش روتور به دور استاتور ایجاد می‌‌شود.

_ الکتروموتورها از نظر تغذیه ورودی به موتورهای DC و AC تقسیم می‌شود.

_ الکتروموتور تک فاز

_ الکتروموتور سه فاز

معمولا الکتروموتورها را بر اساس تعداد کلاف های استاتور تقسیم بندی می کنند.

الکتروموتورهای DC یا جریان مستقیم

این نوع الکتروموتور دارای آرمیچری از آهن ربای الکتریکی است. یک سوییچ گردشی به نام کموتاتور جهت جریان الکتریکی را در هر سیکل دو بار برعکس می کند تا آهنربا های الکتریکی بوجود آید در آرمیچر، آهنربای دائمی را در بیرون آرمیچر جذب و دفع کنند. سرعت دوران موتور DC به گشتاور ترمزی بستگی دارد به عبارت دیگر به ولتاژ ورودی و گشتاور جریان ورودی وابسته است.

الکتروموتور DC یا جریان مستقیم

انواع الکتروموتورهای DC

_ سری

_ شانت

_ مرکب

الکتروموتورDC در صنایع زیر کاربرد دارد:

_ گلخانه

_ درب‌های اتومات

_ آسانسور

_ تسمه نقاله

_ دستگاه‌های نظافت صنعتی

_ کمپرسورهای الکتریکی

مزایای الکتروموتور DC

_ نسبتا ساده و ارزان است.

_ گشتاور شروع بالایی دارد.

_ امکان کنترل آسان سرعت دارد.

_ در اندازه‌های متفاوت ساخته شده است.

الکتروموتورهای AC یا جریان متناوب

موتور AC جریان متناوب را به نیروی مکانیکی تبدیل میکند. عمومی ترین دینام های مورد استفاده در صنعت و خانگی نوع القایی AC هستند.

الکتروموتورهای AC یا جریان متناوب

انواع الکتروموتورهایAC

_ القایی یا آسنکرون

_ سنکرون

_ خطی

مزایای الکتروموتورهای AC

_ طراحی ساده و مستحکم

_ قیمت مناسب

_ هزینه نگهداری پایین

_ اتصال آسان و کامل به یک منبع تغذیه

_ کاربری بالا

_ طول عمر

_ انعطاف‌پذیری

_ در دسترس بودن

الکتروموتور تک فاز

در الکترو موتور تک فاز به دلیل قیمت مناسب و کم بودن هزینه نگهداری بیشترین مصرف را در صنعت دینام دارد. در این مدل از الکتروموتورها از یک کلاف یا پیچه استفاده می شود و با یک منبع تغذیه متناوب تک فاز کار می کند. موتور تک فاز خود راه انداز نیست و در همه انواع الکتروموتور تک فاز، روتور از نوع قفس سنجابی است. هنگامی که موتور به یک منبع تغذیه تک فاز متصل است کلاف اصلی دارای جریانی متناوب می شود. این جریان متناوب میدان مغناطیسی ضربانی تولید می کند. به سبب القا، روتور تحریک می شود. چون میدان مغناطیسی اصلی ضربانی است گشتاوری که برای چرخش موتور الکتریکی لازم است بوجود نمی آید و سبب ارتعاش روتور و نه چرخش آن می شود. از این رو الکتروموتور تک فاز به دستگاه آغازگر (استارتر) نیاز دارد که می‌ تواند ضربات آغازی را برای چرخش موتور تولید کند. استارتر الکتروموتور تک فاز اساساً کلاف اضافی در استاتور است (پیچ راه انداز). کلاف استارت می‌تواند دارای خازنهای سری و یا سوئیچ گریز از مرکز باشد.

هنگامی که ولتاژ تغذیه برقرار است جریان درکلاف اصلی به سبب مقاومت کلاف اصلی ولتاژ تغذیه را افت می دهد (ولتاژ به جریان تبدیل می شود). در همین حین جریان در پیچه استارت بسته به مقاومت دستگاه استارت به افزایش ولتاژ تغذیه تبدیل می شود. فعل و انفعال میان میدان های مغناطیسی که پیچه اصلی و دستگاه استارت (شامل پیچه کمکی و خازن) می سازند میدان برآیندی می سازند که در جهتی گردش می کند. محور الکتروموتور گردش را در جهت این میدان برآیند آغاز می کند. هنگامی که موتور به ۷۵ درصد دور مجاز خود می رسد یک سوئیچ گریز از مرکز پیچه استارت را از مدار خارج می کند. از این لحظه به بعد الکتروموتور تک فاز می تواند گشتاور کافی را برای ادامه کارکرد خود نگه دارد. بجز انواع خاص، معمولا همه موتورهای تک فاز فقط برای کاربری‌ های کمتر از 3 اسب بخار استفاده می شوند.

الکتروموتور تک فاز

انواع الکتروموتور تک فاز

_ الکتروموتور تک فاز AC با فاز شکسته

_ الکتروموتور تک فاز AC با استارت خازنی

_ الکتروموتور تک فاز AC با خازن دائمی اسپیلت

الکتروموتور سه فاز

برای کاربردهای بالاتر، از الکتروموتور سه فاز AC (یا چند فاز) استفاده می شود. این دینام ها از اختلاف فاز موجود بین فازهای منبع تغذیه چند فاز الکتریکی برای ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی دوار درونشان، استفاده می‌کنند. اغلب، روتور شامل تعدادی هادی‌ های مسی است که در فولاد قرار داده شده‌اند. از طریق القای الکترومغناطیسی میدان مغناطیسی دوار در این هادی‌ ها القای جریان می کند، که در نتیجه منجر به ایجاد یک میدان مغناطیسی متعادل کننده شده و موجب می شود که محور الکتروموتور در جهت گردش میدان به حرکت در آید.

برای اینکه محور الکتروموتور سه فاز به حرکت در بیاید بایستی همواره محور با سرعتی کمتر از فرکانس منبع تغذیه اعمالی به الکتروموتور بچرخد. در غیر این صورت میدان متعادل کننده های در روتور ایجاد نخواهد شد. استفاده از این نوع الکتروموتور در کاربردهای ترکشن نظیر لوکوموتیوها، که در آن به موتور ترکشن آسنکرون معروف است، روز به روز در حال افزایش است. به سیم پیچ های روتور جریان میدان جدایی اعمال می شود تا یک میدان مغناطیسی پیوسته ایجاد شود، که در الکتروموتور همزمان وجود دارد، موتور الکتریکی به صورت همزمان با میدان مغناطیسی دوار ناشی از برق AC سه فاز، به گردش در می‌آید. الکتروموتورهای همزمان (سنکرون) را می توانیم به عنوان مولد جریان هم بکار برد.

سرعت یک موتور AC در ابتدا به فرکانس تغذیه بستگی دارد و مقدار لغزش، یا اختلاف در سرعت چرخش بین روتور و میدان مغناطیسی استاتور، گشتاور تولیدی موتور را تعیین می کند. تغییر سرعت در این نوع از الکتروموتورها را می‌توان با داشتن دسته سیم پیچ های مختلف با تعداد قطب های مختلف در بخش استاتور که با استفاده از آنها سرعت میدان دوار مغناطیسی تغییر می کند، ممکن ساخت. همچنین با تغییر دادن فرکانس منبع تغذیه، می توان کنترل یکنواخت تری بر روی سرعت این نوع از موتور الکتریکی را داشت.

الکتروموتور سه فاز

انواع الکتروموتور سه فاز

_ الکتروموتور سه فاز قفس سنجابی

_ الکتروموتور سه فاز قفس سنجابی با روتور سیم پیچی شده (اسلیپ رینگ)

جنس الکتروموتور

جنس بدنه الکتروموتورها از چدن‌ می‌ باشد.

ویژگی الکتروموتورهای چدنی

_ مقاومت بسیار بالا در برابر سایش
_ تغییر شکل بسیار سخت
_ قابلیت ماشین کاری یا ابزار کاری مناسب
_ قابلیت ریخته گری
_ نقطه ذوب پایین
_ ترد و شکننده بودن
_ مقاومت بالا در خوردگی یا اکسایش

مزایا و معایب الکتروموتور با جنس چدنی

الکتروموتورهایی که بدنه آنها از جنس چدن است، دارای دو مدل اصلی هستند که عبارتند از: الکتروموتورهای سه فاز و تکفاز. اولین و اصلی ترین مزیت الکتروموتورها قیمت نسبتاً پایین آن نسبت به سایر مواد اولیه مشابه برای تولید بدنه الکتروموتور است. در ضمن در مناطق سردسیری که دمای هوا بسیار پایین است، چدن‌ ها خاصیت عایقی مناسبی دارند و کمک‌ می‌ کنند که طول عمر الکتروموتور شما افزایش یابد. الکتروموتور‌های چدنی دارای قدرت و مقاومت بیشتری نسبت به الکتروموتورهای آلومینیومی  هستند و قیمت آنها نسبت به آلومینیوم پایین‌ تر است.

 الکتروموتور‌های بدنه چدنی معمولاً روند انتقال حرارت را ضعیف‌ تر از الکتروموتورهای بدنه آلومینیومی انجام می‌ دهند. همین باعث‌ می‌ شود در مناطق گرمسیر که از الکتروموتور با بدنه چدنی استفاده شده است، روند انتقال حرارت به درستی انجام نشود و در برخی موارد همین دمای بالا باعث از بین رفتن بخش‌ های داخلی الکتروموتور و به خصوص عایق‌ ها می‌ گردد.

 تردی و شکنندگی چدن یکی از معایب این محصولات است. همچنین باعث می‌ شود که تحت فشارهای بسیار بالا یا ضربات شدید، بدنه الکتروموتور آسیب ببیند.

وزن الکتروموتور‌ چدنی از سایر الکتروموتور‌ها با قدرت و ابعاد مشابه بیشتر است.

با توجه به مواردی که گفته شد معمولاً از الکتروموتورهای با بدنه چدنی در مناطق سردسیر استفاده‌ می‌ کنند. از سوی دیگر استحکام مناسب این محصولات باعث شده است که بتوان با اطمینان بیشتری از آنها در الکتروموتور‌های پر قدرت استفاده کرد. یکی از نکات بسیار مهمی که در خصوص جنس بدنه الکتروموتور‌ها باید مد نظر قرار دهید، قرارگیری استاتور در این بخش است. شیارهای استاتور محل قرارگیری سیم پیچی‌ های الکتروموتور شما خواهند بود. به همین دلیل است که در زمان خرید این محصولات باید توجه ویژه‌ ای به جنس بدنه داشته باشید. این قسمت کارایی زیادی در زمان انتقال حرارت دارد.

اجزاء الکتروموتور

اجزاء الکتروموتور

_ آرمیچر

_ ذغال هادی

_ سوئیچ تغییر دهنده جهت برق

_ محور

_ آهن ربا

_ منبع برق  DC

استاتور: الکتروموتورهای AC وDC شاملاستاتور می باشند. استاتور به بخش ثابت مدار الکترومغناطیسی گفته می‌شود که از سیم‌پیچ یا آهن‌ربا ساخته می‌شود. استاتور در موتور DC شامل دو بخش اصلی هسته و سیم‌پیچ است. هسته وظیفه جلوگیری از اتلاف انرژی را دارد و سیم‌پیچ به منبع تغذیه متصل می‌شود و میدان مغناطیسی را ایجاد می‌کند.

روتور: جزء متحرک در هر الکتروموتور روتور نام دارد. روتور نیروی مکانیکی تولید شده را به شفت انتقال می‌دهد. روتور تولید میدان مغناطیسی در یک جهت خاص نسبت به استاتور را انجام می‌دهد.
در الکتروموتور DC روتور از سه قسمت بوبین، کموتاتور و هسته تشکیل شده است.

بلبرینگ: یک روتور نیازمند یک تکیه‌گاه است. این تکیه‌گاه توسط بلبرینگ ایجاد می‌شود. بلبرینگ کار چرخش روتور را نرم می‌کند.

شکاف هوا: منظور از شکاف فاصله‌ای است که بین روتور و استاتور وجود دارد. این فاصله تأثیر منفی بر عملکرد الکتروموتور می‌گذارد. شکاف هوا اصلی‌ترین فاکتور در کم کردن توان موتور است. تنظیم شکاف هوا بسیار مهم است. شکاف کوچکتر از حد معمول، سبب خوردگی در الکتروموتور می‌شود.

نحوه انتخاب الکتروموتور به چه صورت می باشد؟

در زمان انتخاب الکتروموتور باید به نوع برق مصرفی (تک فاز و سه فاز)، توان مورد نیاز (بر اساس اسب یا کیلووات)، دور موتور، کاربری مد نظر، شرایط نصب و غیره توجه نمایید.

پارامتر های مهم در انتخاب الکتروموتور

ولتاژ ورودی

جریان ورودی

گشتاور خروجی

سرعت

درجه حفاظت

ضریب قدرت

اندازه فریم

شرایط محیطی

کلاس عایقی

راندمان

تفاوت الکتروموتور سنکرون و القایی

الکترموتور القایی و سنکرون تکفاز عملکرد مشابهی دارند و تقریبا زیر مجموعه این ماشین‌ها نیز یکسان است؛ اما این دستگاه‌ها با هم تفاوت دارند.
تفاوت این دو موتور در سرعت چرخش آن‌ها است. سرعت در الکتروموتور سنکرون تابعی از تعداد قطب استاتور و فرکانس منبع تغذیه است. در این موتور استاتور و روتور سیم‌پیچی می‌شود. در مقابل موتور القایی برای ایجاد میدان مغناطیسی از چرخش روتور استفاده می‌کند. به همین دلیل سرعت در موتور القایی همواره کمتر از سنکرون خواهد بود. این تفاوت سرعت در چرخش استاتور و روتور را Slip یا سرعت لغزش می‌گویند.

الکتروموتور القاییالکتروموتور سنکرون

الکتروموتور  

زیرشاخه‌ها

  • الکتروموتور شناور

    الکتروموتور شناور Floating electromotor چیست؟

    الکترو پمپ شناور از گروه سانتریفیوژطبقاتی مستغرق می باشد که جهت استخراج آب تمیز از چاه و افزایش فشار برای کاربرد های زراعی و صنعتی و... استفاده می شود. به عبارتی دیگر به پمپ شناوری که با الکتروموتور شناور کوپل شود الکتروپمپ شناور میگویند. و  از نوع الکتروموتور آسنکرون با روتور قفس سنجابی است.

    محور موتور جهت حفاظت این دستکاه از ورود شن و ماسه به داخل آن، توسط مکانیکال سیل و یا کاسه نمد آببندی می‌شود.

    دراین نوع پمپ‌ها الکتروموتور با پمپ کوپل شده درون چاه قرار می‌گیرد. داخل الکتروموتور با آب پر می‌شود این آب هم برای روانکاری یاتاقانها و هم برای خنک‌کاری حرارت در سیم‌پیچی داخل الکتروموتور می‌باشد.

    جهت تنظیم فشار داخل و خارج الکتروموتور در داخل چاه، قطعه دیافراگم لاستیکی در قسمت انتهایی الکتروموتور تعبیه گردیده است.

    کابل الکتروموتور از نوع لاستیکی می باشد.
    این الکتروموتورها در فریمهای ۶و ۷ ، ۸،۹ ،۱۰،۱۲،۱۴ اینچ تولید می گردند.

    الکتروموتور شناور

    انواع الکتروموتور شناور 

    پمپ شفت غلافی: در این پمپ پروانه های داخلی ،  مایع درونی را پمپ کرده و بوسیله ی لوله ی دور محور، به سمت خروجی پمپ هدایت می کند. و مایع جاری می تواند با شفت پمپ دسترسی و ارتباط داشته باشد.

     انواع الکتروموتور شناور

    پمپ جریان محوری: در این پمپ جریان مایع از مقابل محور وارد پمپ جریان محوری شده و از طریق پروانه به صورت موازی بیرون می رود.

    پمپ جریان محوری

    کاربرد پمپ شناور

    _ ارسال آب تمیز برای آبیاری
    _ سیستم های آبیاری بارانی
    _ ایستگاهای تقویت فشار
    _ تامین آب اضطراری
    _ زهکشی آبهای تحت الارض
    _ تاسیسات تصفیه آب تعمیر الکتروپمپ
    _ مصرف های شستشوی صنعتی و آتش نشانی
    _ این پمپ ها در معدن ها و آبنماها استفاده میشود.
    _ مقدار مورد قبول شن در داخل آب قابل پمپاژ باید زیر 30گرم باشد
    _ اطفاء حریق و آتش نشانی
    _ تاسیسات تصفیه خانه و تصفیه آب نصب و پیاده الکترو پمپ شناور
    _ خارج کردن آب تمیز از چاه
    _ تامین آب اضطراری
    _ سیستم آب رسانی مسکونی و صنعتی مانند معادن
    _ کاربرد در آب نماها
    _ شستشوی صنعتی و آتش نشانی
    _ تقویت و افزایش فشار آب در باغات و زارعت و کلا مصارف کشاورزی مانند پمپ چاه آب و سیستم های آبیاری
    _ زهکشی آبهای تحت الارض تعمیر الکتروپمپ
    _ سیستم آبیاری بارانی
    _ نکته: میزان شن قابل قبول در داخل آب زیر 30 گرم باشد پمپ چاه .

    مشخصات فنی الکتروموتور شناور

    _ قدرت : از 1.5 تا 350 کیلووات

    _ دور : از 2900 تا 3600

    _ فرکانس: دو فرکانسه 50 و 60

    _ ولتاژ : از 380 تا 400 ولت

    _ تعداد فاز: تک فار و سه فاز

    _ با قابلیت نصب کردن سنسور PT-100

    (در صورت بالا رفتن درجه حرارت آب درون الکتروموتور به صورت اتوماتیک الکتروموتور خاموش می گردد.)

     

  • الکتروموتور تک فاز

    الکتروموتور تک فاز  Single phase electric motor چیست؟

    توسط منبع تغذیه تک فاز کار می کند. این الکتروموتورها فقط یک ولتاژ متناوب دارند، مدار با دو سیم کار می کند و جریانی که از روی آنها عبور می کند همیشه یکسان است. در بیشتر موارد این الکتروموتورهای کوچک با گشتاور و توان محدود در دسترس هستند.

    عموما از سیستم برق تک فاز بیشتر از سیستم سه فاز استفاده می شود؛ برای مصارف خانگی، تجاری و تا حدودی در مصارف صنعتی کاربرد دارد؛ زیرا سیستم تک فاز از یک سیستم سه فاز مقرون به صرفه تر است و برق مورد نیاز در اکثر خانه ها، مغازه ها و دفاتر کار توسط یک سیستم تک فاز تامین می شود.

    الکتروموتورهای تک فاز ، ارزان قیمت بوده و تعمیر و نگهداری آنها آسان است. موارد استفاده آن ها در یخچال ها، پنکه ها، کمپرسورها، جاروبرقی ها، فن ها، ماشین های لباسشویی، پمپ های سانتریفیوژ، دمنده ها، دریل ها قابل حمل است.

    الکتروموتور تک فاز

    انواع الکتروموتورهای تک فاز AC :

    • الکتروموتورهای القایی تک فاز یا الکتروموتورهای ناهمزمان

    الکتروموتورهای القایی تک فاز یا الکتروموتورهای ناهمزمان

    • الکتروموتورهای سنکرون تک فاز

    الکتروموتورهای سنکرون تک فاز

    • الکتروموتورهای کموتاتور

    الکتروموتورهای سنکرون تک فاز

    انواع الکتروموتور تک فاز القایی

    استاتور (ایستانه)

    در قسمت ثابت الکتروموتور قرار دارد، عملکرد اصلی استاتور تولید میدان مغناطیسی چرخان است، استاتور دارا سه قسمت اصلی می باشد: قاب استاتور، هسته استاتور و سیم پیچ استاتور. از چند لایه آلومینیومی یا آهنی سبک ساخته شده که به شکل یک استوانه توخالی بهم وصل شده اند. شیارهایی روی ورقه ها وجود دارند و سیم پیچ هایی درون این شیارها جاسازی می شوند (به هر کدام از سیم پیچ ها کلاف هم گفته می شود.)

    هر کلاف با هسته هایی که درونش قرار می گیرد، یک آهنربا مغناطیسی می سازد کلاف های استاتور مستقیما به منبع انرژی الکتریکی وصل می شوند و با برقراری جریان AC یک میدان مغناطیسی چرخنده تولید می کنند.

    الکتروموتورهای سنکرون تک فاز

    روتور (چرخانه)

    بخش متحرک و چرخنده الکتروموتور القایی است. روتور روی شفت ‌استاتور قرار گرفته است و بار مکانیکی را از طریق شفت متصل می کند. روتور استوانه ای شکل و دارای شکاف هایی در سراسر محیط پیرامونی خود است. شکاف ها موازی یکدیگر نیستند؛ اما کمی کج هستند تا مانع قفل مغناطیسی دندان استاتور و روتور شود و همچنین باعث می شود که الکتروموتور تکفاز القایی سر و صدا کمتری داشته باشد.

    روتور از میله های آلومینیوم، برنج یا مسی تشکیل شده است (به این میله های آلومینیومی یا مسی هادی روتور گفته می شود و در شکاف های حاشیه روتور قرار می گیرد) هسته روتور از هسته آهنی استوانه ای ساخته شده است که دارای شکاف نیمه دایره ای در سطح خارجی آنها است که هادی ها بر روی آن قرار گرفته اند و در انتها با کمک حلقه های آلومینیوم یا مس اتصال کوتاه دارند (که حلقه های انتهایی نامیده می شوند.)

    برای تأمین مقاومت مکانیکی، این هادی های روتور به حلقه انتهایی مهار می شوند و از این رو یک مدار بسته کامل شبیه قفس را تشکیل می دهند (از این رو به آنها روتور قفسه سنجابی می گویند) از آنجا که حلقه های انتهایی میله ها به طور دائمی اتصال کوتاه دارند، مقاومت الکتریکی روتور بسیار کم است و امکان افزودن مقاومت خارجی وجود ندارد. عدم وجود حلقه لغزش باعث می شود که ساخت الکتروموتور تک فاز القایی بسیار ساده و محکم باشد.

    الکتروموتورهای سنکرون تک فاز

    مقایسه الکتروموتورهای القایی تک فاز و سه فاز

    الکتروموتورهای تک فاز مزایای بسیاری دارد. برای افراد مبتدی، تولید الکتروموتورهای تک فاز نسبت به سایر انواع الکتروموتورها هزینه کمتری دارند، معمولاً به تعمیر و نگهداری بسیار کمی نیاز دارند، غالباً به تعمیرات احتیاج ندارند و در صورت نیاز، تعمیرشان بسیار آسان است. موتورهای تک فاز سال ها دوام خواهند آورد و معمولاً بیشتر خرابی های الکتروموتورهای تکفاز در نتیجه کاربردهای نامناسب است تا نقص ساخت از خود الکتروموتور.

    الکتروموتورهای الکتریکی تک فاز رتبه بندی و ضریب قدرت و توان کمتری نسبت به الکتروموتور های سه فاز دارند.(معمولا تا توان 2.2 کیلووات / 3اسب بخار در دسترس هستند) این الکتروموتورها به طور معمول در دستگاه ها و تجهیزاتی که به سطح پایین تری از توان نیاز دارند یا در مواردی که استفاده از الکتروموتور سه فاز ناکارآمد است، استفاده می شوند.

    در حالی که الکتروموتورهای تک فاز از نظر مکانیکی ساده هستند، این به معنای کامل بودن آنها نیست و گاهاً گفته شده است که آنها آهسته کار می کنند، بیش از حد گرم می شوند، گشتاور راه اندازی برای الکتروموتورهای ناهمزمان و الکتروموتورهای تک فاز القایی کم است و همچنین بازده الکتروموتورهای تک فاز در مقایسه با الکتروموتورهای سه فاز کمتر است.

    کاربرد الکتروموتور تکفاز

    دینام دستگاه تراش ، الکتروموتور هواکش صنعتی ، دینام دمنده‌ها ، موتور ماشین لباسشویی ، ماشین ظرف‌شویی ، خشک‌کن و الکتروموتور آزمایشگاه‌ها عموماً تک فاز است و همچنین از این سری به همراه گیر بکس صنعتی برای بالابرهای سبک ، نوار نقاله و جاهایی که خاصیت دینام با دور کم‌نیاز است استفاده می‌شود. به‌عنوان‌مثال یکی از موارد پراستفاده الکتروموتور تکفاز، برای بالابر مغازه است. ازآنجایی‌که بیشتر فروشگاه از بالابرهای تکفاز بهره می‌برند.

    الکتروموتور تکفاز 3 اسب پوسته آلومینیوم دو خازن را می‌توان یکی از پرمصرف‌ترین موتورها دانست. البته خاطرنشان می‌کند که برای بالابرهای ساختمانی هم استفاده از موتور تکفاز با گیربکس حلزونی بسیار مشهور است. نوع کاربری دینام های القایی تک فاز متفاوت بوده و به نحوه طراحی آنها بستگی دارد.

    با توجه به شیوه طراحی این الکتروموتور می توانند دارای کاربری های مختلفی از جمله: الکتروموتور فن ها، دمنده‌ها با نیاز به گشتاور استارت کم ، الکتروموتورهای دوره های کاری موقت مانند بازکننده ‌های درب گاراژها ، باشند. یک الکتروموتور تک فاز القایی برای کاربری هایی که دارای دوره های خاموش و روشن با سرعت بالا، مناسب است. این نوع از الکتروموتور ها دارای امتیازاتی ویژه تری نیز می باشند که به چند مورد مهم از آنها می پردازیم:

    مثلا می توان درمورد نوع طراحی این دینام ها چنین گفت که به آسانی می توانند برای استفاده با کنترل کننده های سرعت دوران اصلاح شوند. همچنین طراحی آنها می تواند برای راندمان بهینه و ضریب توان بالا در بار نامی نیز اختصاصی شده باشند. الکتروموتور تکفاز سوئیچ گریز از مرکز ندارند پس در میان الکتروموتور موجود قابل اطمینان ترین نوع شناخته می شوند.

    مشخصات الکتروموتور تک فاز

    با توجه به جنس پوسته الکتروموتور ، توان الکتروموتور و مشخصه های دیگر قیمت الکتروموتور تک فاز متفاوت است. دسته بندی الکتروموتور های القایی عموما با توجه به دو پارامتر مهم صورت می گیرد که پارامتر های مورد اشاره تعداد پیچه ها که همان کلاف های استاتور هستند، می باشند.

    انواع مختلف الکتروموتور براساس این پارامترها ، الکتروموتور تکفاز و الکتروموتور سه فاز می باشند. معمولا الکتروموتوری که بیش از بقیه رایج و مورد استفاده است الکتروموتور القایی تک فاز AC است. الکتروموتور تک فاز القایی با توجه به نامگذاری اش تنها یک کلاف و یا پیچه دارد و از یک منبع متناوب تک فاز تغذیه خود را انجام می دهد.

    روتور هایی که در الکتروموتور القایی تک فاز قرار دارند معمولا از نوع قفس سنجابی هستند. این الکتروموتورها قابلیت راه اندازی خودکار را ندارند. وقتی پیچه یا کلاف دینام تکفاز دارای جریان متناوب می شود که به منبع تغذیه خود متصل شود.

    اجزای الکتروموتور تک فاز

    اجزای الکتروموتور تک فاز

    پوسته موتور

    هسته آهنی استاتور

    روتور

    محور یا شفت

    سیم پیچ استاتور

    پایه نگهدارنده

    پیچ و مهره

    پروانه

    کاسه نمد

    کلید گریز از مرکز

    _ الکتروموتور القایی AC هم به دو بخش تقسیم میشود:

    استاتور: که بخش ثابت بیرونی دینام به حساب می آید.
    روتور: که بخشی است که موتور در آن گردش می کند.

    تفاوت الکتروموتور تک فاز پوسته چدن با آلومینیوم

    پوسته چدن استحکام بیشتر، مقاومت در برابر مواد خورنده و قابلیت تحمل فشار بیشتری دارند ولی برای استفاده در مناطق گرمسیر و مکان های گرم، الکتروموتور پوسته آلومینیوم توصیه شده و الکتروموتور پوسته چدن برای مناطق سردسیر کاربرد بیشتری دارد.

    مزایای الکتروموتور تک فاز

    نصب و راه اندازی آسان

    کاربری ساده

    ساخت وسایل خانگی بدون نیاز به کنتور سه فاز

    ساخت دستگاه های صنعتی سبک توسط موتور تک فاز

    معایب الکتروموتور تک فاز

    مصرف بالا

    استهلاک بالا

    شدت جریان مصرفی نسبتا بالا

    تعمیر و نگهداری پر هزینه

    نیاز به خازن برای راه اندازی اولیه

    عدم کنترل کامل ضربه استارت

    راه اندازی اولیه بسیار پر مصرف

    گشتار اولیه پایین

     

  • الکتروموتور سه فاز

    تعریف الکتروموتورسه فاز  Three-phase electric motor

    با توجه به قیمت مناسبی که الکتروموتور سه فاز نسبت به تک فاز دارد اولین انتخاب برای صنعت گران می باشد و در اکثر کارخانجات مورد استفاده قرار میگیرد. دینام سه فاز جزء الکتروموتور القایی محسوب میشود و در صنایع بزرگ کاربرد دارد.

    موتور الکتروموتورهای سه فاز از نوع قفسه سنجابی میباشد و با توان 3/1 اسب بخار تا چند صد اسب بخارتولید میشود.

    الکتروموتور سه فاز در صنعت، کارخانه ها، شرکت ها و ...کاربرد دارد.

    تعریف الکتروموتورسه فاز

    عملکرد الکتروموتور سه فاز

    این الکتروموتور بیشتر با نام دینام شناخته میشود و چرخش محور دینام دارای سرعت کمتر از فرکانس منبع تغذیه میباشد زیرا باعث می شود محور این الکتروموتور به حرکت دربیایید.

    اگر زنجیره رعایت نشود، میدان های متعادل کننده ای که در روتور تولید می شود، وجود نخواهد داشت. بین فازهای منبع تغذیه اختلافاتی وجود دارد که الکتروموتور سه فاز القایی از این اختلاف جهت ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی دوار در درون خود، استفاده می کنند.

    اجزای الکتروموتور سه فاز

    اجزای الکتروموتور سه فاز

    استاتور: ورق هایی از جنس فولاد است و به چهار قسمت تقسیم میشود: سیم پیچ، هسته مغناطیسی، بدنه، یاتاقان سرو ته ستون

    شفت

    روتور

    خار

    خازن

    بلبرینگ

    ترمینال برد

    قطعات گلند

    گاورنر

    سوئیچ

    پروانه خنک کاری

    پوسته الکتروموتور (فریم)

    مزایای الکتروموتور سه فاز

    ارزانی، سادگی ساختمان آن، بدون نگهداری خاص میتوان از آن استفاده کرد، جزء الکتروموتور خود راه انداز میباشد، قیمت مناسب، کاربری آسان، هزینه بهره وری مناسب، طراحی مستحکم.

    معایب الکتروموتور سه فاز

    کنترل دور در موتور 3 فاز سخت تر از دیگر موتور ها نظیر موتور جریان مستقیم یا DC است و ضریب قدرت پایین تری نسبت به سایر الکتروموتورها دارد. برای کنترل دور الکتروموتور 3 فاز از ابزارهای اینورتر یا سافت استارتر استفاده میشود.

    کاربرد الکتروموتور سه فاز

    استفاده در لوکوموتیو موجود در قطارها
    استفاده در خودروسازی و صنایع خودرو
    استفاده در صنایع مربوط به معدن
    استفاده در صنایع دریایی و همچنین استخراج نفت و گاز و پتروشیمی
    استفاده از الکتروموتور سه فاز در صنایع مربوط به دارو و لوازم بهداشتی
    استفاده در صنعت کشاورزی
    استفاده در صنایع غذایی
    استفاده در صنایع فولاد

    انواع الکتروموتور سه فاز

    موتور های دو پل (3000 دور بر دقیقه) ، و در ساخت فن و هواکش کاربرد دارد.

    موتور های دو پل

    موتور های چهار پل (1500 دور بر دقیقه) ، از پر مصرف ترین نوع الکتروموتور ها هستند و در صنعت همراه با گیربکس کاربرد دارد

    موتور های چهار پل

    موتور های شش پل (1000 دور بر دقیقه) ، از کم مصرف ترین نوع الکتروموتور ها هستند.

    موتور های هشت پل (750 دور بر دقیقه) ، در موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرد.

    ویژگی الکتروموتور سه فاز

    جهت کنترل سرعت

    جهت کنترل گشتاور

    جهت کنترل موقعیت

    حرکت آرام

    بار افزایشی

    پیکربندی های سفارشی

    مهم‌ترین نکات و راهنمای انتخاب الکتروموتور سه فاز

    الکتروموتورهای سه‌فاز از پرمصرف‌ترین الکتروموتورها در کارخانه‌ها محسوب میشود. از طریق یک اینورتر از راه دور کنترل میشوند.

    معرفی مشخصات و راهنمای خرید الکتروموتور سه فاز

    این الکتروموتور با مداری مشابه مدار ترانسفورماتور سه فاز و با استفاده از القای میدان مغناطیسی حاصل از جریان سیم‌ها، نیروی مکانیکی را ایجاد خواهد کرد. در انواع مدل‌های الکتروموتور چینی، الکتروموتور زیمنس و …، سه فاز اصلی الکتروموتور سه فاز T، S و R نام دارد و به دلیل ایجاد نیروی مکانیکی در آن‌ها از طریق القای میدان مغناطیسی به آن‌ها موتور القایی نیز گفته می‌شود.

     از مهم‌ترین متغیرهای انتخاب الکتروموتور سه فاز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    سرعت کارکرد یا دور موتور

    گشتاور

    توان

    چرخه کاردهی

    اندازه فریم و پیکربندی دستگاه

    دمای محیط

     

سبد خرید : 0 محصول    

سبد خرید من

هیچ محصولی وجود ندارد

ارسال رایگان! ارسال
0 ریال مجموع

ثبت سفارش و پرداخت

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد

بستن این صفحه رفتن به سبد خرید

ساماندهی فروشگاه های اینترنتی

logo-samandehi