بوستر پمپ Booster Pump چیست؟

بوستر پمپ آبرسانی یکی از تجهیزات پرکاربرد در بخش صنعتی و مصارف خانگی محسوب میشود. در زبان انگلیسی کلمه بوستر (Booster) به معنای تقویت کننده میباشد.  این تجهیز از اتصال موازی یک یا چند الکتروپمپ به یک تابلو فرمان هوشمند جهت کنترل تشکیل میشود. با توجه به این که میزان آب مصرفی متغیر بوده و از الگوی خاصی پیروی نمی کند، در سیستم های پمپاژ ثابت شامل یک یا چند الکتروپمپ که دائما میزان مشخصی آب به داخل لوله ها پمپاژ می شود، ممکن است فشار آب درون لوله ها به طور ناگهانی کم یا زیاد شود. لذا برای جلوگیری از آسیب رسیدن به لوله های آب، شیر آلات و احتمال قطعی آب در برخی نقاط شهر یا ساختمان در اثر نوسانات فشار آب باید این افزایش و کاهش فشار، کنترل و تنظیم شود. برای این منظور از بوستر پمپ که وظیفه ی تنظیم فشار آب مصرفی لوله ها را دارد استفاده می شود.

عموما هنگامی که آب شهری نتواند فشار مورد نیاز بلندترین واحد مصرف کننده در ساختمان با حداقل 30 Psi را تامین نماید از بوستر پمپ ها استفاده می کنیم. یک بوستر می تواند شامل تنها یک پمپ سانتریفیوژ، منبع تحت فشار، Pressure Switch، مانومتر و اتصالات ورودی و خروجی باشد.

بوستر پمپ Booster Pump

کاربرد بوستر پمپ

_ آبیاری قطره ای و باران مصنوعی در سیستم کشاورزی.

_ آبیاری مزارع بزرگ.

_ آبرسانی مجتمع مسکونی، ساختمان ها، شهر و شهرک ها، بیمارستان و فرودگاه ها.

_ سیستم اطفاء حریق و آتش نشانی.

_ آبرسانی هتل ها و کارخانه ها و مراکز صنعتی.

مزایا بوستر پمپ

_ محدوده وسیعی را از جهت تنوع مسیر پوشش می دهد.

_ وقتی نوسان های مصرف کننده بسیار زیاد باشد به جای استفاده از یک پمپ بزرگ از چند پمپ کوچک که بصورت بوستر پمپ هستند، استفاده می شوند تا بتوان با توجه به نیاز، تعدادی از آنها را به کار گرفت و از کار کردن بیهوده ما بقی جلوگیری نمود، در حقیقت استهلاک و مصرف انرژی به حداقل می رسد.

_ بدلیل اینکه بوستر پمپ از اجزای مختلف متصل بهم تشکیل شده، می توان با جدا کردن این اجزا بوستر پمپ را با سهولت حمل و در مکان مناسب نصب نمود.

_ کارکرد دائمی بوستر پمپ را می توان با کارگذاشتن یک پمپ رزرو تضمین کرد و هنگام خرابی یک پمپ، پمپ رزرو وارد مدار می شود تا وقفه ای در کارگروه ایجاد نگردد که قابلیت سرویس حین کار را نیز دارد.

معایب بوستر پمپ

استهلاک بالای پمپ، ایجاد ضربه قوچ و شوک به سیستم لوله کشی ( برای لوله کشی های قدیمی و پوسیده بسیار خطرناک می باشند)، فشار متغییر و عدم امکان تنظیم فشار با دیفرنشیال (تغییرات) کم و مصرف برق بیشتر هم چنین اشغال فضای بیشتر به واسطه منبع تحت فشار بزرگ از معایب بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت می باشد.

بوستر پمپ چگونه کار می کند؟

بوستر پمپ، فشار آب را افزایش می دهد و در بسیاری از موارد سرعت جریان را بهبود می بخشد. دقیقاً مانند فن کار می کند. یک فن دارای پره هایی است که برای افزایش حرکت هوا به دور خود می چرخد و دارای پروانه ای در داخل است که جریان و فشار آب را به همان شکل افزایش می دهد.

نکاتی برای نصب بوستر پمپ

یک بوستر پمپ درست در محلی که شما نیاز به انتقال آب دارید نصب می شود. به عنوان مثال ، در یک خانوار با فشار آب کم ، شما باید پمپ را روی خط اصلی که آب وارد خانه می شود نصب کنید. ورودی را به برق وصل کنید و سپس خروجی به قسمت عقب به منبع لوله کشی می رود.

_ در صورت خرابی پمپ ، همیشه بای پس داشته باشید . یک بای پس به شما امکان می دهد در صورت خرابی پمپ ، آن را جدا کنید.

_ قبل از اتصال پمپ به خانه ، آن را آزمایش کنید. گاهی اوقات ، ممکن است نشتی به دلیل کم بودن دبی باعث چرخه پمپ شود.

_ پمپ های تقویت کننده آب با سرعت جریان یا فشار یا توسط هر دو فعال می شوند. اگر نشتی پیدا کردید ، پمپ را جدا کرده و آزمایش کنید تا مطمئن شوید مشکل پمپ نیست. سپس ، می توانید علت را پیدا کرده و نشت را برطرف کنید. در هنگام نصب به لرزش پمپ فکر کنید. نحوه نصب بوستر پمپ می تواند نویزهای ایجاد شده را در صورت عدم مراقبت افزایش دهد. پمپ را مستقیماً روی خطوط مسی نصب نکنید زیرا ارتعاش پمپ به مس منتقل می شود و مانند هواپیمایی است که از خانه شما عبور می کند.

بوستر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ آتش نشانی

امروزه با افزایش تراکم ساخت و ساز در شهرها واجرای پروژه های بلند مرتبه، ارتقاء سطح ایمنی در دستور کار مناطق مختلف شهرداری قرار گرفته که از جمله مهمترین این بخش ها استفاده از سیستم های هشدار و اطفای حریق می باشد.

بوستر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ آتش نشانی

بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

از جمله مهمترین بخش ها در سیستم نوین شهرنشینی استفاده از سیستم هشدار و اطفای حریق مانند پمپ آتش نشانی اطفاء حریق می باشد. بوستر پمپ آتش نشانی اطفاء حریق با فشار بالا در مدار قرار گرفته و آب مورد نیاز شبکه اطفاء حریق را تامین می کنند. به دلیل کم کارکرد بودن بوستر پمپ آتش نشانی، خطر گیرپاژ پمپ ها وجود دارد لذا با استفاده از مدار فرمان امکان استارت دوره ای پمپ ها (بازه های زمانی 15 روزه به مدت 15 ثانیه) جهت پیش گیری این مسئله فراهم می گردد.

بوستر پمپ آتش نشانی

امروزه سه نوع راننده پمپ آتش نشانی وجود دارد:

_ برقی

_ توربین بخار رفت و برگشتی

_ موتورهای احتراق داخلی

نحوه آرایش پمپ ها در بوستر پمپ آتش نشانی

مطابق با استاندارد NFPA هر پمپ باید قادر به تامین تمام دبی باشد (یک پمپ تامین دبی و دیگری به عنوان رزرو) و تنها وقتی که دبی از5000GPM بیشتر باشد با تایدیه مقام قانونی، می توان سه پمپ اصلی به کار برد. مطابق با استاندارد اروپایی ( 12845 EN ) بوستر پمپ آتش نشانی هرگز دارای بیشتر از سه پمپ اصلی نباید باشد.

چیدمان پمپ آتش نشانی می تواند به صورت هفت روش زیر باشد:

تک پمپه

_ یک الکترو پمپ

_ یک دیزل پمپ

دو پمپه

_ دو الکترو پمپ

_ یک الکترو پمپ و یک دیزل پمپ

_ دو دیزل پمپ

چند پمپه

_ یک الکترو پمپ و دو دیزل پمپ

_ سه دیزل پمپ

در بوستر پمپ های چند پمپه حداکثر یک الکترو پمپ وجود دارد و سایر پمپ ها دیزلی خواهد بود. جوکی پمپ می تواند در کنار هر کدام از این انواع قرار بگیرد.

اجزاء بوستر پمپ

الکتروپمپ ها

در سیستم بوستر پمپ آبرسانی می توان از انواع مختلفی از الکتروپمپ ها شامل تک یا چند پروانه، افقی، عمودی، کوپل مستقیم و یا کوپلینگ دار، سه فاز و تک فاز و … بهره گرفت. بر حسب نیازهای موجود تعداد و مدل آنها را میتوان انتخاب کرد. ملاک انتخاب پمپ برای بوستر پمپ ها امکان کارکرد هر دو پمپ است. بنابراین دبی آب بین پمپ ها تقسیم خواهد شد. یعنی اگر کارکرد پمپ اول به میزان مورد نیاز جوابگو نباشد پمپ بعدی برای کمک وارد مدار میشود.

البته در بوستر پمپ‌های آتش نشانی با توجه به حساسیتهای بالاتر حتما باید از دو پمپ اصلی استفاده کرد. هر یک از الکتروپمپ‌ ها به تنهایی قادر به تأمین هد و دبی مورد نیاز می باشند. در این حالت یکی از الکتروپمپ‌ ها بعنوان پمپ اصلی و دیگری بعنوان رزرو با همان مشخصات پمپ اصلی انتخاب خواهد شد. البته باید در نظر داشت هریک از پمپ‌ ها از یک پرشر سوئیچ مجزا دستور خواهند گرفت.

تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار

تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار مورد استفاده در بوستر پمپ آب در مدل های دور متغیر و دور ثابت متفاوت است. اغلب اوقات در بوستر پمپ های آتش نشانی و یا آبرسانی دور ثابت به تعداد الکتروپمپ ها از پرشرسوئیچ های تک ضرب یک مرحله ای استفاده می شود که فشار هر یک بر اساس نیاز سیستم تنظیم می شود.

در بوستر های دور ثابت از دو سوئیچ فشار برای کنترل فشار حداقل و حداکثر سیستم استفاده می شود. مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوستر پمپ برای واحد کنترل با استفاده از سوئیچ فشار تعیین می شود.

در بوستر پمپ های دور متغیر از پرشر ترانسمیتر استفاده می شود. پرشر ترانسمیتر فشار خروجی را در هر لحظه حس کرده و آن را به اینورتر یا دستگاه دریافت کننده انتقال میدهد. بر اساس میزان این فشار حالت کارکرد الکترو پمپ ها تغییر میکند.

تجهیزات اندازه گیری و کنترل فشار بوستر پمپ

کلکتور

کلکتورها در سیستم بوستر پمپ به دو نوع فولادی سیاه و یا گالوانیزه تقیسم می شوند. معمولا در بوستر پمپ آتش نشانی از لوله های مانسمان یا درزدار فشار قوی سیاه استفاده می شود که پس از ساخت از ضد زنگ و رنگ برای پوشش آنها استفاده میشود. کلکتور یا از لوله و اتصالات گالوانیزه بصورت فیتینگی ساخته می شود و یا بوسیله لوله های مانسمان یا درزدار فشار قوی با آبکاری گالوانیزه گرم تولید می شود.

کلکتور بوستر پمپ

تابلو کنترل و فرمان

تابلوی برق یا فرمان وسیله ای است که سیستم مکانیکی و الکتریکی را هماهنگ می کند. بر حسب مدل بوستر پمپ که ممکن است از نوع دور ثابت یا دور متغیر باشد، تابلو کنترل می تواند شامل امکانات مختلفی باشد. تابلو فرمان اغلب دارای نمایشگر برای نمایش حالات کارکرد سیستم و انجام تنظیمات مختلف است. بدنه تابلو ها معمولا از نوع گالوانیزه با پوشش رنگ الکترواستاتیک با ضخامت مناسب با ابعاد آن است.

طراحی مناسب تابلو می تواند نقش به سزایی در کارکرد مطلوب بوستر پمپ داشته باشد. تابلو های  فرمان باید الکتروموتور ها و پمپ ها را از خطرات احتمالی نظیر نوسانات شدید در شبکه برق و خشک کار کردن پمپ ها و غیره محافظت کنند. همچنین تابلو باید از نظر ایمنی نیز مورد تائید باشد .وظیفه کنترلر (PLC)این است که بوستر را طوری کنترل کند که در شبکه مصرف فشار و دبی مطلوب ایجاد گردد و استهلاک نیز در پمپ ها بطور مساوی تقسیم گردد.

تابلو کنترل و فرمان بوستر پمپ

منبع تحت فشار

منبع تحت فشار در بوستر پمپ آب برای جلوگیری از ضربه قوچ و کارکرد کمتر الکتروپمپ ها و تثبیت فشار در سیستم لوله کشی استفاده می شود. منابع تحت فشار در خروجی الکتروپمپ ها نصب می شود و فشار آب خروجی منبع، مستقیما به منبع وارد می شود. منابع تحت فشار بر حسب نوع و کاربرد و قدرت بوستر پمپ ها در انواع دیافراگمی قابل تعویض، تیوپی قابل تعویض، و در فشار های کاری مختلف 8 بار، 10 بار، 16 بار تا دمای 60 الی 90 درجه سانتی گراد از برندهای مختلف انتخاب می شوند.

در بوستر پمپ هایی که از کنترلر برای کنترل کارکرد استفاده می شود حجم مخازن دیافراگمی مورد نیاز کمتر از حجم محاسبه شده خواهد بود. زیرا کنترلر با برنامه ریزی صحیح می تواند بخشی از عملکرد مخزن دیافراگمی را پوشش دهد. این منبع به واسطه لوله یا اتصال قابل انعطاف به کلکتور دهش متصل می گردد و فقط در مدل های دور ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.

منبع تحت فشار بوستر پمپ

شیر آلات

شیر آلاتی که در بوستر پمپ ها استفاده میشود بر حسب دبی و فشار کاری میتواند متغیر باشد. معمولا از سایز 3 اینچ به بالا از شیرآلات چدنی و در سایزهای پائین تر از نوع برنجی استفاده می گردد. فشار کاری شیرآلات استفاده شده در بوستر پمپ آبرسانی بسته به فشار کاری می تواند از نوع PN16 – PN10 و یا PN20 و یا بالاتر انتخاب شود.

شیر آلات بوستر پمپ

لرزه گیر

لرزه گیرها بیشتر از نوع لاستیکی مهاردار انتخاب می شوند. این تجهیز را به دو حالت می توان نصب کرد. در حالت اول روی کلکتورهای اصلی ورودی و خروجی ، در مجموع شامل دو عدد و در حالت دوم در ورودی و خروجی هر پمپ به ازای هر پمپ دو عدد از آنها استفاده میشود. رنج فشار لرزه گیرها بسته به ظرفیت بوستر متفاوت است.

لرزه گیر بوستر پمپ

اتصالات تبدیلی و فلنجها

برای اتصال قطعات مختلف بوسترپمپ به هم از اتصالات و فلنج ها استفاده می شود. بر اساس نوع و حجم بوسترها از اتصالات و فلنجهای جوشی یا دنده ای استفاده می شود.

اتصالات تبدیلی و فلنجها بوستر پمپ

شاسی

برای تجمیع بوستر پمپ مجموعه الكتروپمپ های بخش مکش، بخش دهش و تابلوی کنترل و فرمان بر روی يك شاسی اصلی نصب میشوند. پمپ ها و الکتروموتورها باید روی یک شاسی مناسب قرار گیرند تا از ارتعاش و حرکت آنها جلوگیری کند. مقاومت شاسی و نوع آن بستگی به وزن و حجم الکتروموتور ها و پمپ های استفاده شده دارد.

شاسی بوستر پمپ

پرشر سوئیچ

در بوستر پمپ های دور ثابت از پرشر سوئیچ برای کنترل فشار حداقل و حد اکثر سیستم استفاده می شود و مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوستر پمپ را برای واحد کنترل با استفاده از پرشر سوئیچ معین میکنیم.

پرشر سوئیچ بوستر پمپ

مانومتر

برای اندازه گیری فشار ورودی بوستر پمپ، فشار خروجی بوستر پمپ و فشار تک تک پمپ ها از مانومتر استفاده می شود.

مانومتر بوستر پمپ

کوپلینگ

اگر پمپ و الکتروموتور با سیستم کوپلینگ در خارج از پمپ کوپله گردد برای اتصال پمپ به الکتروموتور نیاز به کوپلینگ می باشد. این کوپلینگ متناسب با قطر شافت الکتروموتور و پمپ می باشد. استفاده از گارد کوپلینگ برای رعایت مسائل ایمنی اجباری است.

کوپلینگ بوستر پمپ

مدار فرمان بوستر پمپ

در سیستم کنترل یک بوستر پمپ، مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق بوستر پمپ جزو بخش های بسیار با اهمیت می باشند. نقشه مدار فرمان بوستر پمپ به طور مستقیم با کارایی، استهلاک اجزای تابلو برق بوستر پمپ و میزان مصرف انرژی در ارتباط است. مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی با مدار فرمان بوستر پمپ آتشنشانی کاملا متفاوت بوده و این موضوع به دلیل تفاوت در نحوه آبدهی این دو نوع بوستر پمپ می باشد.

همچنین مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی خود به دو دسته مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت و مدار فرمان بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر تقسیم می شود. مدار فرمان بوستر پمپ دور ثابت ساده تر از مدار فرمان بوستر پمپ دور متغیر بوده و تمام کنترل ها توسط اینورتر (اصطلاح اینورتر (Inverter) به‌طور کلی معادل است با دستگاهی که بتوان به‌کمک آن جریان مستقیم برق DC را به جریان متناوب AC تبدیل کرد. در اینورترها برق AC شهری، که برق متناوبی با ولتاژ ۲۲۰ ولت و فرکانس ۵۰ هرتز است، ابتدا به برق DC تبدیل می‌شود؛ اما عملکرد اصلی اینورتر زمانی است که دوباره این برق را به برق متناوب AC، اما با ولتاژ و فرکانس موردنیاز دلخواه و متناسب با کارکرد برقی مصرف‌کننده تبدیل می‌کند.) یا PLC صادر می شود.

نقشه تابلو برق مدار فرمان بوستر پمپ آتش نشانی مشابه بوستر پمپ آبرسانی دور ثابت بوده و به دو دسته الکترونیکی و الکترومکانیکی تقسیم می شود. همچنین لازم به ذکر است در زمان نشتی و یا کم فشار شدن که به دبی کمتری نیاز است برای تامین فشار در سیستم بوستر پمپ آتش نشانی از جوکی پمپ استفاده می شود.

تفاوت بوستر پمپ با پمپ های معمولی

اصولا پمپ های معمولی همراه با هیچ بازخورد آنالوگی از خروجی سیستم است که فعالیت می کنند. در چنین حالتی برای پمپ تنها یک چیز تعریف شده است. آیا آب در ورودی منازل حضور دارد یا خیر؟ پمپ های ساده همراه با ساز و کار ساده ای که دارند، جوابی مشخص برای سوال مطرح شده دارند. اینکه خاموش باشند و یا اینکه روشن شوند. از این رو نمی توان در خروجی آنها انتظار رویکردی مشخص برای تامین سطح فشار ثابت از جریان آب را داشت ولی  در طراحی بوستر پمپ ها هدف این است که با حضور و یا خروج دیجیتال گونه پمپ ها یک خط تامین آب با توان بهره مندی از سطوح مختلف دبی داشته باشیم. به این ترتیب بوستر پمپ می تواند دست ما را برای ایجاد یک نگاه مدیریتی بر خروجی آب باز گذارد. چیزی که در پمپ های ساده دیده نمی شود.

انواع بوستر پمپ

_ دور ثابت

_ دور متغیر

_ پمپ سانتریفیوژ

پمپ سانتریفیوژ

_ پمپ تجدید پذیر

_ پمپ های رفت و برگشتی

_ پمپ های جابجایی مثبت

بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

با استفاده از تکنولوژی و فن آوری روز در بوستر پمپ دور متغیر، قابلیت تنظیم سرعت گردش پمپ با استفاده از اینورتر های تابلو فرمان بوستر پمپ دور متغیر فراهم می شود. استارت آنی پمپ از جمله معایب پمپ ها بوده که باعث کاهش عمر آن و افزایش لرزش های پمپ می شود، اما در بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر به دلیل سیستم راه اندازی نرم الکتروپمپ این مسئله حل شده است. بوستر پمپ های دور متغیر از نظر شکل ظاهر با بوستر پمپ های دور ثابت، یکسان بوده، در این نوع سیستم تغییرات در تابلو برق ایجاد شده است. این تغییر استفاده از (اینورتر) دستگاه کنترل دور است. سیستم دبی و فشار مورد نیاز انتخاب شده را توسط تغییر سرعت الکتروموتور ایجاد می کند. همچنین در سیستم کنترل یک مجموعه بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، همواره مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق بوستر پمپ از مهمترین بخش های آن محسوب می شوند.

این بوستر پمپ ها دارای سیستم درایو فرکانس متغیر VDF بوده و قادر است سرعت دورانی پمپ را با توجه به هد و دبی مورد نیاز تغییر دهد.

دستگاه اینورتر دارای قابلیت برنامه نویسی است و می توان برای آن برنامه ای مناسب شرایط تعریف کرد. استفاده از اینورتر کاهش مصرف برق و هزینه های مربوط به نگهداری و استهلاک پمپ را در بردارد. ثابت ماندن فشار و حذف ضربات هیدرولیکی نیز از مشخصه های این سیستم است. هزینه تهیه این سیستم نسبت به سیستم دور ثابت بالاتر است ولی در طول زمان با هزینه مربوط به نگهداری و مصرف برق آن برابری می کند.

بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

بوستر پمپ دور ثابت

بوستر پمپ آب دور ثابت برای سیستم های آبرسانی، آبیاری صنعتی، آبیاری فضای سبز و پر کردن مخازن میتواند استفاده شود. رسیدن به بیشترین بازدهی ممکن در کوتاهترین زمان از مزایای این مدل بوسترها محسوب میشود. این مدل از پمپ ها نیز خود به دو دسته تقسیم می شوند. یک نوع آن همراه با Change over یا PLC است. این مدل دارای قطعه ی هوشمندی است که پمپ ها را از طریق برنامه ای که در آن قابل ذخیره سازی است براساس زمانبندی مشخص شده خاموش و روشن میکند. این باعث میشود همه ی پمپ ها به یک اندازه کار کنند. نوع دیگر آن بدون Change over یا PLC است. در این نوع پمپ ها به ترتیب و از طریق تنظیم کلیدهای فرمان دهنده در مدار قرار میگیرند و فشار شبکه را تامین می کند.

در بوستر پمپ خانگی یا صنعتی دور ثابت از چند منبع دیافراگمی با ظرفیت های ویژه استفاده می شود. مناسبترین ظرفیت مفید منبع دیافراگمی برای ۱۵ بار روشن و خاموش شدن هر یک از الکتروپمپ ها از حاصل تقسیم ظرفیت یک پمپ بر حسب لیتر در دقیقه ، به تعداد پمپ ها حاصل میشود. راندمان منبع دیافراگمی معمولاً ۳۳% است، بنابراین حجم اسمی منبع دیافراگمی۳ برابر حجم واقعی آن خواهد بود.

در طول زمانی که یک یا چند الکترو موتور همزمان روشن و در حال کار هستند، علاوه بر تأمین آب مورد نیاز مقدار اضافی آن در دیافراگم منبع دیافراگمی ذخیره میشود. این کار باعث افزایش تدریجی فشار سیستم و رسیدن آن به فشار پرشر سوئیچ ماکسیمم می شود. بدین ترتیب فرمان خاموش شدن الکترو موتورهای روشن توسط مدار فرمان صادر میشود. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که ممکن است مدار فرمان تمام الکترو پمپ ها را خاموش نکند و فقط تعدادی از آنها را خاموش کند تا فشار از درجه حداکثری کاهش پیدا کند.

پس از رسیدن به این حالت آب مصرفی از منبع دیافراگمی به شبکه مصرف وارد می شود. با مصرف آب درون دیافراگم ، فشار سیستم کاهش پیدا خواهد کرد تا به فشار پرشر سوئیچ حداقلی برسد. در این حالت فرمانی به مدار فرستاده می شود که فشار سیستم کاهش پیدا کند. در این شرایط مدار فرمان دستور روشن شدن الکترو پمپها را صادر می کند تا فشار سیستم افزایش پیدا کند. این روند روشن و خاموش الکترو پمپ ها  در سیستم دور ثابت ادامه پیدا میکند تا بهینه ترین حالت تامین فشار آب در شبکه ادامه پیدا کند.

بوستر پمپ دور ثابت

مزایای بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت

-         ثابت بودن کامل فشار سیستم که شاخصه اصلی بوستر پمپ های دور متغیر است.

-         بوستر پمپ دور متغیر بنا به دلایل زیر به منبع دیافراگمی نیاز ندارد:

_ حذف ضربه قوچ در شبکه مصرف به دلیل روشن و خاموش نشدن آنی الکترو پمپ ها.

_ معادل بودن مقدار آب پمپاژ شده بوسیله بوستر پمپ ها با میزان آب مصرفی.

_ ثابت بودن کامل فشار سیستم و عدم نیاز به ذخیره سازی آب در حد فاصل دو فشار در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت.

-         کاهش فضای اشغال موتور خانه با حذف منبع دیافراگمی.

-         کاهش استهلاک کوپلینگ ها و قطعات متحرک الکترو پمپ ها.

-         افزایش عمر مفید بوستر پمپ و اجزا تشکیل دهنده آن.

-         کاهش هزینه های سرویس و نگهداری.

-         کاهش هزینه های مستمر برق مصرفی تا ۳۰% بدلیل متناسب بودن شدت جریان برق مصرفی با دور الکتروموتور و حذف شدن جریان راه اندازی در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت به هنگام روشن شدن آنی الکترو پمپ ها.

-         دارای سیستم حفاظتی یکپارچه و ایمن.

جوکی پمپ چیست؟

با توجه به اینکه پمپ های آتش نشانی در زمان شروع به کار انرژی زیادی صرف می کنند و در اثر استارت های زیاد مستهلک خواهند شد برای بهبود عملکرد پمپ آتش نشانی از الکتروپمپ های کوچکتر با فشار برابر با پمپ اصلی و دبی کمتر استفاده می شود. این پمپ های کوچک در صورت وجود نشتی و مصرف بسیار کم وارد مدار می شوند و هنگامی که نیاز به دبی بیشتر احساس شود پمپ آتش نشانی اصلی شروع به کار می کند. به این نوع پمپ های کوچک پمپ کمکی، پمپ یدکی، جاکی پمپ یا جوکی پمپ (Jockey Pump) گفته می شود.

به عبارت دیگر برای تامین فشارهای ناشی از نشت و یا احیانا مصارف کم اطفا حریق. در واقع وظیفه اصلی آن این است که مانع استارت و استاپ های مکرر پمپ های اصلی در مواقعی که حریقی وجود ندارد شود و خودش به تنهایی فشار لازم را تامین کند.

جوکی پمپ

دبی جوکی پمپ

محاسبه دبی پمپ های جوکی به این که سامانه لوله کشی روی زمینی یا زیر زمینی باشد بستگی دارد. برای روی زمینی مطابق 20  NFPAدبی برابر با یک گالن در دقیقه و یا نرخ نشت در ده دقیقه است؛ که هر کدام بیشتر باشد لحاظ می گردد. اما این نکته حائز اهمیت است که مقدار آن نباید از دبی یک اسپرینکلر با کمترین ضریب K و دورترین مسیر هیدرولیکی بیشتر باشد.

در روش زیر زمینی احتمال وجود نشتی بیشتر از حالت روی زمینی است (به خصوص در سیستم های قدیمی) به همین علت دبی جوکی پمپ ها در این سیستم باید بیشتر از بوستر پمپ های سیستم اسپرینکلر در نظر گرفته شود.

به صورت سر انگشتی، دبی جاکی پمپ در سامانه لوله کشی زیر زمینی معادل یک درصد دبی پمپ های اصلی در نظر گرفته می شود.

هد جوکی پمپ

حداقل اختلاف فشار سوئیچ پمپ جوکی با پمپ های اصلی باید 0.7 بار (10 پوند بر اینچ مربع) باشد تا از عملکرد خطای پمپ های اصلی اطمینان حاصل شود.

بر اساس NFPA پمپ و شیرآلات پمپ جوکی نیازی به لیست بودن ندارند.

سری بستن پمپ های آتش نشانی

سری بستن پمپ های آتش نشانی یک روش مناسب برای کم کردن هزینه خرید پمپ برای ساختمان های بلند مرتبه است. اما نصب پمپ در این شرایط دارای پیچیدگی هایی است که دقت زیادی لازم دارد؛ چون عدم کارکرد درست یک بخش از سیستم می تواند خسارت های جبران ناپذیری به جای بگذارد.

نکات نصب سری پمپ

-         هرگز نباید بیش از سه پمپ را به صورت سری در پمپ های آتش نشانی به کار برد.

-         استفاده از شیر پروانه ای و هرگونه تجهیزات کنترل فشار بین دو پمپ مجاز نمی باشد.

-         تمام پمپ های سری و اجزای آن باید در محل (پمپ خانه) استقرار یابد مگر اینکه شرایط زیر اعمال شود:

_ استارت و استاپ کلیه پمپ ها باید ازتمامی اتاق های پمپ خانه میسر باشد.

_ چک کردن فشار مکش و رانش تمامی پمپ ها از کلیه اتاق های استقرار پمپ ها میسر باشد.

_ سیم کشی پمپ های سری باید از محل امنی در طول ساختمان صورت گیرد تا در صورت بروز حریق دچار آسیب نشود (با بتن با ضخامت حداقل 2 اینچ پوشانده شود).

مکش پمپ های اطفا حریق

طبق NFPA مکش پمپ های آتش نشانی نمی تواند منفی باشد و حتما مخزن باید روی پمپ سوار باشد. بدین ترتیب اگر سطح آب پایین تر بود باید از پمپ های توربینی عمودی استفاده شود.

اما طبق استانداردهای اروپایی امکان مکش منفی برای پمپ اطفا حریق امکان پذیر است، توصیه استاندارد این است که مکش منفی وجود نداشته باشد اما در صورت اجبار باید شرایط زیر رعایت گردد:

-         حداکثر عمق مکش نباید از 3.2 متر بیشتر باشد.

-         در مسیر مکش منفی شیر کشویی یا شیر پروانه ای نصب نگردد.

-         هر پمپ مسیر مکش جداگانه لازم دارد و کلکتور در مکش مجاز نیست.

-         برای جلوگیری از پدیده کاویتاسیون باید NPSHa حداقل یک متر از NPSHr بیشتر باشد.

آیا پمپ تقویت کننده آب، فشار و سرعت جریان را افزایش می دهد؟

پمپ تقویت کننده آب فشار آب را افزایش می دهد و باعث می شود آب با سرعت بیشتری از طریق لوله های لوله کشی جریان یابد. اما یک منحنی پمپ وجود دارد که باید بخاطر بسپارید: با افزایش فشار مورد نیاز برای جابجایی آب ، میزان جریان کاهش می یابد.به این فکر کنید که انگشت شست خود را روی یک شلنگ قرار دهید. همانطور که شما این کار را انجام می دهید ، آب با فشار بیشتری خارج می شود ، اما به دلیل انگشت شست شما میزان جریان محدود می شود. پمپ تقویت کننده  هم به همان روال کار می کند. در فشار کم بیشترین میزان آب را در بیشترین میزان جریان تأمین می کند. اگر آب بدون هیچ نوع محدودیتی از پمپ خارج شود ، با سرعت جریان بیشتری حرکت می کند. اما وقتی پمپ در لوله کشی خانه ای نصب می شود که در آن آب باید به سمت بالا و در اطراف لوله ها از طریق شیر آشپزخانه حرکت کند ، سرعت جریان کُندتر و فشار پمپ بیشتر است.

چه عواملی باعث فشار کم آب می شود؟

1.     گرانش

جاذبه ، جریان آب را هدایت می کند یا سرعت آن را کاهش می دهد. هرچه ارتفاعی که باید آب در آن تحویل داده شود بیشتر باشد ، فشار آب کاهش می یابد. اگر آب به صورت چند طبقه بالا برود ، گرانش می خواهد که آن را دوباره به سمت پایین برگرداند. ساختمانهای پایین تر از منبع آب ممکن است مشکل مشابهی را تجربه نکنند. آسمان خراش ها ، ساختمان های آپارتمانی و خانه ها و مشاغل دارای چندین داستان به یک پمپ تقویت کننده بزرگ برای انتقال آب به بسیاری از داستان ها نیاز دارند.

2.     فاصله از منبع آب

فاصله از منبع آب و اندازه لوله های آب بر فشار آب تأثیر می گذارد. اگر خانه یا محل کار شما در انتهای خط آبرسانی قرار دارد ، ممکن است تا زمان رسیدن آب به شما ، جریان آب کم شود. و اگر لوله های آب شما خیلی کوچک باشد ، مقدار کمتری آب از طریق وسایل شما عبور می کند.

3.     فشار پایین آب شهر

ممکن است خانه شما زیر خط آبرسانی باشد و همچنان فشار آب کمی داشته باشید.

4.     سیستم های اضافی آب

سیستم های اضافی تصفیه آب به خانه ی  شما آب شیرین می آورد اما ممکن است فشار آب شما را کاهش دهد. افزودن پمپ تقویت کننده می تواند فشار آب شما را بازیابی کند.

5.     مشکلات لوله کشی

اگر فشار کم آب نتیجه جاذبه ، حمل و نقل یا سیستم های اضافی باشد ، ممکن است یک تقویت کننده فشار آب مشکل را برطرف کند. با این حال ، در موارد دیگر ، ممکن است مشکلات لوله کشی دلیل این امر باشد. قبل از خرید تقویت کننده فشار آب ، لوله کشی خود را بررسی کنید. ممکن است لوله ها مسدود شده باشند ، یا شیر کاهش فشار نیاز به تنظیم داشته باشد.

بوستر پمپ - پمپ تقویت فشار  

سبد خرید : 0 محصول    

سبد خرید من

هیچ محصولی وجود ندارد

ارسال رایگان! ارسال
0 ریال مجموع

ثبت سفارش و پرداخت

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد

بستن این صفحه رفتن به سبد خرید

ساماندهی فروشگاه های اینترنتی

logo-samandehi