دوزینگ پمپ Dosing pump چیست ؟

دوزینگ پمپ Dosing pump

 از دوزینگ پمپ برای کلر زنی و تزریق اسید و قلیا و بطور کلی تزریق مقدار مشخصی از سیال به مخازن و استخرها یا به لوله های تحت فشار استفاده می شود. این پمپ ها با جنس های پلی پروپیلن و پی وی سی و پی وی دی اف و استیل ضد زنگ در بازار موجود هستند و کمترین ظرفیت دبی موجود برای آن ها نیز یک لیتر بر ساعت و فشار 10 بار است. فشار دوزینگ پمپ بر حسب اتمسفر یا متر آب یا بار اعلام می شود. ویسکوزیته و سفت بودن ماده تزریقی در انتخاب نوع و قدرت دوزینگ پمپ تاثیر گذار است.

خصوصیات و ویژگی های دوزینگ پمپ 

  •      زمانی که دبی پایین باشد.
  •      زمانی که فشار سیستم بالا باشد.
  •      زمانی که مقدار مشخصی از سیال باید پمپاژ شود.
  •      زمانی که پمپاژ سیال با استفاده از رایانه ، میکروپروسورها ، PLC ، DCS و یا شیر های تناسبی کنترل شود.
  •      زمانی که نیاز به انتقال مایعات خورنده و مواد آتش زا داشته باشد.
  •      زمانی که نیاز به تزریق سیالات ، ویسکوز و اسلاری ها داریم

کاربرد های دوزینگ پمپ

سیستم های تصفیه آب و فاضلاب، در سیستم های تصفیه آب ورودی به بویلرها و دیگهای بخار و تزریق مواد جهت تنظیمPHو جلوگیری در برابر خوردگی، هیپوکلریت سدیم (Naocl) آب ژاول یا وایتکس جهت تجهیزات مصرفی در صنعت آب و درون خطوط لوله، گندزدایی آب، آلومینیوم سولفات، هیدروکسید سولفات آلومینیوم کلراید جهت انعقاد، آنتی اسکالانت، جهت جلوگیری از رسوب در سیستم های RO، اسیدها و مواد قلیایی برای کنترل  PH، پرمنگنات پتاسیم برای از بین بردن منگنز و آهن، پلی فسفات جهت گرفتن سختی آب، Lime Milk  شیر آهک جهت کنترل PH، بیوسولفات سدیم برای از بین بردن اکسیژن محلول در آب، جوش شیرین یا سودسوز آور، کاستیک( هیدروکسید سدیم Castic or NAOH) جهت حذف سیانید و مواد فلزی محلول در آب و تنظیم PH، دوزینگ پمپ صنایع غذایی، دوزینگ پمپ صنایع نیشکر، دوزینگ پمپ صنایع شیمیایی و دوزینگ پمپ پتروشیمی، دوزینگ پمپ صنایع چوب و دوزینگ پمپ کاغذ، دوزینگ پمپ صنایع دارویی، دوزینگ پمپ صنایع غذایی،کلرزنی دستی و اتوماتیک به آب آشامیدنی ،کلرزنی آب استخرها، تزریق پلی الکترولیت به فاضلاب کنترل پارامترهای آب برج خنک‌کننده و ...

 

ساختار دوزینگ پمپ

ساختار دوزینگ پمپ

شکل زیر ساختمان کلی یک دوزینگ پمپ را نمایش می دهد.

محرکه:

به طور کلی نیروی محرکه دوزینگ پمپ ها، یک الکتروموتور جریان متناوبACدور ثابت می باشد. در موارد خاص از الکتروموتورهای دور متغییر، موتورهای پنوماتیکی یا هیدرولیکی نیز استفاده می شود.

مکانیزم حرکت:

در این پمپ ها حرکت چرخشی میل لنگ تبدیل به حرکت رفت و برگشتی پیستون شده که باعث تراکم در کورس رو به جلو پیستون و انبساط در مرحله برگشت پیستون می شود.

تنظیم دبی:

دبی دوزینگ پمپ ها، با تغییر طول موثر کورس و یا تغییر سرعت کورس تنظیم می گردد. اکثر دوزینگ پمپ ها از یک پیچ میکرومتر برای تنظیم دبی استفاده می کنند. علاوه بر میکرومتر می توان از یک عملگر پنوماتیکی یا الکترونیکی استفاده کرد که این عملگرها با سیگنالی که از سیستم دریافت می کند، دبی را به صورت اتوماتیک تنظیم می نماید.

گذرگاه سیال:

با توجه به خصوصیات سیال و سرویس کاری پمپ گذرگاه سیال طراحی می شود. مواردی دیگر همچون دما، ویسکوزیته سیال، خورندگی سیال، دبی و غیره در طراحی موثر می باشند.

منحنی های مشخصه دوزینگ پمپ

می توان دبی تولید شده را مانند شکل بالا توسط یک موج سینوسی نشان داد. دبی پمپ برابر است با حاصل ضرب مقدار جابجایی موثر پیستون در تعداد هر سیکل ها در واحد زمان.

همانطور که در شکل زیر نشان داده شده، در دوزینگ پمپ ها بر خلاف پمپ های گریز از مرکز، دبی مستقل از فشار است.

 

کلریناتور (دوزینگ پمپ یا پکیج تزریق مواد شیمیایی) پمپ تزریق کلر

به پکیج‌های تزریق کلردر سیستم کلریناتور گفته می‌شود که در ابعاد و ظرفیت‌های مختلف و به صورت دستی یا هر مشخصه طراحی و اجرا می‌شود جزء اصلی سیستم کلریناتور یک دستگاه دوزینگ پمپ (مترینگ پمپ) یا پمپ اندازه‌گیر می‌باشد که از انواع دوزینگ پمپ دیافراگمی سلونوئید ساخت و تولید همین شرکت استفاده می‌شود البته به سفارش می‌توان از نمونه‌های اروپایی یا برند دلخواه نیز استفاده نمود.

لازم است ذکر شود که این پکیج دوزینگ پمپ صرفاً جهت تزریق کلر نبوده و جهت تزریق دیگر مواد شیمیایی مایع هم قابل استفاده می‌باشد و به دلیل اینکه این پکیج‌ها در موارد تزریق کلر کاربردبیشتری دارند به زبان عامیانه به کلریناتور که همان دوزینگ پمپ است معروف شده‌است.

کلریناتور

تولید کنندگان ؟

 دوزینگ پمپ در ایران ( دوزینگ پمپ ایرانی )

شرکت ایرسا الکترونیک آیریک( برند : آیریک   Ayrik )

سحر آب صنعت

دوزینگ پمپ در جهان

آلمان

ProMinent دوزینگ پمپ و تجهیزات آنلاین کنترل و API675 نفت و گاز

JESCO  دوزینگ پمپ آب

ALLDOS GRUNDFOS   (دانمارک و آلمان) انواع پمپ‌های آب از جمله دوزینگ پمپ

فرانسه

Milton Roy LMI

ایتالیا

AQUA

OBL

Injecta

Etatron ds  ایتالیا

Seko

 

پارامتر های مهم در انتخاب دوزینگ پمپ

به طبع در سیستم‌های دوزینگ پمپ مقدار دبی و فشار از جمله پارامترهای با اهمیت بالا هستند؛ و به همین جهت همه دوزینگ پمپهای ساخته شده دارای دبی قابل تنظیم می‌باشند.

یکی از شاخص‌هایی که دوزینگ پمپ را از پمپ‌های مشابه آن مجزا می‌کند قابلیت تغییر کورس رفت و برگشتی است. در همه دوزینگ پمپ‌ها می‌توان با تغییر کورس، نسبت دبی را تغییر داد هرچند در اکثر دوزینگ پمپ‌ها از تغییر فرکانس تزریق هم برای کنترل دبی استفاده می‌شود.

این دوزینگ پمپها در انواع و مکانیزم‌های مختلف از جمله دوزینگ پمپ دیافراگمی، دوزینگ پمپ پیستونی ودوزینگ پمپ مارپیچی و دوزینگ پمپ پرستالتیک(غلطکی) با متریال‌هایی از قبیل :PVDF، PTFE ، PE ، ST316  و ... جهت پمپاژ سیالات مختلف از جمله اسیدی، قلیایی دیگر مواد شیمیایی تولید می‌شوند.

نیروی محرکه این دوزینگ پمپها عموماً به صورت برقی الکتروموتور، سلونوئید یا مغناطیسی، پنوماتیک و هیدرولیک می‌باشد.

لازم است ذکر شود که در پمپ‌های سانتریفیوژ معمولی با تغییر فشار، انرژی برق و عوامل دیگر میزان دبی نیز تغییر می‌کند و جهت استفاده به عنوان دوزینگ پمپ مناسب نمی‌باشند.

پارامتر دبی و فشار در دوزینگ پمپ؟

 به‌طور کلی دوزینگ پمپهای مورد استفاده در صنعت دارای دبی پایینی هستند. هرچند در موارد خاص سازندگان دوزینگ پمپ بنابر سفارش دوزینگ پمپهایی با ظرفیت بالا تولید می‌کنند.

به‌طور معمول دوز این دوزینگ پمپها بین ۱ لیتر بردقیقه تا ۱۰۰۰ لیتر بر دقیقه و فشار کاری دوزینگ پمپ‌ها ۱تا 2000 bar متغیر می‌باشد.

متریال مورد استفاده در دوزینگ پمپ

o       استنلس استیل   SS316

o       تفلون  PVC

o       پروپیلن  PP

o       پرواتیلن  PE

o       کاینار  PVDF

لوازم جانبی دوزینگ پمپ

لوازم جانبی دوزینگ پمپ

ضربان دار  Pulsation Dampener :

جهت حذف پالس و خطی کردن جریان خروجی در دوزینگ پمپ ها استفاده می گردد.

دریچه اطمینان  Safety Valve : 

در صورتی که افزایش فشار در خروجی پمپ بیش از حد تعیین شده باشد از آسیب رسیدن به دستگاه و یا خط لوله جلوگیری خواهد کرد.

سوپاپ فشار برگشتی  Back pressure Valve :

در هنگامی که فشار در خط رانش کم بوده امکان جاری شدن سیال به صورت همیشگی وجود دارد و عموما در حالتی که این اختلاف فشار بین خط مکش و دهش کمتر از 1.5 باشد استفاده می گردد.

صافی مکش Suction filter :

در خط مکش نصب شده و از ورود ذرات و آلودگی ها به دوزینگ جلوگیری می کند.

دوزینگ پمپ  

زیرشاخه‌ها

  • دوزینگ پمپ سلونوئیدی

    ویژگی‌ها و مشخصات دوزینگ پمپ سلونوئیدی  Etatron

    دبی 1 تا 140 لیتر در ساعت (بسته به مدل و سری)

    فشار کاری تا 20 بار (290 PSI)

    دارای پوشش پلاستیکی ضد اسید یا پوشش آلومینیومی ریخته گری شده (بسته به مدل)

    قابلیت نصب بر روی زمین و دیوار (بسته به مدل)

    پمپ‌هایی مبتنی بر میکروکنترلر و آنالوگ

    پمپ‌هایی دارای کنترل یکپارچه برای اندازه گیری pH، RedOX (ORP – mV)، میزان کلر آزاد و قابلیت رسانایی

    پمپ‌هایی چند منظوره و دارای زنگ هشدار جریان

    قابلیت تنظیم دستی مدت ضربه  (stroke length)

    دارای تابع عملکرد نسبت به سیگنال خارجی  Ma

    سیستم دوزینگ پنل خورشیدی

    امکان پمپاژ طیف وسیعی از مواد شیمیایی  )از جمله پلی پروپیلن شیشه ای  (GFPPL)، PVC، پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF)، PTFE، پلکسی گلاس، سیلیکون، سرامیک و انواع آلیاژها)به علت مواد متریال مختلف به کار رفته در ساخت این پمپ ها

    منبع تغذیه استاندارد تک فاز، با ولتاژ 230-240 ولت و فرکانس 50-60 هرتز

    دارای یک منبع تغذیه اختیاری علاوه بر منبع استاندارد

    قابل استفاده در محل‌هایی تا ارتفاع 2000 متری از سطح دریا و در بازه دمایی بین 5 تا 40 درجه سانتیگراد

    مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش و رطوبت و دارای استاندارد ایمنی IP65

    پمپ های دوزینگ سلونوئیدی اتاترون به 4 دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

    دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری DLX

    دوزینگ پمپ سری DLX اتاترون دارای محرک سلونوئیدی و همچنین دیافراگم ثابت از نوع PTFE است؛ شرکت اتاترون در سایت رسمی خود پمپ DLX را پیشرفته‌ترین پمپ‌های مترینگ الکترونیکی ساخت خود دانسته است. انعطاف پذیری، کارایی و قابل اعتماد بودن از شاخصه‌های این سری است. این سری پمپ خود شامل 2 نوع است که تفاوت آن‌ها در نوع نصب است که می‌توان بین نصب زمینی (DLXB) یا نصب دیواری (DLX) انتخاب کرد. بدنه پمپ‌های مترینگ سری DLX از جنس پلی پروپیلن ضد اسید تقویت شده با میکا است.

    این پمپ دوزینگ از همان زمان راه اندازی اولیه، قابلیت اطمینان و کیفیت بالای خود را به استفاده کننده اثبات کرده و طیف گسترده‌ای از آپشن‌های کنترلی را در اختیار قرار می‌دهد. در صورتی‌که فشار متوسط مورد نیاز تا 20 بار (290 PSI) باشد؛ این سری پمپ راه حلی بسیار ایده آل برای تزریق مواد شیمیایی در کاربردهای متعدد است. دبی این پمپ ها از 1 تا 20 لیتر بر ساعت قابل تنظیم و فشار کاری مورد استفاده نیز بین 3 تا 20 بار متغیر است.

     دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری DLX

    دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری BT

    پمپ‌ دوزینگ اتاترون سری BT هم از دیگر سری پمپ‌های دارای محرک سلونوئیدی و دارای دیافراگم ثابت از نوع PTFE است. این پمپ‌ها مبتنی بر یک ریزپردازنده (میکروپروسسور) هستند و قابلیت کنترل جریان چند منظوره را دارند. این سری پمپ همچنین دارای صفحه نمایش LCD در قسمت عقب هستند. پمپ‌های دوزینگ BT به صورت دیواری نصب می‌شوند، اما به منظور احترام به نظر و سلیقه مشتری یک سری فرعی از این پمپ که به نام BTB نامگذاری شده با قابلیت نصب بر روی زمین طراحی گردیده است.

    البته پمپ BT و پمپ BTB تفاوت‌های جزیی دیگری از جمله در جنس بدنه با هم دارند؛ جنس بدنه پمپ دوزینگ پمپ اتاترون سری BT  از پروپیلن تقویت شده با میکا ساخته شده است در حالی‌که جنس بدنه پمپ سری BTB از آلومینیوم ریخته گری شده و محافظت شده توسط دو لایه رنگ اپوکسی ساخته شده است.

    دوزینگ پمپ‌های سری BT طیف گسترده‌ای از آپشن‌های کنترلی در اختیار مصرف کننده قرار داده و از زمان راه اندازی، قابل اعتماد بودن و کیفیت بالای خود را ثابت می‌کنند. در صورتی‌که فشار کاری مورد نیاز تا 20 بار (290 PSI) باشد؛ پمپ دوزینگ BT، راه حل ایده آلی برای استفاده های گوناگون در امر تزریق مواد شیمیایی است. دبی این پمپ‌ها از 1 تا 80 لیتر بر ساعت قابل تنظیم و فشار کاری متوسط آن نیز از 1 تا 20 بار متغیر است.

     دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری BT

    دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری PKX

    پمپ دوزینگ اتاترون سری PKX نیز از دیگر پمپ‌های دارای محرک سلونوئیدی و دارای دیافراگم از نوع PTFE است. از مشخصه‌های اصلی این سری پمپ که آن را از دیگر سری پمپ‌های دوزینگ متمایز می‌سازد، طراحی جمع و جور و منحصر بفرد، سهولت در استفاده و قابلیت انعطاف پذیری بالای آن است. PKX همچنین قیمت مقرون به صرفه‌ای دارد و امکان نصب به هر دو صورت زمینی و دیواری را برای استفاده کننده فراهم می‌نماید.

    پمپ سری PKX قابلیت اطمینان و کیفیت خود را به اثبات رسانده و در صورتی‌که فشار کاری متوسط مورد نیاز تا 6 بار (87 psi) باشد راه حل ایده آلی برای تزریق مواد شیمیایی در مصارف گوناگون است. دبی این پمپ‌ها از 1 تا 10 لیتر بر ساعت قابل تنظیم و فشار کاری آن نیز از 1 تا 5 بار متغیر است.

     دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری PKX

    دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری eOne

    دوزینگ پمپ های سری eOne اتاترون، یکی از جدیدترین انواع پمپ‌های دوزینگ سلونوئیدی اتاترون است که یک گام مهم و رو به جلو بشمار می‌رود. ویژگی‌های فنی پمپ دوزینگ سری eOne به گونه‌ای است که آن را به راه حل قابل اعتماد و با کارایی بالا برای آن دسته از کسب و کارها و افرادی که به نوعی با تزریق شیمیایی و تصفیه آب سر و کار دارند، تبدیل کرده است. دبی این پمپ‌ها از 1 تا 30 لیتر بر ساعت قابل تنظیم بوده و فشار کاری مورد استفاده نیز از 4 تا 20 بار بسته به مدل متغیر است.

    دوزینگ پمپ سلونوئیدی اتاترون سری eOne

    انواع دوزینگ پمپ سلونوئیدی

    _ دوزینگ پمپ سلونوئیدی دیافراگمی

  • دوزینگ پمپ الکتروموتوردار

    انواع دوزینگ پمپ الکتروموتوردار:

    دوزینگ پمپ موتوری دیافراگمی

    دوزینگ پمپ پیستونی موتوری

    دوزینگ پمپ پرستالتیک

    دوزینگ پمپ مارپیچی اسکرو

  • لوازم جانبی دوزینگ پمپ

    لوازم جانبی دوزینگ پمپ

    استفاده از لوازم جانبی دوزینگ پمپ متناسب با فرآیند تغییر کرده و گاهی اوقات عدم استفاده از یک قطعه جانبی باعث عدم کارآیی و عملکرد صحیح پمپ می شود. برخی از این لوازم جانبی به شرح زیر می باشد:

    شیر اطمینان  (Reassurance valve):

    اکثر دوزینگ پمپ ها امکان کار در فشار بالا را دارند و برای حفاظت از قسمت های مختلف پمپ در قسمت خروجی هد پمپ دارای شیر اطمینان می باشند که در هنگام افزایش بیش از حد مجاز در فشار خروجی عمل می کنند (در صورت افزایش فشار، شیر اطمینان باز شده و مایع تزریق شونده را از طریق خط برگشتی تخلیه می ‌کند).

    شیر اطمینان (Reassurance valve)

    دمپرهای پالس جریان (پالسیشن دمپنر و یا آکومولاتور پمپ تزریق) Pulsation Dampeners :

    پمپ های دوزینگ از نوع پمپ های جا به جایی مثبت (progressive Cavity) بوده و در نتیجه خروجی آنها به صورت پالس می باشد. توسط این تعدیل کننده ها (دمپرها) جریان خروجی به حالت ثابت و خطی نزدیک تر می شود .

    دمپرهای پالس جریان (پالسیشن دمپنر و یا آکومولاتور پمپ تزریق) Pulsation Dampeners

    شیرهای فشار (Back Pressure) :

    در مواردی که اختلاف فشار Suction و Discharge کمتر از 1  بار باشد ، استفاده می شود . این نوع شیر باعث می گردد که سیال به خاطر فشار کم خط رانش جریان نیابد .

    شیرهای فشار (Back Pressure)

    سیلندر کالیبراسیون (Calibration cylinder): 

    برای تشخیص میزان تزریق پمپ اندازه گیری بر حسب واحد های جریان از سیلندر   کالیبراسیون استفاده می شود. چون در پمپ های تزریق شیر تنظیم جریان به صورت "در صد " می باشد میزان دقیق جریان مشخص نمی شود به همین منظور در سیستمهایی که میزان تزریق بایستی بسیار دقیق باشد از سیلندر کالیبراسیون استفاده می شود . این دستگاه یک استوانه مدرج از جنس شیشه یا پلاستیک شفاف می باشد. بر اثر پایین آمدن سطح مایع درون سیلندر نسبت به زمان میزان تزریق ماده محاسبه می شود.

    سیلندر کالیبراسیون (Calibration cylinder)

    صافی (Strainer) :

    در ابتدای ورودی پمپ نصب می شود و از ورود ذرات و آلودگی ها به پمپ جلوگیری می کند.

    صافی (Strainer)

    شیر تزریق (injection Valve) :

    شیر یکطرفه ای است که در محل اتصال خط تخلیه پمپ به نقطه تزریق ماده شیمیایی نصب می گردد تا از برگشت ماده شیمیایی به سمت پمپ جلوگیری به عمل آید.

    شیر تزریق دارای تنوع در جنس برای سازگاری با فرآیندهای شیمیایی مختلف از قبیل PVC و S.S.316 می باشد.

     شیر تزریق (injection Valve)

در هر صفحه
نمایش 121 - 132 از 186 آیتم
نمایش 121 - 132 از 186 آیتم