پمپ استخری   Pool pump چیست ؟

پمپ استخر و جکوزی جزء پمپ های سیرکولاتور یا پمپ های گردش آب هستند .این نوع پمپ ها دارای هد پایین و دبی بالا در توانی برابر، نسبت به پمپ های آب خانگی و بوستر پمپ ها می باشند . اما تفاوت پمپ استخر و جکوزی با پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی که در موتورخانه ها استفاده و نصب می شود ، دمای کاری و هد آن ها می باشد ، باید توجه داشت که هد این پمپ ها برای غلبه بر افت فشار تجهیزاتی مانند فیلتر ( فیلتر شنی ، فیلتر کارتریجی یا فیلتر دیاتومه ای ) ، مبدل حرارتی ( گرمکن آب استخر یا جکوزی ) و کلرزن ها در نظر گرفته شده است . از همین جهت هد پمپ تصفیه استخر کمی بالاتر از هد پمپ های خطی سیرکولاتور است . به عنوان مثال یک پمپ خطی سیرکولاتور 20-50 توان آبدهی 13.5 متر مکعب بر ساعت در هد 11 متر ستون آب را دارد و قدرت الکتروموتور آن نیز 1.5 اسب بخار می باشد . با در نظر گرفتن دبی و قدرت الکتروموتور در ظرفیت مشابه ، پمپ تصفیه استخر با هد 18.5 متر ستون آب به دست می آید . البته در برخی هد و دبی ها ممکن است هر دو پمپ شرایط یکسانی داشته باشند.

پمپ استخر و جکوزی در دمای پایین تری کار میکند و به همین دلیل استهلاک کمتری نیز دارند . دمای کار پمپ تصفیه استخر معمولا دمای کمتری نسبت به پمپ سیرکولاتور خطی است زیرا حداکثر دمای آب استخر 33 درجه و برای جکوزی 45 درجه سانتی گراد می باشد . اما برای موتورخانه های گرمایشی دمای آب ممکن است حداکثر تا 120 درجه سانتی گراد ( در شرایط خاص ) و یا 90 درجه سانتی گراد ( اکثر موتورخانه ها )  برسد . توجه به هد و دبی و دمای آب برای انتخاب پمپ بسیار مهم می باشد. در جکوزی ها غیر از پمپ تصفیه پمپ دیگری وجود دارد که وظیفه ایجاد فشار و تامین آب جکوزی را بر عهده دارد . این پمپ ها دارای هد و دبی بالا و در نتیجه قدرت بالاتر الکتروموتور می باشند . این پمپ، آب را مستقیم از کفشور مستقل و مجزا مربوط به خود در کف جکوزی مکش کرده و بدون گذر از هیچ واحد و دستگاه دیگری وارد نازل یا جت جکوزی کرده و پس از ادغام با هوا با فشار به داخل جکوزی پرتاب می کند.

پمپ استخری

انواع پمپ استخر و جکوزی:

پمپ استخری استرینر دار

پمپ استخری بدون استرینر

پمپ استخری استرینر دار

پمپ های استخری دارای یک سبد استرینر (موگیر) در قسمت مکش خود می باشند ، این سبد دو خاصیت برای پمپ استخر در پی دارد؛ در ابتدا و مهمترین خاصیت آن به دام انداختن اجسام بزرگ و معلق در آب مکش پمپ که ممکن است با ورود به پروانه پمپ استخری باعث وارد شدن آسیب یا خسارت به آن شود و کاربرد دیگر آن به دام انداختن هوا می باشد که مشابه این قطعه را می توان در پمپ های خود مکش (جتی) مشاهده کرد. اگر هوایی در زمان شروع به کار پمپ در مسیر لوله یا شلنگ مکش پمپ استخر وجود داشته باشد در این محفظه (استرینر) به دام افتاده و به مرور زمان این هوا در آب حل شده و از استرینر پمپ خارج می شود.

پمپ استخری استرینر دار

پمپ استخری بدون استرینر

پمپ های استخری بدون استرینر بیشتر در استخر های عمومی و بزرگ استفاده می شود. در این استخر ها  به دلیل حجم بالای گردش آب ، از بیش از یک پمپ استفاده می شود که بصورت موازی به هم متصل می شوند و ازیک استرینر بزرگ در مسیر آب ورودی به پمپ ها استفاده می شود. این کار باعث می شود برای نظافت استرینر فقط یک بار در یک استرینر باز شود و در زمان صرفه جویی خواهد شد.

کاربرد پمپ استخری

همانطور که بالاتر هم گفته شد ، پمپ استخر یکی از مهمترین تجهیزات سیستم هیدرولیک استخر (سیستم لوله کشی و پمپاژ) می باشد که وظیفه پمپاژ آب را برعهده دارد. آب استخر علاوه بر عبور از سیستم لوله کشی ، در مسیر خود با تجهیزاتی همچون فیلتر شنی استخر ، مبدل حرارتی و دستگاه کلرزن هم روبرو می شود. مطمئناً عبور از این تجهیزات ، جریان آب را دچار افت فشار زیادی می کند. این وظیفه پمپ است که با ایجاد نیروی محرکه مناسب در جریان آب ، تمامی این افت فشارها را جبران نموده و بر آن ها غلبه کند.

پمپ های استخری در سیستم هیدرولیک تمامی مجموعه های آبی مورد استفاده قرار می گیرند. که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

سیرکوله استخر

سیرکوله جکوزی

سیرکوله حوضچه آب سرد

سیرکوله رودخانه آرام پارک های آبی

سیرکوله استخر موج پارک های آبی

سیرکوله حوضچه های سرسره پارک های آبی

ویژگی پمپ های استخری؟

همانطور که گفته شد ، پمپ استخری در شمار پمپ های سیرکوله زمینی قرار دارد. اما داشتن یک سری ویژگی های منحصر به فرد ، این پمپ را نسبت به سایر پمپ های سیرکولاسیون زمینی متمایز کرده است:

استرینر سرخود (استرینر کوپل مستقیم) : استرینر ، صافی ، یا در اصطلاح عامیانه تر موگیر ، از جمله تجهیزات جانبی به حساب می آید که در دهانه ورودی پمپ های استخر بصورت مستقیم کوپله می شود. استرینر با داشتن یک سبد مشبک ، مانع ورود ناخالصی های فیزیکی نسبتاً درشت همچون مو ، برگ و … به پروانه پمپ می گردد. در زمان های قدیم که پمپ های استخری کمتر بود ، مجریان تأسیساتی در مجموعه های آبی از پمپ های سیرکوله معمولی استفاده می کردند. که در این حالت برای جلوگیری از ورود ناخالصی ها به پمپ ، یک استرینر را به صورت دستی قبل از پمپ متصل می نمودند. اما امروزه استرینر توسط کمپانی های سازنده به صورت مستقیم ، پیش از ورودی پمپ ها اصطلاحاً کوپله شده است. که در این حالت به دلیل یک تکه بودن پمپ و استرینر ، تجهیزات از استاندارد بالاتری برخوردار بوده و عملکرد با کیفیت تری خواهند داشت.

جنس پروانه و بدنه : جنس بدنه و جنس پروانه پمپ استخر ، باید از متریالی باشد که در برابر مواد شیمیایی موجود در آب استخر همچون کلر ، اسید و … مقاومت بالایی داشته باشد. بهترین و مقاوم ترین گزینه موجود برای این امر ، متریال های پلاستیکی هستند و پس از آن نیز استیل و برنز در جایگاه های بعدی قرار دارند. استفاده از پمپ هایی که بدنه یا پروانه آن ها از جنس چدن یا سایر فلزهای غیرمقاوم باشد (برای مجموعه های آبی) ، خرابی و از بین رفتن پروانه و در نهایت از کارافتادگی پمپ را دربرخواهد داشت.

دهانه ورودی و خروجی : پمپ های استخری معمولاً دارای دهانه ورودی و خروجی نسبتاً بزرگی هستند. به طوری که دهانه این پمپ ها حداقل از سایز یک و یک دوم اینچ یا دو اینچ آغاز می شود. در حالیکه دیگر پمپ های سیرکوله ، نسبت به پمپ های استخری دارای ورودی - خروجی های متنوعی تری می باشند.

این سه مورد به همراه چند ویژگی دیگر از جمله وجوه تمایز پمپ های استخری نسبت به سایر پمپ های سیرکوله زمینی هستند. به همین دلیل است که پمپ های استخری تنها در استخرها و سایر مجموعه های آبی مورد استفاده قرار می گیرند. در حالیکه پمپ های سیرکوله معمولی در صنعت و تأسیسات ، حداقل بیش از 20 کاربرد متفاوت دارند. همین محدودیت موجب شده است بسیاری از کمپانی های بزرگ سازنده پمپ ، هیچگاه خطوط تولید خودرا به ساخت پمپ های استخری اختصاص ندهند و از طرفی دیگر تعدادی از کمپانی ها نیز به صورت اختصاصی تنها به تولید پمپ های استخری بپردازند.

زمان کارکرد پمپ استخر و جکوزی یا بهترین زمان برای کار انداختن پمپ استخر

پمپ های استخر و جکوزی معمولا از نوع دائم کار و با عمر طولانی می باشند اما بهتر است با توجه به بار استخر ( تعداد و زمان استفاده از استخر ) ساعاتی را برای استراحت پمپ در نظر بگیرید .

بهترین زمان برای این استراحت در زمان اوج مصرف برق یعنی 6 الی 11 شب می باشد و بهتر است این زمان استراحت بین 2 تا 6 ساعت باشد و از روشن و خاموش کردن پمپ در بازه های کوتاه خود داری شود .

برای استخرهای عمومی و بزرگ که بیش از یک پمپ دارند ، زمان کارکرد پمپ ها را تقسیم و برنامه ریزی کنید . برای این پمپ ها زمان کارکرد 2 الی 5 روز مناسب می باشد.

یکی از قسمتهای پر طرفدار استخرها و مجتمع های ورزشی آبی ، قسمت جکوزی آن ها می باشد ، هرچند که جکوزی نام اولین شرکت تولید کننده وان های ماساژ آب گرم می باشد که در کشور آمریکا شروع به فعالیت نمود . اما در ایران جکوزی را به عنوان حوض هایی همراه با نازل های فشار آب گرم جهت رفع خستگی و آرامش عضلات بدن می شناسند . تصفیه آب جکوزی و دبی پمپ توسط حجم جکوزی و دفعات بازگشت آب محاسبه می شود . میزان گردش کل آب جکوزی بر اساس تعداد و میزان استفاده افراد متغییر است و ممکن است از چرخش آب در هر 10 دقیقه تا 30 دقیقه متغییر باشد . دمای آب جکوزی بین 40 تا 45 درجه سانتی گراد بوده که این  موضوع باعث دفع بیشتر کلر و افزایش میزان جذب چربی در آب می شود . این دو موضوع در کنار یکدیگر باعث از بین رفتن کیفیت آب جکوزی شده و حساسیت دقت انتخاب تجهیزات تصفیه ، فیلتراسیون و گندزدایی جکوزی را بالا می برد . اما مبحث مهم دیگر در جکوزی ایجاد فشار در نازل های جت جکوزی و ایجاد جریانی مطلوب به روی بدن می باشد . این فشار توسط پمپ جت جکوزی اعمال میشود و توسط نازل های جت افزایش و با هوای مکیده شده از محیط یا هوای تامین شده توسط جت جکوزی ادغام و خارج می شود .

پمپ آب استخر چند ساعت در روز باید کار کند ؟

دو عامل اصلی در تعیین طول زمانی که پمپ باید در طول هر چرخه اجرا شود، تقاضای مواد شیمیایی و فیلتراسیون است. در طول ماه‌ های تابستان، تقاضای مواد شیمیایی در اوج خود است و از آنجا که تقاضا استفاده از مجموعه های آبی به طور کلی در طول این زمان بیشتر است، مقدار زباله و کثیفی موجود در آب استخر بیشتر است. این امر مستلزم آن است که آب به طور کامل فیلتر شود تا مواد اضافی را از بین ببرد. برای محاسبه مقدار فعالیت پمپ فاکتورهای مختلفی از جمله حجم ، قدرت ، سیستم تصفیه ، دستگاه کلرزن ، مقدار دبی ورودی و خروجی و… استخر شنا دخیل هستند و شما بسته به حجم استخر و تاسیسات خود باید ساعات مختلفی پمپ را فعال کنید.

به طور معمول حدود 4 یا 5 ساعت فعالیت پمپ استخر برای تصفیه و کلرین آب برای استخرهای خانگی و ویلایی می تواند کافی باشد. دقت کنید که در تابستان این زمان را باید به دلایلی که قبلا گفتیم کمی بیشتر نمایید. همچنین در پاییز و زمستان این مدت به دلیل ابری بودن و دمای هوا کمتر خواهد بود. چرخه روزانه می تواند به چندین بخش تقسیم شود. حتما تست کیفیت آب را از یاد نبرید و بسته به کیفیت آب خود پمپ را فعال نگه دارید.

محل اتصال قسمت مکش پمپ تصفیه آب استخر:

اتصال کفشور: تخلیه اصلی در پایین ترین نقطه استخر قرار گرفته و کف استخر به سمت آن نقطه شیب دار شده است. اکثر آلودگی های ته نشین شده در کف استخر از این محل تخلیه و توسط پمپ آب استخر مکیده می شوند.

اتصال اسکیمر یا سرریز: اسکیمرها و سرریزها وظیفه جمع آوری آب سطح استخر را بر عهده دارند که این آب دارای مقدار قابل توجهی از آلودگی های شناور مانند چربی ها، برگ و سایر آلودگی هایی که ته نشین نمی شوند، می باشند.

عوامل موثر در انتخاب پمپ استخری

هنگام خرید پمپ استخری باید به چند نکته توجه کنیم اول از همه اینکه حجم استخر خود را محاسبه کنیم بر حسب متر مکعب و این نکته حائز اهمیت است که حجم آب استخر باید در مدت ۶ تا ۸ ساعت به طور کامل سیرکوله شود و از سیستم تصفیه و ضد عفونی عبور کند این زمان هر چقدر به سمت ۶ ساعت برود بیشتر است زیرا کمک می کند تا آب استخر شفاف تر و بهتری داشته باشید و نیاز شما به سایر مواد شیمیایی را مانند شفاف کننده استخر و … را کاهش می دهد پس اگر دیدید به خاطر کمبود بودجه مجبور به کاهش هزینه های خود هستید آخر از همه به سراغ پمپ استخر و فیلتر استخر خود بروید.

هد (فشار) و دبی (حجم) پمپ تصفیه آب استخر:

به طور کلی جهت محاسبه مقدار هد و دبی پمپ تصفیه آب استخر می بایست به دو عامل (افت فشار و حجم آب عبوری) توجه نمود.

نکته: پمپ های تصفیه آب استخر پس از انتخاب نوع فیلتر تصفیه و بررسی میزان افت فشار جریان آب عبوری از آن فیلتر و عوامل دیگر انتخاب می گردند.

عوامل موثر در انتخاب هد (فشار) پمپ تصفیه آب استخر:

در نظر گرفتن مقدار افت فشار ایجاد شده در فیلتر تصفیه به نوع فیلتر تصفیه آب استخر (دیاتومه، کارتریجی، شنی) و همچنین جنس فیلتر تصفیه ( FRP، فلزی)بستگی دارد.

در نظر گرفتن مقدار افت فشاری که در مسیر لوله، شیرآلات و اتصالات به وجود می آید.

عامل موثردر محاسبه دبی (حجم) پمپ تصفیه آب استخر:

محاسبه دبی پمپ تصفیه آب استخر بر اساس محاسبه حجم آب لازم در گردش سیستم تصفیه که طبیعتاً معادل ظرفیت فیلتر تصفیه آب استخر می باشد، در نظر گرفته می شود.

نکاتی در مورد انتخاب و نصب پمپ تصفیه آب استخر:

به عنوان یک قاعده کلی باید پمپ تصفیه استخر حداقل به اندازه 6 اینچ (cm 15) بالاتر از کف موتورخانه (برای جلوگیری از صدمه آب بک واش فیلتر شنی و یا آب های سطحی کف موتور خانه به الکتروموتور پمپ) نصب شده و ضمناً بر روی یک سطح تراز شده، بدون لرزش قرار گیرد.

پمپ تصفیه آب استخر باید به گونه ای نصب گردد که جهت سرویس و یا تعویض پمپ به تکنسین امکان دسترسی مورد نیاز را بدهد.

همچنین در محل مکش و دهش پمپ استخر از شیر فلکه کشویی استفاده گردد که در صورت نیاز به تعویض و یا تعمیر بتوان پمپ را از مدار عبور آب خارج نمود.

ضمنا پمپ های تصفیه آب استخر را در نزدیکی پایه فیلتر تصفیه نصب نکنید، چرا که هنگام باز کردن فیلتر به منظور تعمیر و تمیزکاری الکتروموتور پمپ تصفیه آب استخر در معرض ریزش آب و آسیب دیدگی قرار می گیرد.

هنگام نصب پمپ استخر به فضای بین فیلتر و پمپ استخر توجه داشته باشید. سعی کنید از به کار بردن خم ها و اتصلات با زاویه 90 درجه تا حد امکان جلوگیری شود.

چنانچه پمپ تصفیه آب استخر در محلی نصب شود که لازم است صدای ناشی از ارتعاشات پمپ محدود گردد، بهتر است در سراسر فونداسیون پمپ از بالشتک چوب پنبه ای و یا ارتعاش گیر صنعتی لاستیکی استفاده نمایید.

پمپ های فوق باید تا حد ممکن نزدیک به کاسه استخر و جکوزی و زیر خط سطح آب استخر نصب گردند.

همچنین نصب پمپ تصفیه استخر رزرو خصوصاً در استخرهای عمومی ضروری است.

پمپ رزرو این امکان را فراهم می آورد که هنگام تعمیر و یا سرویس یکی از پمپ ها، گردش آب توسط پمپ دیگر بدون وقفه ادامه یابد. همچنین با استفاده از دو پمپ کل آب سیستم را می توان ظرف مدت کوتاه تری تخلیه نمود.

باید در مسیر مکش کلیه پمپ های تصفیه استخر و جکوزی، موگیر قرار گیرد که وظیفه آن گرفتن مو، پارچه و سایر مواد خارجی معلق در آب قبل از ورود به دهانه مکش پمپ تصفیه آب استخر است. این وسیله از پیچیدن رشته های مو و پارچه به دور پروانه پمپ تصفیه استخر جلوگیری می نماید.

موگیر یا استرینر از یک غربال سبدی شکل قابل برداشت و نظافت تشکیل شده است و باید به گونه ای نصب شده باشد که آب از سمت داخل آن عبور نماید.

توجه : صافی یا غربال باید غیر قابل خوردگی بوده و قطر سوراخ های سبد آن از یک هشتم اینچ بیشتر نباشد. همچنین مجموع مساحت این سوراخ ها باید حدود 10 برابر مساحت مقطع لوله ورودی موگیر باشد.

با چنین مساحتی افت فشار کاهش یافته و طول مدت کارکرد موگیر قبل از نیاز به هر دوره نظافت افزوده می شود.

اجزاء پمپ استخری

دینام (موتور)

سیل مکانیکی

خروجی آب پمپ

سبد استرینر

ورودی پمپ

محافظ پروانه (دیفیوزر)

پروانه پمپ

 اجزاء پمپ استخری

پمپ استخری 

سبد خرید : 0 محصول    

سبد خرید من

هیچ محصولی وجود ندارد

ارسال رایگان! ارسال
0 ریال مجموع

ثبت سفارش و پرداخت

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد

بستن این صفحه رفتن به سبد خرید

ساماندهی فروشگاه های اینترنتی

logo-samandehi